Начало | Блог | "Тайната" за печат без престой на машината е да работите с флексо клишета с добро намастиляване"

Блог

"Тайната" за печат без престой на машината е да работите с флексо клишета с добро намастиляване"

"Тайната" за печат без престой на машината е да работите с флексо клишета с добро намастиляване"

Как да намалим престоя на поръчката на печатната машина? Как да премахнем спирането на машината и да постигнем последователно производство?

 

“Мръсен печат". 

Това е един проблем, от който много от печатарите се страхуват. И с право! Мръсният печат може да спре печатния процес и да задържи поръчката така, както никой друг проблем не може да го постигне.

Често, когато всичко изглежда добре и печатните машини започнат да работят на максимална скорост, мръсният печат показва се показва и печатните машини трябва да спрат, за да се оправи проблема. 

Ще повярвате ли, ако ви кажем, че има начин да минимизирате мръсния печат? И че можете също да направите текста си по-отчетлив и едновременно с това да постигнете добър контраст на изображението?

 

Какво е мръсен печат?

Той има много различни имена, но мръсният печат представлява натрупването на мастило в краищата на точки и линии, което води до прекомерен пренос на мастило. В резултат на това се създават зони на нежелан и неочакван отпечатък, сливане на точки и други форми, общо наречени "мръсен печат". Това обикновено се случва с основните (CMYK) цветове или със спот цветовете, но може да се получи и при нанасяне на бяло мастило.

Мръсният печат може да се дължи на множество фактори, един от които е неправилното прехвърляне на мастило от клишето към печатната медия. С други думи, когато имате нужното количество мастило, мръсният печат изчезва. 

Въпреки това, получаването на точното количество мастило всеки път (при високи скорости на печат) не е толкова лесно, колкото звучи. За да постигнете това, вашето клише трябва да бъде снабдено със сложен механизъм, който последователно да контролира потока на мастилото.

 

Какво влияние има структурата на клишето върху преноса на мастило?

Истината е в детайлите. Повечето флексо клишета не могат да решат този проблем на флексо технологията.

Те не могат да пренесат достатъчно мастило, защото разчитат или на структурата на самия материал, който да захване мастило и да го пренесе, или на сложен процес за създаване на изкуствена структура, който е почти невъзможно да управляван с точност.

Създаването на добре оформена и напълно предвидима структура върху печатните области на клишето ви позволява да контролирате мастилото във всеки един момент печатния процес. В този случай структурата е изцяло под контрола на предпечата и може да се прилага практически на всички елементи от дизайна. Това дава възможност за много по-доброто разпределение и полагане на мастилото на печатния материал. Добре структурираните тунели позволяват на въздуха да излезе при натиска на клишето към печатния материал, за да не се формират “въздушни джобове”.

 

Решението, с което формирате стабилна структура на печатното флексо клише и постигате добре балансиран трансфер на мастило

Важно е да разберете, че връзката между мастилото и правилната форма на текстурата на клишето оказва много голямо влияние върху потока на мастило, което води до това дали имаме гладък и чист печат или мръсен и непостоянен. 

Изображенията по-долу представляват различни ситуации на обема на мастилото. От лявата страна на изображенията микроформата на повърхността на клишето е представена в жълто. В бял цвят е мастилото, доставено от анилоксовия вал. От дясната страна на изображенията е действителна снимка на отпечатания резултат на комбинацията мастило / клише / анилокс вал. Тези изображения могат да бъдат използвани като илюстрация за много теми, свързани с преноса на мастило. В тази статия ще се съсредоточим върху обема на мастилото, което подаваме, и резултата от това.

Жълтите елементи представляват напречен разрез на микроформите на повърхността на клишето (микроформата се нанася върху повърхността на всички изобразени области - включително плътни цветове, полутонове, текст и т.н.) 

Изображения 1 и 2 разясняват какво се случва когато няма достатъчно количество мастило, за да запълни изпъкналата форма (Advanced Pattern) - черният фон се показва през бялото мастило, а отпечатъка изглежда мръсен на снимките. 

Изображения 5 и 6 показват какво се случва, когато има твърде много мастило - появяват се дупки, поради наличието на въздушни мехурчета с прекалено много мастило. Отново резултатите на печатния материал са некачествени и имаме мръсен печат. 

Снимки 3 и 4 описват най-добрите сценарии - когато има достатъчно количество мастило, за да запълни текстурата и едновременно с това обемът на мастилото е балансиран без да е прекален - резултатът е чист печат с плавно нанасяне на мастило от клишето върху медията. 

 

Използване на правилната структура на флексо клишето за различни печатни приложения

Сега, когато разбирате значението на точния обем на мастило, нека да поговорим за това как едно флексо клише може да използва различни структури, за да ви даде правилния трансфер на мастило за различни обеми. Тези различни структури са определени за различните изисквания за мастило, които възникват в рамките на дадена задача. 

Например, бялото мастило изисква по-голям обем мастило в сравнение с цветове по Pantone и с CMYK цветове. Така диапазонът включва текстуризации, които са по-големи и по-дълбоки, когато се изисква по-голям обем мастило и по-малки и по-плитки, когато е необходим по-малък обем мастило. 

 

Системата Flexcel NX за изработка на качествени флексо печатни клишета с правилната структура за постоянен и непрекъснат печатен процес

Системата Miraclon Kodak Flexcel NX създава микро-текстуризация върху повърхността на флексо клишета. Усъвършенстваната технология Kodak NX Advantage задвижва правилните модели - набор от дигитално проектирани форми на повърхността на клишето, точно изработени с различни размери и разстояния.

Мiraclon и Kodak подобряват текстуризацията с технология за форми за флексо клишета - Advanced Patterns. Как тези точни форми на повърхността на клишетата могат да контролират потока на мастило?  

В допълнение, технологията NX Advantage включва и Advanced Edge Definition (подобрена яснота на ръбовете), която по същество създава "форма около формата". Това е ефектът на чист и пълноцветен печат, който контролира потока на мастилото във всяка точка, линия, текст и плътен фон. Така че не само вашите бели обекти са чисти и гладки, текстът ви е по-отчетлив, а изображенията имат чисти акценти и пълни тонове, осигуряващи добър контраст на печат.

Предимствата на клишетата Kodak Advanced Patterns не са ограничени само до подобряване на качеството. Неочакваните спирания на печатната машина са една от най-големите причини за загубена продукция, често причинявайки повече брак и отпадъци, слаб печат и загуба на капацитет при отпечатването, както и последващите процеси на преустановяване и подновяване на печата. 

Клишетата, които не натрупват излишно мастило обаче, не трябва да се почистват толкова често. Избягването на мръсен печат означава, че печатните машини не трябва да бъдат спирани. 

По-малко време на изчакване = повече спестени пари + повече поети поръчки. 

Като допълнение, има по-малко износване на флексо клишетата, така че те могат да се използват по-дълго. Advanced Edge Definition дава възможност за отпечатване на чисти ръбове, по-гладък трансфер на мастило и избягване на мръсния печат. Той е един от най-добрите инструменти, от който печатниците могат да се възползват, за да увеличат капацитета си, като същевременно минимизират неочакваните спирания на печатната машина.

 

Какво е нужно, за да използваме иновативна система за флексо клишета с перфектна структура?

Вероятно смятате, че прилагането на правилните структури към всяка поръчка би следвало да бъде сложен процес. 

Тук сме, за да ви кажем, че всъщност е вярно точно обратното. 

Структурата на клишето може да бъде зададена при предпечатна подготовка - когато се създава TIFF файла, те се прилагат автоматично към него преди експонирането. След това операторът прилага правилната структура към TIFF файла, тъй като тя автоматично се експонира в процеса на обработка на клишета. Това е лесен процес, за който е нужен само един човек, но който води до изключителни резултати и стойност.

 

Флексо технологията Flexcel NX - възможности, предимства и защо тя е печелившият избор

 

Мръсният печат не трябва забавя вас и вашите печатни машини. Технологията Flexcel NX помага да сведете до минимум мръсния печат, пренасяйки съвършено точно мастило върху медията и постигайки отличен печатен резултат.

 


Прочетете 10 неща, които е важно да знаете за системата за печатни флексо клишета Miraclon Kodak Flexcel NX

Разгледайте Термални CTP експонатори за флексо фотополимерни клишета

Вижте възможностите на Дигитални флексо фотополимерни клишета

Най-популярни
Последни

Свързани продукти