Начало | Блог | Тайната на това да нямате престой на машината е да работите с клишета с добро намастиляване

Блог

Тайната на това да нямате престой на машината е да работите с клишета с добро намастиляване

Тайната на това да нямате престой на машината е да работите с клишета с добро намастиляване

Как да постигнем последователност и отлични резултати, без да се спира печатния процес

 

“Мръсен” печат. Това е едва ли не като мръсна дума. Мръсният печат може да спре печатния процес като нищо друго. Изглежда, че веднага щом печатните машини започнат да работят на максимална скорост, този “мръсен” печат ​​ще покаже грозната си глава и всички печатни машини трябва да спрат, за да бъде поправен. Ще повярвате ли, ако ви кажем, че има начин да минимизирате мръсния печат? И че можете също да направите текста си по-отчетлив и едновременно с това да постигнете добър контраст на печат?

Той има много различни имена, но мръсният печат представлява натрупването на мастило в краищата на точки и линии, което води до прекомерно прехвърляне на мастило. В резултат на това се създават зони на нежелан и неочакван отпечатък, сливане на точки и други форми при мръсен печат. Това обикновено се случва с основните (CMYK) цветове или спот цветовете, но може да бъде и с бели обекти.

Мръсният печат може да се дължи на множество фактори, един от които е неправилното прехвърляне на мастило от клише към печатна медиа - когато имате нужното количество мастило, мръсният печат изчезва. Въпреки това, получаването на точното количество мастило всеки път (при високи скорости на печат) не е толкова лесно, колкото звучи. За да постигнете това, вашето клише трябва да бъде снабдено с доста сложен механизъм, който да контролира потока на мастилото по последователен начин.

С FLEXCEL NX, Kodak създават микро-повърхностна текстуризация върху флексо клишета; усъвършенстваната технология на Kodak (NX Advantage) задвижва усъвършенстваните модели - набор от дигитално проектирани повърхностни форми, точно изработени с различни размери и разстояния.

Kodak подобрява текстуризацията с новата си технология за форми за флексо клишета - Advanced Patterns. Как тези точни форми на повърхността на клишетата могат да контролират потока на мастило? Важно е да разберете, че връзката между мастилото и правилната форма ще окаже влияние върху потока на мастило, което ще доведе до гладък и чист печат.

 

Научете как технологията FLEXCEL NX подобрява ефективността на печат в статията 10 неща, които всеки трябва да знае за системата KODAK FLEXCEL NX

 

Изображенията по-долу представляват различни ситуации на обема на мастилото. От лявата страна на изображенията микроформата на повърхността на клишето е представена в жълто. В бял цвят е мастилото, доставено от анилоксовия вал. От дясната страна на изображенията е действителна снимка на отпечатания резултат на комбинацията мастило / клише / анилокс вал.

Тези изображения могат да бъдат използвани като илюстрация за много теми. За тази дискусия, обаче, нека просто да се съсредоточим върху обема на мастилото и резултата. Не забравяйте, че жълтите изображения представляват напречен разрез на микроформите на повърхността на клишето (Микроформата се нанася върху повърхността на всички изобразени области - включително плътни цветове, полутонове, текст и т.н.) Изображения 1 и 2 разясняват какво се случва когато няма достатъчно количество мастило, за да запълни Изпъкналата Форма (Advanced Pattern) - черният фон се показва през бялото мастило, а отпечатъка изглежда мръсен на снимките. Изображения 5 и 6 разясняват какво се случва, когато има твърде много мастило - появяват се дупки, поради наличието на въздушни мехурчета с прекалено много мастило.

Отново резултатите изглеждат мръсни. Снимки 3 и 4 описват най-добрите сценарии - когато има достатъчно количество мастило, за да запълни текстурата и резултатът е чист с плавно нанасяне на мастило от клишето върху медиата. Отличен резултат!

Сега, когато разбирате значението на добрия обем на мастило, нека да поговорим за това как едно флексо клише може да използва различни форми, за да ви даде правилния трансфер на мастило за различни обеми мастило. Тези различни форми са определени за различните изисквания за мастило, които възникват в рамките на дадена задача. Например, бялото мастило изисква по-голям обем мастило в сравнение с Pantone и основните цветове. Така диапазонът включва текстуризации, които са по-големи и по-дълбоки, когато се изисква по-голям обем мастило и по-малки и по-плитки, когато е необходим по-малък обем мастило.

В допълнение, технологията NX Advantage включва и Advanced Edge Definition, която по същество създава "форма около формата". Това е ефектът на чист печат и пълноцветен печат, тъй като контролира потока на мастилото във всяка точка, линия, текст и плътен фон. Така че не само вашите бели обекти са чисти и гладки, текстът ви е по-отчетлив, а изображенията имат чисти акценти и пълни тонове, осигуряващи добър контраст на печат.

Предимствата на формите на Kodak (Advanced Patterns) не са ограничени само до подобряване на качеството. Неочакваните спирания на печатната машина са една от най-големите причини за загубена продукция, често причинявайки отпадъци, слаб печат и загуба на капацитет при отпечатването, както и последващите процеси на преобразуване. Клишетата, които не натрупват излишно мастило обаче, не трябва да се почистват толкова често. Избягването на мръсен печат означава, че печатните машини не трябва да бъдат спирани (по-малко време на изчакване = спестени пари).

Като допълнение, има по-малко износване на пластините, така че те могат да се използват по-дълго (повече спестени пари). Advanced Edge Definition дава възможност за отпечатване на чисти ръбове, по-гладък трансфер на мастило и избягване на мръсния печат. Той е един от най-добрите инструменти, от който печатниците могат да се възползват, за да увеличат капацитета си, като същевременно минимизират неочакваните спирания на печатната машина.

Вероятно смятате, че прилагането на тези форми към всяка поръчка трябва да бъде сложен процес. Всъщност е вярно точно обратното. Формите могат да бъдат зададени при предпечат, когато се създава файл се прилагат автоматично към TIFF файл преди експонирането. След това операторът прилага правилната форма към TIFF файла, тъй като тя автоматично се експонира в процеса на обработка на клишета. Това е лесен процес с изключителен резултат и стойност.

Най-популярни
Последни

Свързани продукти