Начало | Блог | Технология за директен печат без проявителна машина с Kodak Sonora XP и Kodak Sonora News

Блог

Технология за директен печат без проявителна машина с Kodak Sonora XP и Kodak Sonora News

Технология за директен печат без проявителна машина с Kodak Sonora XP и Kodak Sonora News

Това е технология за директен печат, която позволява Kodak Sonora X и XP (за комерсиален печат и печат на опаковки) и Kodak Sonora News (за печат на вестници) да изключат процеса на проявяване, като слоят фото чувствителна емулсия се премахва от непечатаемите области в процеса на подготовка на печатната машина. Това е подобрена версия на вече развитата технология за директен печат, която се използва от над 2000 клиента, доверили се на пластини Kodak Thermal Direct. 

С пластините Sonora, в почти всички случаи, може да се използват същите настройки на печатната машина, мастила, овлажняващи разтвори и офсетови цилиндри (гумени платна). Технологията на премахване на фоточувствителния слой на пластината на печатната машина работи с вградени и не вградени, конвенционални и системи с непрекъснато овлажняване и натиск, както и с печатни машини с автоматична подготовка и стартиране. Процесът е безпроблемна част от стандартното стартиране на машината.              

 

Основен принцип

По време на стартиране на печатната машина, действието на овлажняващият разтвор подготвя слоя на не- печатаемите полета върху пластината да бъде физически премахнат чрез полепване и разрушаване от попадналото мастило върху пластината. Това дава възможност за успешен трансфер на емулсията от пластината към гуменото платно, след което емулсията се предава на хартията за печат. В почти всички случай това се случва в рамките на първите няколко листа или копия на вестници (предвидени, като макулатури при подготовката) за тиража.

 

Как се случва целия процес:

Пластините Kodak Sonora са негативни, не са аблативни и няма необходимост от инсталиране на система за почистване на разпрашена емулсия, предлагат чист и безопасен процес по експониране. Sonora XP имат чуствителност 150mJ при експониране на CTP експонатор Kodak с технология Kodak Square Spot, което осигурява отлично качество и  възможности. Изискванията за енергия на лазера може да са различни при други сертифицирани CTP системи.

 

Стъпка 1: Формиране на изображението върху пластините Kodak Sonora

  • По време на експонирането на пластината, термален лазер формира изображението, променя структурата на полимерната смола (емулсия), за да създаде закалено и здраво изображение.

 

Стъпка 2: Зареждане на пластините на печатната машина.

  • Пластината се зарежда на печатната машина по същия начин, както стандартна офсетова пластина.
  • Пластините Sonora работят безпроблемно с ръчна или автоматична система за зареждане на пластини.
  •  Контрастът на изображението е достатъчен, за да прочетете текст с размер 10pt. 

 

Стъпка 3-4: Включване на овлажняващи и мастилни валци. Включване на натиск.

  •  Овлажняващия и мастилен валци са задействани, в резултат на което цялата пластина е покрита с овлажняващ разтвор и мастило.
  •  Овлажняващият разтвор подготвя емулсията на пластината в областите, където няма изображение, за да бъде впоследствие премахната физически.
  • Полепването и разрушаването на емулсията от мастилото дава възможност тя да бъде пренесена от непечатаемите полета към гуменото платно на офсетовият цилиндър.

 

Стъпка 5: Миграция на емулсията към гуменото платно на офсетовият цилиндър.

  • Чрез чисто физическо взаимодействие, емулсията която е от непечатаемите области се премахва от пластината и се прехвърля върху гуменото платно на офсетовият цилиндър.
  • Това е физически, а не химически процес, което осигурява много голяма свобода на използване на химия и настройки на печатната машина и елиминира отклонения, свързани с традиционните системи за проявяване с проявител.

 

Стъпка 6: Подаване на хартия

На последно място,  подава се хартия и емулсията от офсетовият цилиндър се прехвърля към първите няколко листа без замърсяване на мастилните или овлажняващи валци. Обикновено в рамките на няколко листа (или вестника) се изчистват областите където няма изображение. Пасер и цветове се настройват, както с всяка друга пластина.

 

Стъпка 7: Влизане в тираж

При печат пластината Sonora се държи, като всяка друга термална пластина.

Като при всяка друга пластина, тиражоустойчивостта зависи от вида на печатната машина и условията на печат.

 

Стандартно Sonora X дава следните резултати: 

- До 400 000 отпечатъка – за комерсиален headset или coldset ролен печат

- До 200 000 отпечатъка – комерсиален листов печат

- До 100 000 отпечатъка – офсетов печат на опаковки

- До 60 000 отпечатъка – при UV приложения

 

Стандартните показатели на Sonora XP са:

- До 200 000 отпечатъка – за комерсиален headset или coldset ролен печат

- До 100 000 отпечатъка – комерсиален листов печат

- До 50 000 отпечатъка – офсетов печат на опаковки

- До 10 000 отпечатъка – при UV приложения      

 

Пластините Sonora X и XP предлагат възможност за растер от 1 до 99% при 200 lpi и 20 микронен стохастичен растер при използване на CTP експонатори Kodak със SquareSpot технология.

 

Стандартна тиражоустойчивост за пластини Sonora News е:

- До 200 000 отпечатъка – типичен ролен coldset

- 50 000 до 75 000 отпечатъка – директен лито-печат

- до 10 000 отпечатъка – при UV приложения

 

Пластините Sonora News предлагат възможност за растер 3 до 97% при 150 lpi и 36 микронен стохастичен растер при използване на CTP експонатори Kodak със SquareSpot технология. 

Прочетете история за успешното внедряване на пластините SONORA:
Steidl използва безпроцесните пластини Kodak Sonora XP за да печата ексклузивни фотографии, литература и различни публикации на международно известни марки
Най-популярни
Последни