Начало | Блог | 15 често задавани въпроса за работата с безпроцесните пластини KODAK SONORA

Блог

15 често задавани въпроса за работата с безпроцесните пластини KODAK SONORA

15 често задавани въпроса за работата с безпроцесните пластини KODAK SONORA

Вече обмисляте въвеждането на безпроцесни пластини Kodak Sonora, за да се освободите от разходите за проявяване и за поддръжка на проявителната? Може би си задавате редица въпроси за това, как те ще се впишат в установените в печатницата ви система на работа и какви ползи да очаквате от тях.

 

Какво ще видите в тази статия

 

С какво са полезни безпроцесните пластини Kodak Sonora?

Безпроцесните пластини Kodak Sonora представляват термални офсетови пластини. Те са готови за печат веднага след експонацията си, без да е нужно проявяване или измиване. Имат широко приложение и се използват в печатници на комерсиални продукти, вестници, опаковки, книги и други. 

Безпроцесните пластини Kodak Sonora са негативни, не са аблативни и не е нужно да се инсталира система за почистване на разпрашена емулсия. Процесът на експониране с тях е чист и безопасен.

 

Технологичният пробив при безпроцесните пластини на Kodak

При безпроцесните пластини на Kodak слоят фоточувствителна емулсия се премахва от непечатаемите области на пластината по време на подготовката на печатната машина. При процеса на печат в повечето случаи могат да се използват същите настройки на печатната машина, мастила, овлажняващи разтвори и офсетови цилиндри (гумени платна).

Представяме ви някои от най-често задаваните въпроси, които си задават печатарите относно безпроцесните пластини.

 

Въпроси за предимствата за предпечата

1. Кои са основните ползи, които ще видя в предпечата, когато премина към безпроцесните пластини SONORA?

Вече няма да ви се налага да проявявате пластините, да работите с химикали и да организирате депонирането им. Освен това, няма да се налага да почиствате и поддържате проявителната. 

Ще разполагате с пластини с по-постоянно качество, защото всички променливи във връзка с проявяването изчезват. След като се отървете от проявителната, ще разкриете повече простор в помещението за предпечат, а самото пространство за работа ще стане по-тихо и по-приятно.

 

Въпроси за съвместимостта със CTP-то

2. Кои CTP системи са съвместими за работа с пластините Sonora?

Пластините Sonora са съвместими за работа с термалните експонатори на Kodak - Magnus, Achieve, Trendsetter, Generation News и Lotem. Много устройства от трета страна, като например системите Screen, Heidelberg Topsetter и Suprasetter също са тествани и одобрени. Можете да се свържете с ГЕД, за да потвърдим заедно дали вашата система е съвместима. 

3. Ще работят ли пластините Sonora с наличните при вас опции за автоматизация? 

Пластините SONORA работят както в ръчно управлявани, така и в изцяло автоматизирани системи.

 

Въпроси, свързани с експонирането 

4. Каква е максималната линеатура, която мога да постигна с Kodak Sonora? A мога ли да използвам стохастични растер?

Пластините Sonora могат да възпроизвеждат растери от 1% до 99% при 200lpi, като са възможни линеатури и до 450lpi в зависимост от възможностите на експонатора.

Постоянният и издръжлив характер на покритието на Sonora пластината е специално проектиран да се справя ежедневно със строгите изисквания на високата разделителна способност и може да изобразява 20 микрона стохастичен растер, в зависимост от алгоритмите за растеризиране и използваното устройство. За максимално качество на FM растерите се препоръчва използването на Kodak Staccato растери, експонирани на устройства с Kodak SquareSpot технология.

5. Нужно ли ще е да променям калибрационните си криви, когато преминавам към пластините Sonora?

Препоръчваме ви да оцените нарастването на растеровата точка, преди да започнете да работите с пластините. В много случаи ще откриете, че са нужни леки модификации. По принцип пластините Sonora е възможно да възпроизвеждат с 3-10% насрастване в средните тонове, в зависимост от устройството за експониране.

6. Ще ми трябва ли система за извеждане на разпрашаването (UDRC) на експонатора? 

Тъй като Sonora са неаблативни пластини, няма нужда от такава система за филтриране на отпадъчна емулсия. Премахването на тази система подобрява работната среда в помещението, като намалява нивата на шум на термалния експонатор с до 75%. Забележете, че премахването на системата за отстраняване на отпадъците може да не е възможна с други безпроцесни пластини. 

UDRC е необходим на термалните експонатори Kodak, когато работят с пластини AGFA AZURA TE, и неизползването на такава система с тези пластини може да доведе до излишно натрупване на емулсия в термалния експонатор и лошо качество на експонирането.

 

Въпроси, свързани с работата с пластините

7. Има ли някакви специфични изисквания при работа по отношение на светлината? 

Пластините Sonora могат да се държат свободно под G10 жълта защитна светлина до 48 часа или под незащитена светлина (бяла @ 400 lux) до 2 часа, преди това да повлияе на изображението. Преминаването на тези граници ще причини затъмняване на фона, и вследствие на това ще намали контрастът след експонация  и е възможно да забави процеса на почистване.

Препоръчваме да вземете предпазни мерки, за да намалите осветяването на пластините, включително зареждането на касети да става под защитена светлина, складирането на отворените пакети да е в шкафове, използване на защитена светлина в помещението с термалния експонатор и др.

8. Как стои ситуацията с надраскването?

Пластините SONORA X са проектирани да са издръжливи на надраскване. Въпреки това всички пластини са податливи на надраскване, затова следването на добри практики за избягване на надраскването е важно за всяка една пластина.

 

Въпроси, свързани с измерването на пластината

9. Ако не мога да измеря пластината, как знам, че е правилно експонирана?

Необходимостта от измерване на пластината е контролна стъпка, прилагана към пластини с проявяване, като проверка на процеса на проявяването. Всички променливите величини като температура на предварително загряване, живот на проявителя, температура на проявителя, настройки и скорост на проявителната машина могат да предизвика вариации в проявяването. С пластините Sonora тези променливи са елиминирани, затова няма нужда пластините да се измерват. 

10. Ако изображението не е изцяло проявено, как измервам нарастването на растеровата точка, преди пластината да бъде поставена на печатната машина?

Термалната експонация дава много стабилна точка върху пластината. Пластините Sonora по принцип проявяват около 3 до 10% нарастване в средните области, а някои хора може да поискат да приложат криви за линеаризация по време на проявяването. Калибрационните криви за печат трябва да бъдат направени от вече отпечатан лист, за да представят различните условия на печатните машини и за различни варианти на хартията.

Щом веднъж настройките са направени, не е необходимо да измерваш нарастването на растеровата точка при всяка експонирана пластина.

11. Може ли денситометър или точков брояч да бъде използван на пластина веднага след експонирането ѝ?

Не. Ниското ниво на оцветител в емулсията на пластината, което е необходимо за предотвратяване замърсяването на бледите мастила, докато пластината е върху печатната машина, е недостатъчно да осигури контраста, необходим за консистентно измерване на образите на пластината.

 

Въпроси, свързани с проявяването 

12. Мога ли да използвам проявител на пластини за проявяване на пластини Sonora? 

Не. Пластините Sonora не изискват използването на проявителна машина или почистващo устройство.

13. Мога ли да правя изпичане на пластините Sonora след експонация, за да удължа тиражите?

Не. Пластините Sonora са специално проектирани, за да отидат директно към печатната машина без проявяване, включително и без изпичане след това. 

14. Без традиционното гумиране, виждали ли сте повече случаи на окисляване? 

Гумирането е необходимо върху стандартни пластини, за да защитава откритата, анодирана, непокрита повърхност преди поставянето ѝ на печатната машина. Повърхността на пластините Sonora има покритие, което защитава пластината от окисляване.

15. Дали понижената видимост на изображението ще ограничи служителите ми от това да проверяват пластината?

Не. Покритието на пластината Sonora включва оцветител, който осигурява достатъчно латентност  на изображението, която да позволи на потребителите да проверяват пластината визуално и да задават всички условия за печатната машина.

 

Бонус: Въпроси, свързани с бизнеса

16. Какви разходи мога да спестя с безпроцесните пластини?

Sonora позволява премахването на един цял процес от производството, като едновременно поддържа качеството и скоростта, на което сте свикнали. Това може да изглежда като премахването само на един разход, но той крие в себе си по-малки ползи, от които можете да се възползвате.

Част от разходите, които спестявате със Sonora са всички разходи по поддръжка на машината за проявяване; разходи от евентуално спиране на процеса; огромна част от разходите за химия; времевия разход за проявяване на пластината; намаляване на комунални разходи като ток и вода; намаляване на разходи за персонала.

17. Как ще спечеля от безпроцесните пластини?

Освен парите, които спестявате, които могат да се разгледат като печалба, която да бъде инвестирана в други посоки на бизнеса, с безпроцесните пластини можете да спечелите приход от две стабилно покачващи се търсения на пазара за печатни продукти в днешно време: бързина и екологично чиста среда. 

Клиентите вече искат поръчката която направят днес, да е готова утре - ако можете да предоставите това, вече имате конкурентно предимство. От друга страна големите брандове нямат избор и вече са внедрили в процесите си екологично мислене и действия, като изискват същите от доставчиците, с които работят. Искате ли да спечелите повече и по-големи клиенти?

18. Защо да се възползвам от използването на безпроцесни пластини?

Преминаването към безпроцесните пластини Kodak Sonora съдейства за внасяне на подобрения в работната среда. Готови за печат веднага след експонация, без нужда от проявяване или измиване, те са една чудесна възможност за опростяване на печатния процес. Наред с това, използването на безпроцесни пластини Kodak Sonora води до редица икономически ползи за печатницата.

 

Икономически ползи от използването на безпроцесни пластини

 


Вижте повече за Термалните безпроцесни пластини за офсетов печат

Вижте най-новата безпроцесна офсетова пластина Sonora X и нейните възможности

Най-популярни
Последни