Начало | Блог | Правилно нанасяне на бяло мастило за постигане на по-ярки цветове

Блог

Правилно нанасяне на бяло мастило за постигане на по-ярки цветове

Правилно нанасяне на бяло мастило за постигане на по-ярки цветове

Технология FLEXCEL NX, за увеличаване силата на цветовете, яснотата и контраста при опаковките

 

Парадоксално е, че “примамливите”, ярко оцветени опаковки на рафтовете на супермаркетите биха били много по-скучни без съществуването на бяло мастило. Този казус не е нещо, за което купувачите мислят често, но е основен въпрос за производителите на флексо опаковки, които се нуждаят от отпечатването на добър, силен слой бяло мастило. За тях, резултатът има значително въздействие върху качеството на печат, разходите и възвръщаемостта на инвестициите.

Белите мастила изпълняват важни функции в производството на опаковки. Те предпазват основния цвят на продукта от оцветяване от останалите цветове. Бялото осигурява основата за покриващите цветове, така че да отразяват светлината по контролиран начин, независимо дали са отпечатани четирицветно или е използван все по-популярния печат с разширена цветова гама. Следователно в гъвкавите опаковки се използва много бяло мастило: около 65% от използваното мастило.

Обикновено флексо печатът изпитва затруднения при отпечатването на достатъчно непрозрачни бели обекти, защото клетъчните стени в анилокс валовете оставят празнини в слоя мастило, което води до малки отвори. Това, от своя страна, води до пропускливост и прозрачност на цветовете или до наличие на размазан "кален" ефект. Преодоляването на тези проблеми е предпоставка за намаляване на разходите и увеличаване капацитета на печатната машина.

 

Kodak FLEXCEL NX - незаменим фактор за успех

 

Един от начините е да се използва по-голямо е количество мастило за по-плътно покритие на цвета. Работейки така обаче, се изхарчва значително повече мастило, за да се затворят дупките. Освен това отпечатъка изисква повече време за сушене, което намалява скоростта на печатната машина и следователно - нейният капацитет и производителност.

Друга популярна тактика е да се поставят два или три отпечатъка на бялото, като се използват допълнителни печатни станции и различни анилокс валове. По този начин, се дават различни стойности на линия за инч, създадат се разнообразни шаблони и се запълват кухините. Тази тактика обаче обикновено консумира 50% повече бяло мастило.

Може би има и друго решение. Специалистите по предпечат на опаковки Reproflex 3 и Roberts Mart, са водещи доставчици на печатни гъвкави опаковки. Те си сътрудничат в редица проекти за опаковки и използват системата KODAK FLEXCEL NX за преодоляване на тези проблеми.

Tony Rymer, Технически мениджър печат в Roberts Mart, казва, че компанията е заложила на FLEXCEL NX през 2014 г., след установени притеснения на клиентите за качеството на печата при използване на други клишета. “Имахме коментари за липсата на цветна яркост, лоши очертания и слаб контраст. Преди FLEXCEL NX обикновено увеличавахме обема с анилоксови валове. Те повишаваха употребата на бяло мастило и използваха твърди ленти за закрепване, което предизвика други проблеми, като например - блокиране на системата. Сега слагаме само едно бяло мастило, но получаваме все по-живи цветове, фини растери, отлично възпроизвеждане на точки, отличен контраст, постоянно нарастване на точките и измерване на плътността.”

Reproflex 3 работи с FLEXCEL NX от 2008 г. насам. “Системата дава предимства както за печата, така и за печалбата.”, казва управляващия директор Trevor Lowes. “Повишения обхват на FLEXCEL NX означава, че съветваме клиентите на печата да използват анилокси с по-малък обем, за да постигнат същата непрозрачност. И освен по-добро качество, те постигат по-голяма ефективност и последователност, придвижват пресата при висока скорост, с минимално време на престой на чистачките. Това са реални ползи.”

FLEXCEL NX използва технологията на Kodak NX Advantage за създаване на прецизно конструирани повърхности на клишетата. Те оптимизират трансфера на мастило и осигуряват гладки, равномерни твърди частици и висока плътност на печат. Пълно-амплитудните точки с плосък връх, намаляват нарастването на точката и устояват на прекомерни отпечатъци, постигайки отлична последователност и печатаемост дори при повторно използваеми и рециклируеми материали.

Най-популярни
Последни

Свързани продукти