Начало | Блог | Какво е печат с разширено цветово пространство и защо този метод на печат се очертава като следващата голяма тенденция

Блог

Какво е печат с разширено цветово пространство и защо този метод на печат се очертава като следващата голяма тенденция

Какво е печат с разширено цветово пространство и защо този метод на печат се очертава като следващата голяма тенденция

Ако планирате да закупите нова печатна машина за вашата печатница за опаковки е почти сигурно, че вашият доставчик ще ви каже, че машината може да печата с разширено цветово пространство. 

В тази статия ще разберете:

 • Какво е печат с разширено цветово пространство
 • Какви са предимствата и недостатъците на този процес на печат
 • Какви са основните параметри, които влияят на крайния резултат
 • От какво се нуждаете, за да внедрите този процес във вашата печатница

Печатът с разширено цветово пространство цели да ви позволи да печатате запазените продуктови и бранд цветове на вашите клиенти, като в същото време намалите себестойността си на печат, за да станете конкурентни дори при много къси тиражи:

 • Намалете склада си с неизползвани мастила
 • Намалете времето и разходите за подготовка на машината
 • Печатайте повече поръчки за единица време и намалете времето между поръчките
 • Комбинирайте свободно поръчки с различни дизайни и цветове
 • Постигнете еднакъв печат на няколко машини, включително и с различна технология на печат
 • По-тънкият слой мастило, който нанасяте, ви позволява да печатате с по-висока скорост

Концепцията на печата с разширено цветово пространство е проста: 

 • Да конвертирате всички спот цветове от вашите файлове към фиксирана, предварително ясна комбинация от мастила, обикновено CMYK + OGV
 • Да получавате файлове с реални изображения в RGB, които да запазвате до последния момент и конвертирате към по-широко пространство от стандартния CMYK, за да печатате по-ярки и качествени опаковки

 

Какво е цветово пространство и защо то е важна основа за управлението на цветовете?

Цветовото пространство, в което работите и което може да постигне вашата машина, е обхватът от цветове, които можете да отпечатате на нея. Обхватът на машината се влияе от много неща, включително броя секции, типа мастила, пластините и клишетата, анилоксите, състоянието на машината, околната среда и много други.

За да дефинираме едно цветово пространство, ние трябва да изберем цветовия модел, по който ще дефинираме позицията на всеки от цветовете в него. На база на това всеки цвят има собствена стойност в това цветово пространство и разстоянията между два цвята (цветовите разлики) могат да бъдат измерени.

Когато имаме избран цветови модел, можем в рамките на него да разполагаме цветови пространства или казано по друг начин, граници на постижимост на възпроизвеждане. С други думи, кои цветове от дадено цветово пространство дадена технология или машина може да възпроизведе (попадат в цветовото ѝ пространство) и не може да възпроизведе (не попадат в цветовото ѝ пространство).

 

 

Защо използваме спот цветове при печата на опаковки?

Причините, както се знае във всяка печатница, са много, но основните можем да сведем до две групи:

 • Има цветове, които не могат да бъдат постигнати само с CMYK мастила, защото те са извън цветовото пространство на тази комбинация
 • Има елементи, които е трудно да се напечатат с комбинация от четири цвята, защото са прекалено малки или имат характеристики, които ще доведат до възприемане за некачествен печат, например при нормалното разместване на пасера между цветовете

За да получат тези ползи, повечето печатници използват спот цветове, които създават сами със система за формулиране на мастила или поръчват готови от доставчик, който има такава система. Тези спот цветове може да са дефинирани по някоя от системите като Pantone или друга подобна, или да са специални фирмени цветове, дефинирани със CxF.

Използването на спот цветове обаче има някои негативи, които генерират значителни разходи за печатниците:

 • По-бавна подготовка на машината заради нуждата от измиване на секциите след всеки печат
 • Доста по-голям склад с мастила и остатъци от мастила, които печатницата трябва да управлява и да затвори като неизползван ресурс
 • Подготовката на цветовете или поръчката им към доставчик
 • Обикновено по-високата цена на спот цветовете спрямо основните цветове

 

Какво е печат с разширено цветово пространство?

Печатът с разширено цветово пространство е модерна тенденция и съответно можете да я срещнете в маркетинг материалите на редица компании, а като резултат могат да се видят и много интерпретации по темата:

 • Expanded gamut - разширено цветово пространство
 • Extended gamut - разтеглено цветово пространство
 • ECG
 • Процес със 6 или 7 цвята
 • Multicolor - многоцветен процес
 • N-color - процес с n цвята
 • Fixed palette ink - печат с фиксирани мастила
 • Spotless printing - печат без потребителски (бъркани, спот) цветове

Преди да кажем какво е печат с разширено цветово пространство, е важно да си отговорим на въпроса - разширено спрямо какво? Трябва да имаме някаква отправна точка, с която сравняваме, за да можем да кажем, че тази технология предоставя някакво разширение.

Когато говорим за разширено пространство, винаги сравняваме с CMYK цветовото пространство и факта, че само с тези четири цвята не можем да постигнем всички цветове, които използват брандовете. Съответно този метод е недостатъчен за целите на печат на опаковки.

Когато говорим за печат с разширено цветово пространство, сравняваме възможноситте, които могат да се постигнат спрямо стандартно CMYK цветно пространство в рамките на някакъв стандарт като Fogra или GRACoL. 

В този ред на мисли е принципна грешка да се смята, че печатът с разширено цветовото пространство е печат със седем мастила. Концепцията не зависи от това колко броя мастила използваме, а зависи само от това дали е постигната целта и до каква степен - дали можем да печатаме с по-голямо цветово пространство от CMYK при определени условия.

Разширено цветово пространство може да се постигне например и само с четири цвята, използвайки високо пигментни мастила, може и с пет, шест, а най-често се постига със седем мастила.

За да си представим по-точно какво означава ECG, нека да опишем процесите преди и след внедряването на технологията.

Преди да се въведе печат с разширено цветово пространство:

 • Получвате файл в който има четири цвята плюс например два пантона
 • Правите подготовка на машината за тези шест цвята, като си приготвяте необходимото количество мастило от двата пантона
 • Печатате поръчката
 • Следващата поръчка например е CMYK + три пантона, но те са различни от първите два
 • Това означава, че трябва да измиете три секции, да ги подготвите отначало и тогава да отпечатате следваща поръчка. Ако машината ви е със шест печатни секции например става още по-сложно - дали да правите втори пас на машината, как да разпределите цветовете и много други

По време на тези подготвки губите значително количество:

 • Време, което средно може да достигне до еквивалента на две поръчки на ден
 • Мастило, хартия и други материали за измиване, подготовка и настройки

И разбира се, имате скрити разходи като:

 • Нуждата да поддържате значителен склад с остатъчни и нови мастила

След като се въведе печатът с разширено цветово пространство, нещата биха изглеждали по следния начин:

 • Зареждате машината с избрана комбинация от CMYK + например три мастила, най-често Orange, Green, Violet, ако сте избрали работа със седем цвята
 • Независимо какъв файл получите и колко цвята е той, го трансформираме към цветоотделки с тези мастила
 • Печатете една след друга поръчките, като нямате нужда да измивате машината или да сменяте каквото и да е друго освен печатните форми и в редки случаи анилоксите при флексо печат

 

Какви видове печат с разширено цветово пространство има?

Методът, с който повечето хора свързват самото име на процеса, е печат с добавяне на допълнителни цветове. Преди време това се свързваше с Хексахромен печат, но в днешно време с възможността за печат с виолетово мастило се свързва най-често с печат седем цвята CMYK+OGV. Това също е основният процес, по който се разработват софтуер, добри практики и тестове.

Друг метод е печат с разширено цветово пространство, използвайки друг тип мастила. Типично тук говорим за CMYK печат, като стандартните мастила се заменят с такива с висока плътност, откъдето и се постига по-голямото цветово пространство.

 

 

Защо да използваме печат с разширено цветово пространство?

В много статии и материали на водещи специалисти ще чуете, че печатът с разширено цветово пространство е едно от нещата с най-голям и обхватен ефект върху себестойността на печат.

Ползите са значителни и могат да бъдат обединени в две големи категории - подобряване на качеството или технологичните възможности и намаляване на разходите.

Подобряване на качеството или технологичните възможности

В крайна сметка повечето печатници на опаковки работят за марки, които поставят своите продукти в магазините. Проучванията и психологията на потребителя е ясна - колкото по-ярки, наситени и качествени са опаковките, толкова по-голям е шансът продуктът да бъде забелязан сред морето от конкурентни предложения.

Когато говорим за подобряване на качеството, в случая не говорим за отстраняване на конкретни технологични проблеми, а по-скоро за създаване на възможност да се постигат с постоянство цветове, които не биха били възможни при печат с CMYK по някой от стандартите с цел ефективното им визуално възприятие.

Намаляване и оптимизация на разходите

Основното предимство на печата с разширено цветово пространство е оптимизацията на процеса, който води до намаляване на разходите в редица пера.

 • Намаляване на разходите за мастила - средностатистическата печатница за опаковки винаги има на склад редица полупразни кофи с мастила, използвани за печат на поръчки. Понякога можете да имате стотици литри мастила, които стоят затворени на склад и не ви изкарват никакви пари. При печата с разширено цветово пространство имате нужда само от четири до седем мастила.
 • По-малко комплекти анилокси - поради същата причина имате нужда и от много по-малко комплекти анилокси, защото профилите на машината ви ще компенсират точно файловете спрямо наличните ресурси
 • По-малко миене и подготовка на машината - понеже основно вече печатате с избраните цветове, то няма нужда да миете изцяло машината или отделни секции между отделните поръчки. Това не само ви спестява разходите в мастило, химия и време, но също така ви позволява да отпечатате повече поръчки за единица време
 • Много по-лесно комбиниране на поръчки - досега комбинирането на поръчки беше сложно, защото трябваше да внимавате дали имат еднакви цветове, докато при печат с фиксирани мастила вече не сте ограничени да комбинирате поръчките по най-оптималния начин, за да спестите материал.
 • Спестяване на материал и ресурси - стартирането на тираж и “нацелването” на цветовете по време на печат ще остане проблем от миналото. С печата с разширено цветово пространство вече нямате подобен проблем, защото работният поток използва профилите на машината, за да създаде най-добрата основа и комбинация от цветове за постигане на пантоните във файла.

Изключително рядко може да се намери възможност за оптимизация, при която да има положителен ефект върху толкова много елементи на печата.

 

Допълнителни ползи, които подобряват целия процес

Допълнителна полза, която се изтъква от печатниците, които работят с такъв процес, е много по-точно съответствие на пробата с реалния печат. Повечето принтери, които се използват за цветни проби, реално печатат с разширено цветово пространство със седем цвята. Ако правите цветни проби за CMYK или CMYK + Pantone печат, принтерът симулира със своите цветове как би иглеждал всеки цвят. Например един Pantone може да бъде симулиран от комбинацията на два или три от цветовете на принтера, като точната комбинация и съотношение е силно зависима от използвания софтуер.

При печата с разширено цветово пространство реално вие имате файл, който е направен в седем цветоотделки, които печатате на машина със седем секции, който печатате на принтер за цветни проби със седем цвята. По този начин принтерът получава точна цветоотделка за всеки канал. Цветните проби стават изключително точни и близки до реални печат.

Друга полза от процеса е възможността входните файлове да съдържат изображения в RGB, например за да се постигне максималното му качество при печат с повече цветове, отколкото е възможно при използването само на CMYK за печат на повече цветове от стандартните, които могат да се постигнат в CMYK.

Тук си струва да повторим възможността за свободно комбиниране на поръчки, без значение какви цветове имат те. В крайна сметка, всяка поръчка ще бъде сведена до комбинация от седем цвята и съотвено можете да качите поръчки в комбинация на машината по начин, по който не бихте могли да го направите в момента.

Не на последно място и може би най-важната полза е възможността да се премине към  индустриален тип производство, в което има стабилен, повторяем и предвидим процес, който се контролира от ресурсите на производството в по-голяма степен, отколкото от индивидуалните специалисти, работещи в тези процеси.

 

Какво можем да постигнем с печата с разширено цветово пространство и достатъчно ли е то?

Дотук добре, но всеки, който чете внимателно или разбира малко от процеса, ще зададе логичния въпрос - може ли да се постигнат всички пантон цветове при печат с разширено цветово пространство. Вижте по-долу защо отговорът е не, но и защо това много често не е важно.

Нека да започнем с малко прости цифри:

 • Ако вашата машина е калибрирана по някой от международните CMYK базирани стандартни, може би ще можете да отпечатате около 70% от скалата на Pantone при толеранс от делта Е +-3
 • Ако използвате печат с разширено цветово пространство като XCMYK, ще достигнете до около 80%
 • Добре калибрирана машина, която печата с разширено цветово пространство със CMYK+OGV, на теория може да достигне около 90% от пантон цветовете при същия допуск

Въпросът е много прост - важни ли са останалите 10%? Отговорът за съжаление не е толкова прост - зависи от начина ви на работа.

Ако искате да можете да печатате какъвто и файл да дойде през вашата врата без проблем, то печатът с разширено цветово пространство трябва да се използва внимателно. Горните цифри не означават, че вие няма да можете да отпечатате останалите 10%, а по-скоро стоят два последователни въпроса:

 • С какво отклонение можете да отпечатате тези пантони - това е нещо, което можете да видите предварително в софтуерите, които подготвят файловете
 • И дали това отклонение ще се приеме като качествено или некачествено - има голяма разлика между отклонение, измерено с уред, и доколко това отклонение е приемливо за клиента.

Ако искате да работите с водещи марки и да печатате техните опаковки, тогава тези 10% много рядко са проблем, защото:

 • Големите брандове обикновено знаят добре какво е печат с разширено цветово пространство и какви са неговите ползи както за тях, така и за печатницата
 • Много от тях могат да работят и подготвят своите файлове по начин, който им позволява да не използват цветове от тези 10%, като в същото време получат ползите от качеството на останалите 90%
 • Брандовете са готови да оптимизират своите процеси така, за да получат част от спестяванията, които се генерират от процеса
 • Много често самите собственици на марки са катализаторът дадена печатница да въведе този начин на печат, особено ако марката започне да създава и одобрява файловете си по този начин. Дори в България няколко големи марки започват да работят по този начин, като оптимизират своите дизайни, така че да ги съобразят с ограниченията на технологията, но да получат максимума от нея.

 

Какви са ограниченията на печата с разширено цветово пространство? 

Като всяка технология, и печатът с разширено цветово пространство има определени ограничения, които трябва да имаме предвид. По-долу ще видите защо редица от тях не са толкова важни, предвид ползите, които носи тази технология.

 1. Печатът с разширено цветово пространство е по-сложен процес от печата само със CMYK и съответно изисква добър контрол от страна на печатницата. Ако печатницата не може с увереност да постига печат с четири цвята и да постига цветните проби за такъв тип печат, то печатът с повече от четири цвята ще бъде сложна задача.
 2. За момента няма утвърдени стандарти, въпреки че има много добри практики за печата с разширено цветово пространство. Това означава, че няма еталон за печат с 5, 6 или 7 цвята и се налага всяка печатница да намери оптималния баланс за своето производство.
 3. За да започнете печат с разширено цветово пространство, имате нужда от стабилна, добре поддържана или нова машина. Това е така, защото вече ще печатате цветове, които иначе бихте печатали на една секция, като комбинация от цветове от няколко секции. По този начин вместо на един цвят да имате несъответствието от една секция, ще имате натрупването на несъответствието на две или три секции.
 4. Подготовката на файловете за печат с широко цветово пространство изисква подобрение в работния поток и специален софтуер, който да прави конверсията от цветовете, с които е създаден файлът, към цветовете, с които е заредена машината. Подобни софтуери са Kodak SpotlessGMG OpenColor + GMG Color Server, CGS X-Gamut, както и PACKZ в комбинация с GMG. Хубавото на тези софтуери е, че са изцяло автоматизирани и могат да предвиждат потенциалните разлики в делта E, ако има такива, спрямо целта и очаквания резултат.
 5. Интерпретирането на цветоотделките с максимална точност, стабилност и повторяемост на процесите. Извън съмнение е, че това е възможно само с дигитални технологии от последно поколение. Една СТР система, която е необходимо да се настройва (калибрира, линеаризира и т.н) периодично или при промяна на околните параметри, няма как да предостави това постоянство. 

Като цяло печатниците със старо оборудване, което не е поддържано много добре, могат да срещнат повече трудности с печата с разширено цветово пространство от печатниците с нови машини с високо ниво на автоматизация и системи за контрол на качеството. Няколко от основните елементи на качеството са:

 • Контрол на пасера - понеже вече ще печатате спот цветове като комбинация от няколко цвята, трябва да сте сигурни, че вашата печатна машина може да поддържа стравнително тесен диапазон на отклонение в пасера
 • Управление на цветовете - машината ви трябва да може да поддържа плътността на цветовете по време на печат, дори при печат с висока скорост
 • Управление на натиска - трябва да можете да управлявате натиска по време на печат, както и да сте сигурни, че натискът в двата края на машината е с много малък толеранс.
 • Сушене - вашата машина трябва да има изправна система за сушене на мастилата между секциите

 

“Митове” за печата с разширено цветово пространство

Много от печатниците гледат скептично на идеята за печат с разширено пространство, дори за тестването му при техните условия. Някои смятат, че нямат клиенти, които да изискват такова високо качество от тях - други, че няма да могат да печатат своите поръчки, а трети, че това е прекалено сложен процес за техните нужди.

 • Използването на многоканални растери. Логичното допускане e, че при печат с повече от 4 основни цвята, може да се наложи растеризирането на обекти в 5, 6 или 7 цветоотделки, което притеснява печатарите относно растерите и ъглите на цветовете - трябва да намерят подходящи 7 ъгъла за точките. В действителност обаче, при печат с разширено цветово пространство почти, да не кажем изобщо, не се прилага растеризиране на обекти с повече от 4 цвята, защото двойките цветове Orange - Cyan, Green - Magenta и Violett - Yellow са противоположни. Т.е. използването на единия изключва другия. Ако напр. не може да се постигне определен цвят в CMYK пространството и се наложи добавяне на Orange, то той ще бъде описан като стойности на Magenta,Yellow и Orange (+ Black евентуално), а няма да съдържа в себе си Cyan. По подобен начин стоят нещата за цветове, които изискват включване на Green (ще бъдат описани като Cyan, Yellow, Green и Black и няма да съдържат Magenta) или Violett (ще бъдат описани като Cyan, Magenta, Violett и Black и няма да съдържат Yellow) 
 • Лога на марки и брандове. Повечето печатари се съмняват как ще работят без използването на спот цветове, особено след като повечето лога на брандове използват подобни “бъркани” цветове. В действителност, при съобразяване с препоръките, описани по-долу в тази статия, е възможно да бъдат преодолени ограниченията на печата с разширено цветово пространство (също описани тук по-горе) и наистина да се печата без използването на спот цветове. Перфектните растери (особено ако са стохастични) и добрата печатна машина могат да направят точките незабележими. И още нещо, този тип печат може да предостави и гъвкавост при възпроизвеждането на фирмените цветове. Напр. ако си поръчвате определен спот цвят да ви го “забъркат” навън и доставчикът не се е справил добре със задачата, съответно не можете да постигнете желания от клиента резултат на печат, то няма много какво да се направи, освен да искате корекция на рецептата за спот цвета от доставчика, което отнема допълнително време. При печат с 5, 6 или 7-цветна база е възможно с малки корекции в условията на печат или по кривите за нарастване на растеровата точка да се компенсират подобни разлики в точното отпечатване на желания цвят. 
 • Цветовете по Pantone. При конвертиране на Pantone цвят към разширено цветово пространство винаги се използва специален профил на печатната машина за това цветово пространство, за най-точното възпроизвеждане на цвета. Логичното следствие е, че при различни машини и условия на печат смесването на компонентите за постигане на един и същ цвят ще е различно. За унифициране на тези съотношения (или казано на жаргон - да вържем гащи), при желание от страна на печатницата може да се използва и последната отпечатана или дигитална скала на PANTONE Extended Gamut Coated / Uncoated. Да, PANTONE също са в крак с последните тенденции на печатните технологии и вече предоставят скали за това как да бъдат възпроизвеждани техните цветове посредством 7-цветна CMYKOGV база, разбира се при спазването на стандарти за контрол на печатния процес.  

 

От какво имаме нужда, за да можем да печатаме с разширено цветово пространство?

 1. Машина - както казахме по-горе, наличието на добра машина в добро състояние е от ключово значение за печата с разширено цветово пространство. UTECO Onyx е едно от най-добрите решения за печата на гъвкави опаковки с разширени цветово пространство.
 2. Печатни форми - използването на качествени печатни форми и консумативи за печат е от много голямо значение за крайния резултат. Възможността за печат на фини растери с голяма точност ще донесе стабилен краен резултат. Kodak NX технологията е често предпочитаният избор за флексо печат с разширено цветово пространство, а Kodak XD или безпроцесните пластини Kodak Sonora предлагат необходимата резолюция и стабилност за офсетовия печат
 3. Софтуер - един от най-ключовите елементи е софтуерът, който ще прави конверсиите на файловете към седем цветоотделки. Подобни софтуери са Kodak SpotlessGMG OpenColor + GMG ColorServer. Имайте предвид, че всички обработки на файловете като трапинг (презастъпване), налагане на криви и други стават, след като файловете се конвертират. Тоест е голямо предимство, ако софтуерът, с който можете да правите конверсията, се интегрира с вашия работен поток, като Kodak Prinergy или Hybrid Software CloudFlow.
 4. Измервателни уреди - добрите измервателни уреди са задължителни, без значение дали използвате или не печат с разширено цветово пространство, но в случая са необходими за изграждането на профили на машините и следене на качеството
 5. Промяна в начина на печат - несъмнено разширеното цветово пространство води до промени в начина на печат, имате нужда от по-различен контрол на пасера и качеството, както и обучение на персонала как да се справя с проблеми по време на печат, които възникнат. Ако има проблем с даден спот цвят от файла, трябва да не забравяме, че вече той се постига от комбинация от няколко други цвята.
 6. Промяна на начина на предпечат - основните разлики са няколко и част от тях са в полза на предпечата и на клиентите. 
  1. Първо, можете да получите безпроблемно изображения в RGB, без да са конвертирани в CMYK, дори до голяма степен е желателно. Ако изображенията са конвертирани, реално вече е отрязана възможността за постигане на резултат извън CMYK
  2. Второ, предпечатните функции като презастъпване, профили и други се правят вече след растеризацията, а не преди това. Реално трябва да се правят върху файла, който вече е конвертиран в седем цвята
  3. Използване на стохастични и/или хибридни растери. С тяхна помощ е възможно избягването на повечето известни проблеми, най-вече при флексопечата, както подобряване на цялостното възприятие за отпечатаните продукти.
 7. Работа с клиентите - на база на описаното по-горе ще имате нужда да работите в началото по-близко с клиентите си, като ги запознаете с възможностите на новата технология. В дългосрочен план обаче това създава възможност да им предложите резултат, който би бил труден за репликиране при ваш конкурент. 

В заключение, печатът с разширено цветово пространство винаги е бил възможност, но напредването на технологиите както при печатните машини, така и в софтуерите вече позволява всяка печатница да има възможност да се възползва от този процес.

Най-популярни
Последни