Начало | Блог | Видове широкоформатни принтери и техните приложения

Блог

Видове широкоформатни принтери и техните приложения

Видове широкоформатни принтери и техните приложения

Глобалният пазар на широкоформатни принтери се очаква да достигне размер от 8.42 млрд. долара, което включва машини и след продажбено обслужване. Между 2016-та и 2022-ра очакванията са за продажби на 398 000 единици машини в широкоформатния бранш. Повишеното потребление идва от широкия спектър на приложения на широкоформатните машини в текстилната и рекламната индустрии, и заедно с все по-добрата адаптация на UV мастилата, са движещата сила на това покачване на показателите на търсенето. Като базова година на този анализ се приема 2015-та, а прогнозните резултати обхващат периода 2016-та до 2022-ра.

Анализът покрива основните сегменти на пазара, като печатни технологии (мастиленоструйна, лазерна), печатната широчина (17“- 24“, 24“ - 36“, 36“ - 44“, 44“ - 60“, 60“ - 72“, 72“ и по-широка), по приложения (облекла и текстил, знаци, декорации, реклами, CAD и технически приложения), по вида на мастилото (на водна основа, солвентни, UV, латексни и сублимационни). Очакванията на пазара за тези сегменти се разглеждат по-надолу в статията, заедно с ключовите тенденции и динамиката на пазарите на същите.

Главните цели на този анализ могат да бъдат обобщени така:

 • Да дефинира, опише и даде глобална прогноза за пазара на широкоформатни машини, базирана на печатната технология, типа на мастилото, широчината на медията и типа на приложението;
 • Да предостави пазарни статистически данни с детайлна класификация и да ги раздели по стойност и обем;
 • Да предвиди дела на пазарните сегменти, имайки предвид основните райони, а именно – Америка, Европа, Азия и останалия свят;
 • Да предостави детайлна информация относно основните фактори, които имат влияние върху растежа на пазара на широкоформатните принтери (драйвъри на принтери, ограничения, възможности и всички останали предизвикателства);
 • Да детайлизира тенденциите в индустрията, вникване в стойностите на анализа и да предостави стратегически сравнителен анализ на пазара.

Този анализ включва широко използване на вторични източници, директории и бази от данни (като Hoovers, Bloomberg Business, Factiva и OneSource), за да идентифицира и събере полезна информация за целите на това проучване.

Методологията на анализа в това проучване е както следва:

 • Анализ на всички приложения на широкоформатните принтери в световен мащаб;
 • Анализ на различни широкоформатни принтери, продадени в различни пазарни сегменти;
 • Анализ на наситеността на широкоформатните принтери в различните сегменти;
 • Очаквания за пазарния дял по обеми;
 • Очаквания за пазарния дял на широкоформатните принтери по вид приложение.

Както се вижда, глобалния пазар е разделен на сегменти и под сегменти, потвърдени от водещи експерти в индустрията. Графиката по-долу показва разделението на глобалния пазар, базирано по тип компания, назначение и географски регион.

Екосистемата на широкоформатните принтери включва производители на хардуерни компоненти, дизайнери на прототипи и производители на оборудване (OEM); доставчици на широкоформатни принтери, като HP Inc. (САЩ), Canon Inc. (Япония), Epson (Япония), Roland DG Corporation (Япония), Mimaki  (Япония), Ricoh (Япония), Agfa Gevaert (Белгия), Konika Minolta Япония), EFI Inc. (САЩ) и други.

Целева аудитория:

 • Производители на широкоформатни принтери;
 • Доставчици на широкоформатни печатни услуги;
 • Интегратори на печатни решения.

 

Пазарът в този анализ е разделен, както следва:

Широкоформатни принтери, според използваната технология на печат:

 • Мастиленоструйни
 • Лазерни

Широкоформатни принтери, според вида на използваното мастило:

 • На водна база
 • Солвентни (Solvent)
 • UV-мастила
 • Латексови
 • Сублимационни

Широкоформатни принтери, според приложението им:

 • Текстилни
 • Рекламни
 • За декорации
 • CAD & Технически

Широкоформатни принтери, според широчината на печат:

 • 17”–24”
 • 24”–36”
 • 36”–44”
 • 44”–60”
 • 60”–72”
 • 72” и повече.

Видове мастила използвани в широкоформатните принтери

Понастоящем се предлагат и използват различни видове мастила в широкоформатния печат. Всички те изпълняват една и съща задача – да пренесат цвета върху медията, но всяко от тях използва различен метод, който има своите предимства и недостатъци. Разбирането им ще ни позволи да използваме най-подходящото по вид мастило за задачата, която ни предстои.

Мастила на водна основа

Мастилата на водна основа използват водата, като преносител на пигмента. Делят се на багрилни и пигментни, и доста често, погрешно, се отнасят като Dye и UV мастила.

Багрилните мастила са с най-добри реагентни качества – цвета е разтворен във водата - „разлива“ се върху медията и след като водата се изпари, остава трайно върху нея. Размерът на цветното петно при багрилните мастила е малък, което позволява много малък размер на капката, следствие на което е постигането на много фини и детайлни изображения с плавни тонове. Гладката повърхност на вече изсъхналото мастило отразява светлината много точно, което води до ярки, наситени цветове.


Недостатъците на багрилните мастила са два:

- бързо променят цветността си под въздействието на UV лъчи;

- много слаба водоустойчивост след печат.

Поради тези си недостатъци, багрилните мастила са пригодни за печат на продукти, които ще се използват в суха околна среда или на места, където не са изложени на продължителни влияния на UV лъчи.

Основно заради това, те са използвани за отпечатване на промо материали, в къси тиражи, на преносими поп-ъп дисплеи или рол банери. Използвайте ги където наситения и плътен цвят са от критично значение за крайния продукт.

Предимства:
Много точни и наситени цветове, позволяват много малък размер на печатната капка. Резултатни висококачествени изображения.

Недостатъци:
Не са водоустойчиви, избледняват под въздействието на UV лъчи.

Пигментни (UV) мастила

Пигментните частици са по-големи от тези на багрилните мастила, макар и не с много. Все пак са достатъчно малки, за да подсигурят малък размер на печатната капка и като резултат да дадат едно висококачествено изображение. Въпреки това, когато мастилото вече е върху медията, частиците не са така гладки, а имат миниатюрен релеф. Когато светлината попада върху тях, тя не се отразява така добре, както това се случва при багрилните мастила. Което води до малко по-приглушено цветопредаване.

И така – кога да използваме пигментни мастила?

Веднъж изсъхнали, ако ги намокрите, печата няма да се размие по-дълго време. В този смисъл печата се приема като „краткотрайно водоустойчив“. Но, дори по-важно от това е, че пигментните мастила са издръжливи на въздействието на UV лъчите. Това е и основната причина да се използват пигментни мастила, вместо багрилни – когато искате да получите достатъчно висококачествен отпечатък, но в същото време искате той да е издръжлив на UV лъчение. Дисплеи, промо банери с дълъг срок на експлоатация – пигментните мастила са подходящи за всички задачи, за които използвате багрилните мастила, ако приемете лекото приглушаване на цветовете, които ще получите. В допълнение – подходящи са отпечатъци, които ще са изложени на директна слънчева светлина и за краткосрочни външни дисплеи. Важно е да се отбележи, че мастилата на водна база (пигментни или багрилни), са пригодни за използване само върху медии, които са със специално покритие. Това, разбира се, добавя допълнителна стойност, върху стойността на целия процес. Така, че можем да отбележим още един недостатък на тези мастила.

Солвентни мастила

Тук може да настъпи малко объркване – по принцип солвентните мастила са пигментни мастила. Те съдържат пигменти, вместо багрила. Но за разлика от мастилата на водна база, където средата преносител е вода, при солвентните, това са летливи органични съединения – солвенти. Главното предимство на солвентните мастила е това, че те са относително евтини и позволяват печата върху гъвкави, необработени винилни субстрати, които се ползват за производството на транспаранти, банери, билборди и самозалепващи декорации. За разлика от мастилата на водна база, отпечатъците, използващи солвентни мастила са силно водоустойчиви и издръжливи на въздействие на UV лъчи без да е необходимо полагането на специално покритие (ламинат). Солвентните мастила могат да предложат много добро цветопредаване, макар и не толкова, колкото багрилните мастила на водна база. При тях ключов фактор е устойчивостта на отпечатъка, предлагащ много добра устойчивост на външни условия.

Класическите солвентни мастила предлагат най-високата издръжливост без да е необходимо да се полагат специални покрития след печата, но е необходимо да се осигури добра вентилация в производственото помещение поради високата токсичност на изпаренията. По-меките, или т.нар. „еко“ солвентни мастила, които все така не са толкова безопасни, колкото мастилата на водна основа, могат да се използват и в закрити помещения, без нуждата от специална вентилация. Екосолвентните мастила бързо набраха популярност през последните години в печатния бранш поради техните добри цветови качества и висока устойчивост, а в същото време са и по-евтини от класическите солвентни мастила.

Предимства:
Превъзходна устойчивост и стабилност на UV светлина, ниска себестойност.

Недостатъци:
Необходимо е по-голямо внимание към експлоатацията им по време на съхранението/изхвърлянето и вентилацията по време на печат.

UV мастила

След печат с UV мастила, мастилото се фиксира посредством излагането му на силна UV светлина. Предимството на такива мастила е, че те изсъхват в момента на въздействието им с UV светлината и могат веднага да бъдат прилагани към различни необработени повърхности и като резултат се получава един много издръжлив отпечатък. Като недостатъци може да се посочат, че те са скъпи, изискват специализирани и скъпи модули към печатната машината, а самия печат има значителен обем, което придава лек релеф на печата.

Въпреки, че са направени редица подобрения в тази област, UV мастилата, поради техния обем, са податливи към напукване, ако се използват за печат на гъвкави субстрати. Поради което са предимно използвани за директен печат върху плоскости, но все повече се наблюдава тяхната употреба и като „хибридни“ принтери, с които се отпечатват винил и други по-гъвкави медии, които до скоро бяха асоциирани само със солвентните принтери.

Тук могат да се изтъкнат някои предимства, отнасящи се към плътността на мастилото и скоростта на съхнене. Оцветителите при UV мастилата могат да са багрилни или пигментни. Въпреки това, обикновено те са пигментно базирани поради по-добрата реакция на тези мастила към светлината, сравнени с багрилните. Използвани за външна реклама и дисплеи, има същите изисквания към тях, както и при употребата им в автомобилния брандинг.

Предимства:
Могат да се използват за печат на твърди повърхности без предварителна обработка, незабавно съхнене.

Недостатъци:
Мастилото се отлага само върху повърхността, като отделен физически слой с релеф.

Латексови мастила

Латексът – новия участник в голямата игра. Тези мастила (понастоящем предлагащи се само от HP), би трябвало да предлагат еднакво или по-добро поведение в сравнение със солвентните при печат върху PVC (винил), също както и при печат върху хартия, текстил, полиестер и полиетилен – субстрати, при които солвентните мастила срещат затруднения.
Латексовите мастила, които са водно базирани с полимер, който се свързва със субстрата посредством топлина, не се нуждаят от никаква вентилация. Печата е лишен от всякакъв остатъчен мирис, което го прави подходящ за редица интериорни приложения, за които солвентните мастила не са подходящи. Твърди се, че отпечатъците имат издръжливост до 3 години при външни условия без последващо печата ламиниране. Друго предимство пред солвентните мастила, за което се твърди, е незабавното съхнене и възможността да се прилагат всякакви довършителни операции към продукта веднага след печат.
Поне към настоящия момент, обратната връзка с потребителите на латексови мастила, дава смесени резултати. Не е изненадващо, че тези, които са инвестирали в тази технология, акцентират силно, относно „зелените“ й страни, макар и да има доста твърдения, че не са по-“зелени“ отколкото Еко-солвентните им конкуренти. А и все още има известни проблеми, касаещи надеждността, които спират прекомерния ентусиазъм на потребителите, които проявяват интерес към тях.

Сублимационни мастила

Сублимация – има два вида сублимационни мастила на пазара. Най-популярни са сублимационните мастила на водна база, които се ползват и за настолни, и за широкоформатни принтери. Другия вид са солвентни сублимационни мастила. Които могат да се използват с печатните глави на широкоформатните машини на XAAR, Spectra и Konica. Сублимацията почти не се приема за мастиленоструйна технология, а за съвсем отделен печатен процес и е по-уместно да е тема на друга статия.

Най-популярни
Последни

Свързани продукти