Начало | Блог | Изработка на завладяващо ясни ръбове на клишетата за флексо печат

Блог

Изработка на завладяващо ясни ръбове на клишетата за флексо печат

Изработка на завладяващо ясни ръбове на клишетата за флексо печат

Подобряването на контраста на печат е предизвикателствo във флексо печата, но различни нови подходи предлагат интересни решения 

 

Една от най-значимите променливи при увеличаването на ефективността на флексопечата е подобрението на контраста на изображението. Това обаче е било много трудно осъществима цел за индустрията в продължение на твърде много години. 

Известен с трудното определяне на количество и мярка, контрастът на печат е пряко свързан със сравнението между плътността на мастилото и 75 процентната тоналност като индикация за качеството на печат. 

Но как днес печатниците постигат по-добър печатен контраст? 

Проучванията показват, че контрастът на изображението в диапазон 40% до 60% е идеален, с добра плътност и стабилна точка през цялото изображение. Измереното сравнение на плътността на мастилото до 75% тоналност показва процента на контраст на печат. Този функционален вариант е на разположение във всички спектроденситометри. 

За сравнение нисък процентен диапазон - такъв, който е под 30% - е показател че от 75% до 100% вашите тоналните скали са ограничени и в графичното ви изображение липсват детайли.

За да се получи подобрен контраст на печат и яркост на цветовете на опаковката, флексо печатниците търсят иновативни подходи в експонирането. Подходи, които да дават по-добър контраст на печат, подобрен тонален обхват, гладки твърди частици, ярки цветове и чист текст.

 

 

 

Флексографията исторически изостава след дълбокия печат в способността си да създава наистина богати, чисти цветове и контраст, необходим за лесно четене на текст във всякакъв размер. 

На дълбокия печат се гледа като метод за отпечатване с най-добри резултати, но високата му цена и сложност на изпълнение са го извадили от обсега и възможностите на много компании и марки продукти. Това прави флексо печата по-често срещания избор за създаване на опаковки.

Разработването на нова технология в последните няколко години променя начина, по който собственици на марки, доставчици на предпечатни услуги и печатници за опаковки гледат на флексо, правейки го по-силен конкурент на дълбокия печат. 

Флексо печатът вече може да се конкурира на ниво с контраста на печат и резултати, идентични с дълбокия печат, като предлага изключително лесни методи за обработка в предпечата, която дълбокия печат от своя страна трудно може да постигне.

 

Контрол на потока на мастило

Съвременните технологии за изработка на флексо клишета могат да постигнат невероятни за индустрията до момента неща. 

Например: микро повърхтностна структура на флексо клишето, която създава "форма около формата" за контролиране потока на мастилото в края на всяка точка, линия, текстов елемент и масивна област. 

Всяка област на повърхността на клишето е ограничена от област с фини форми, които контролират потока на мастилото и предпазват от всеки риск от мръсен печат при високи скорости на производителност. Работейки като метафорична "стена", това се прилага автоматично върху повърхността без намеса от оператор предпечат. Така може да се подобри контраста, тоналността, обработката на обратен текст и детайли на сенките за гладки твърди елементи и подобрена читаемост и яснота. 

Печатниците за опаковки вече виждат ползите от тази модерна технология в производството днес, особено при твърди елементи и обратни текстове. Често дори се прилага дори за обратните области. Така се създава сенчест тонален диапазон от 50% до 99%, осигурявайки уникално решение към конкурентните предимства на флексо.

 

 

Обърнатият текст е общ елемент и важен фактор за всички флексо поръчки. Някои клишета могат да позволят на мастилото да тече в обратнo празно пространство, което може да направи цвета по-тъмен и неравен, което разваля контраста. Във вашите клишета е важно, обратното празно пространство да не се запълва. По този начин запазването му отворено ще увеличи тоналния обхват и контраста. За собствениците на марки това означава, че изображенията остават по-ярки и сенките вече не се запълват и не губят детайли.

 

Въздействие на формата на флексо клишето върху крайния печатен резултат

Контрастът във флексо е засегнат не само от яснотата на ръбовете. В началото на тази статия описахме това като измереното сравнение между плътността на мастилото и 75 процентна тоналност. Това означава, че добрата твърда плътност на мастилото е от критично значение, но тя трябва да се постига без използване на твърде високи количества мастило. В противен случай поемате риска от мръсен печат, който може да унищожи контраста. Тук се използва сложна повърхностна структура на клишетата за оптимизиране трансфера на мастило. 

Вашата CTP система за експонация на флексо клишета трябва да има иновативен подход към микро текстуризация. 

Ето един пример за такъв уникален подход: Създаване на дигитално текстуризирана плоска повърхност по време на процеса на експонация, която е персонализирана по предвидим начин за конкретно приложение за печат. 

Това се получава, като се оптимизира преноса на мастило, вместо да се принуждава един модел да отговаря на всички приложения или като се разчита на няколко типа клишета. Този подход позволява всички компоненти на дизайн да се отпечатат по най-добрия възможен начин. Не е необичайно за една поръчка за гъвкава опаковка да включва CMYK цвят, спот цвят и бели обекти, всеки от които има много различни изисквания за трансфер на мастило. 

Ето защо е толкова важно да можете да избирате най-подходящата форма за всяко клише, подготвено специално за печатната машина и съответното приложение. Този тип подход значително намалява малките дупчици в масивните площи на отпечатъка и по този начин се постига по-голяма плътност на цветовете или бяла непрозрачност с по-малък обем мастило. 

Този тип подход не е случаен, а е резултат от интензивни научни изследвания. Дигитално персонализираните повърхностни модели на клишетата, избрани логично, според типа на мастилото и размера на анилокса, позволяват на потребителите да уцелят "точното място" за прехвърляне на мастило във всяко печатно състояние. 

Това води не само до по-добри плътности на мастилото, но и по-бърза настройка, по-дълъг живот на клишето, по-малко спиране на печатната машина и увеличаване скоростта на машината. Печеливша стратегия за всички страни: По-въздействаща графика и големи ползи от ефективност в печатното производство.

 

Какво е решението?

Тези резултати могат да се постигнат с мощен инструмент за флексо предпечатните фирми и печатниците - лесна за използване технология, която спестява значително количество разходи и гарантира отлично качество и постоянство на печат. 

Тя демонстрира силата на форми за подобряване на контраста и тоналността, като показва всичко от твърди и фини линии, до правилен и обърнат текст и множество линеатури, в едноцветен лист от печатната машина. 

Бизнесът може да използва този инструмент за подобряване работата на печатната машина и проверка на флексо клишетата, както и да помогне клиентите да виждат и разбират уникалните ползи от нейното използване. Често тя е предпочитан метод на печатно производство от големи марки с ясни изисквания за своите опаковки.

“Тайната” за постигане на по-добър печатен контраст и завладяващата яснота на ръбовете изобщо не е тайна. Това е резултат от компании като Miraclon и Kodak, които работят в тясно сътрудничество с клиентите, за да разберат и да отговорят на основните предизвикателства във флексопечата.

Технологиите, разгледани в тази статия, са част от системата Miraclon Kodak Flexcel NX и технологията NX Advantage, с патентована Advanced Edge Definition (AED). Създаването на този модел е възможно само с комбинация от уникалните възможности на софтуера, хардуера и експонираните филми, които са част от цялостната система Flexcel NX. 

Това се постига като се използват стандартните клишета Flexcel NX и експонатор Flexcel NX, без нужда от допълнителни хардуерни инвестиции или намаляване производителността на експонация. Клиентите нямат нужда от закупуване на допълнителни консумативи или видове клишета, защото чрез силата на експонацията, едно клише отговаря на всички нужди за широк обхват от приложения.

 

Флексо технологията Flexcel NX - възможности, предимства и защо тя е печелившият избор

 


Прочетете Защо Miraclon Kodak Flexcel NX е една от най-зелените технологии за експонация на клишета, как подкрепя вашите екологични инициативи и защо е предпочитания избор от собствениците на марки

Разгледайте Термални CTP експонатори за флексо фотополимерни клишета

Вижте възможностите на Дигитални флексо фотополимерни клишета

Най-популярни
Последни

Свързани продукти