Начало | Блог | Как безпроцесните пластини за офсетов печат променят печатния процес

Блог

Как безпроцесните пластини за офсетов печат променят печатния процес

Как безпроцесните пластини за офсетов печат променят печатния процес

Термалните офсетови пластини Kodak Sonora Xtra нямат нужда от проявяване и са готови за печат веднага след експонацията си. Поради широките си възможности за приложение в офсетовия печат, те могат да се използват в печатници на комерсиални продукти, вестници, книги, опаковки и други, а и са свързани с редица спестявания за офсетовия печат, включително на електроенергия.

 

Технологията на модерните безпроцесните пластини на Kodak

Те са негативни, не са аблативни и не изискват инсталирането на система за почистване на разпрашена емулсия. Експонирането с офсетните пластини за печат Kodak Sonora Xtra е чистo и безопасно.

Слоят фоточувствителна емулсия от пластините се премахва от непечатаемите области на пластините при извършване на подготовката на печатната машина. Един от въпросите, на които отговаряме във връзка с безпроцесните пластини от последно поколение на Kodak, е свързан с настройките на печатната машина. По време на печата обикновено могат да се използват същите настройки на печатната машина, мастила, овлажняващи разтвори и офсетови цилиндри (гумени платна). 

 

Спестяване на разходи в печатния процес

Възможностите за спестяване на разходи и повишение на приходите в печатницата са в пряка връзка с развитието на безпроцесната технология в офсетовия печат и пластините Kodak Sonora Xtra.

През годините безпроцесната технология преминава през различни етапи на развитие и всеки следващ преодолява различни трудности, които са били налице при предишните. Модерните пластини Kodak Sonora Xtra имат много широко приложение за различни продукти на печата. А интегрирането им в печатното производство е по-лесно отвсякога.

 

Отпадане на проявяването - най-голямата промяна с безпроцесните пластини Kodak Sonora Xtra

В предпечата, най-голямата промяна за печатницата ще бъде елиминирането на етапа на проявяване. По-конкретно казано, това означава, че отпадат консумативи и други:

  • Без повече химия, както и свързаните с нея обработки, съхранение или изхвърляне;
  • Без повече чистене на проявителната машина, смяна на части или притеснение дали нещо ще се развали;
  • Без повече шум или миризма от проявителната и по-малко ще се бутаме в тясно помещение;
  • И най-накрая без повече нужда от измерване на пластините, с цел да сме сигурни, че нищо не се е променило заради стара химия или разлика в температурата – пластините ще са точно в състоянието, което очаквате.

Като изключим това, Kodak Sonora Xtra са като всяка термална пластина.

Също така, като следствие от това, че няма проявяване, пластините идват в печатния цех с постоянно и предвидимо качество. Това означава, че много по-малко пластини трябва да се изпращат на предпечата за повторна експонация, което спестява време и подобрява ефективността.

 

Пластини без проявяване или “chemistry-free” пластини?

Забележете, че Sonora Xtra са наистина безпроцесни пластини, а не “chemistry free” пластини. Chemistry Free пластините се нуждаят от проявителна машина (машина за измиване) и химия (гума или разтвор на измиване, който не е чиста вода), така че те не са много по-различни от стандартните пластини. Ако искате да получите ползите от безпроцесните пластини, трябва да използвате безпроцесна пластина, която напълно елиминира етапа на проявяване (измиване).

 

Експониране на съвременните безпроцесни пластини на Kodak

Sonora Xtra могат да се експонират на почти всички популярни термални експонатори, включително всички CTP машини Kodak, и могат да се използват както с ръчни, така и с напълно автоматични системи. Заради възможностите за бърза експонация на

пластините без проявяване Kodak Sonora Xtra,

вие можете да постигнете максималната скорост на вашето CTP.

С тях няма нужда да избирате между процесни и безпроцесни пластини. Контрастът на Sonora Xtra е изключително ясен и е значително подобрен спрямо предишните пластини. Дори дребните детайли на пластината се виждат. 

Тя е изключително издръжлива и е отличен избор за огромната част от печатните приложения. Покритието ѝ е изцяло ново, нова е и технологията за алуминия. Пластината е устойчива на надраскване и може да печата с максималните скорости на машините. Освен това, с нея се постигат изключително дълги тиражи. 

Покритието на пластината има устойчивост при печат с UV мастила и позволява лесно постигане на голяма част от тиражите в това приложение.  

Пластините се монтират както всяка друга пластина и с тях се печата както с всяка друга пластина. Всички параметри, които са нужни за качествен и евтин печат, са налице с пластината без проявяване Kodak Sonora Xtra.   


Вижте още за термалните безпроцесни пластини Kodak Sonora Xtra.

Най-популярни
Последни