Начало | Блог | Стабилната термална експонация е ключова за успеха на офсетовите печатници

Блог

Стабилната термална експонация е ключова за успеха на офсетовите печатници

Стабилната термална експонация е ключова за успеха на офсетовите печатници

Днес със сигурност има множество „страхотни” технологии в печатната индустрия – всякакви видове лазери, компютри, свързани помежду си системи, механични чудеса – но всичко, от което една печатница наистина има нужда, е да бъде в състояние да достави предвидимо и стабилно качество на печата по икономичен и ефикасен начин. Начините, по които печатниците постигат това качество, се променят постоянно, отразявайки най-новите технологии и тенденции на пазара, както и изискванията на клиентите.
 
В края на 90-те години печатната индустрия предприе една радикална промяна към дигитално директно производство на пластини (computer-to-plate - CtP). То обеща и наистина предостави огромен скок напред по отношение на качество, постоянство, простота и ефективност на печата. Премахването на филма и аналоговата експонация на пластини доведе до икономии на материали и разходи за труд, както и до значими подобрения в ефективността и качеството на предпечата.
 
Десет години по-късно, CtP и цифровите системи за предпечат са стандарт в по-голяма част от печатната индустрия. Печатниците са по-ефективни, произвеждат широка гама от продукти по-бързо, по-евтино и с по-добро качество от всякога. Въпреки това, през този период разходите за суровини (хартия, мастило, пластини, енергия, гориво) остават високи, а конкуренцията принуждава цените на печатните продукти да са все по-ниски. Така печатарите имат много малко възможности за избор. Техните опции са непрекъснато да стават по-ефективни, да разнообразяват продуктите и услугите си към оферти с по-висок марж, или бавно да гледат как техният бизнес се свива под маргиналния натиск.
 
Появата на CtP в предпечата е истинска революция за печатната индустрия - такава, която води до стъпкова промяна в начина, по който се произвежда печатния продукт. Този вид индустриална промяна е рядкост, и въпреки че технологии като офсетовите мастилено-струйните могат да поведат следващата вълна, те са все още на няколко години разстояние от това да станат масови. В същото време, ние трябва да се научим да изцедим всички възможности от това, което имаме – нещо, в което производителите и печатари са станали доста изобретателни в течение на времето.
 
Ако печатът е основното на ваше производство, процесът за увеличаване на ефективността му акцентира на индустриализация – премахване на възможно максимален брой етапи и автоматизиране на довършителните работи – превръщане на ръчния труд в един процес, който може да се повтаря многократно, без необходимост от постоянни фини настройки на производството. Да се постигне това, същевременно отговаряйки на все по-нарастващото търсене на по-високо качество и по-широка гама от предлагани продукти, е предизвикателство.
 
Днес хората най-често говорят за работен поток, когато гледат на печатната индустрия (и Кодак не е изключение), като водещ в отрасъла производител на отворени системи, които могат да свържат Вашия бизнес от задаването на поръчката до доставките. Въпреки това, доста често ролята самите пластини, както и производството им се пренебрегва или се счита за тривиална. Истината обаче е далеч от това и изборът на продукти и партньори може да окаже значително влияние върху ефективността и производителността на вашия предпечатен център – а оттук и  върху печалбата от бизнеса (или дори оцеляването му).
 
Ключовата дума тук е „стабилност”. Когато процесът се автоматизира, трябва да сте уверени, че ще постигате едни и същи резултати всеки път, без необходимост от ръчна намеса или корекции. Стабилността е надеждност … доверие … увереност. Без това, Вие не получавате никакво подобрение на ефективността. Между вашия работен поток и печатната ви преса, има четири основни области на стабилност, върху които сериозно да се помисли:
 

 Стабилност при експониране

Стабилността в експонирането представлява надеждно и стабилно изграждане на изображението в CtP устройството, като се използва технология, която толерира и / или автоматично коригира нормалните за всекидневната работа вариации в работната среда; осигурява постоянно и стабилно възпроизвеждане на точката върху пластината, която ще се запази на печатната машина през целия тираж. В същото време, системата трябва да бъде достатъчно гъвкава, така че да се настройва лесно според промените в производството и изискванията на вашия бизнес.Тази тенденция е напълно въплътена в Kodak SquareSpot технологията за изображения, която осигурява работа чрез петно на лазера с 10000 dpi – четири пъти по-малко от един пиксел. Тази уникална резолюция - “под-пиксел”, осигурява ръбовете на точките върху пластината да са точно и повторяемо експонирани, в резултат на което е налична ясна и постоянна граница между осветената и неосветената площи, както и отлични граници за работа при нормални (или дори необичайни) вариации в пластините, покритията на пластините, обработката им, мощността на лазера, и дори средата в предпечатното студио, без видима промяна на отпечатания лист.
 
Дизайнът на лазерната решетка в Kodak SquareSpot-термалната глава предполага качеството и бързината на работата да продължат, дори и ако дефектират няколко лазерни източници. Това осигурява дълга, безпроблемна работа и минимално прекъсване в производството на дадена печатница. Клиентите често дори не забелязват подобна повреда, докато тя не бъде открита по време на регулярната техническа профилактика от инженер на Kodak.
 
Динамичният автофокус е стандартна характеристика на всички експониращи устройства с Kodak SquareSpot технология. Той позволява постоянното качество да се постига, дори и ако има промени в разстоянието между лазера и повърхността на пластината (често срещан проблем, предизвикан от замърсявания или прах), премахвайки по този начин „горещи точки” и други дефекти, които не могат да се забележат преди да се постави пластината на пресата.
 

Стабилност в предпечата (проявяване и консумативи)

Пластините, химията и проявяването притежават присъщи за тях отклонения, които най-добрите системи могат да намалят или в идеалния случай имат толеранс и обхват да поемат тези промени, без това да се отразява върху резултатите от печатната машина.
 
Има няколко начина за постигане на стабилност при консумативите. Пазарът днес е фокусиран предимно върху премахването на проявителя, използван за проявяване на пластини, който разбира се, е един от големите променливи елементи в системата. Въпреки че някои от тези системи без проявяване са впечатляващи технологии, това е само един от начините за справяне с проблема и днешните консумативи, които обикновено имат известни ограничения на друго място, което ги прави решения за някои потребители, но не са приложими за повечето потребители. Произведената от Kodak истинска пластина без проявяване Kodak Thermal Direct е изключително успешна, като на пазара търсенето ѝ се разраства. Kodak също така подсказа за следващото си поколение безпроявителна технология, която ще помогне допълнително за приемането на тези консумативи в по-широк сегмент от пазара.
 
Въпреки че безпроявителната технология навлиза на пазара, най-вероятно още няколко години ще бъдат необходими, преди безпроцесните пластини да придобият икономически и практически смисъл за масовото производство на по-големите печатници. В същото време фокусът се съсредоточава върху разработването на по-ефективни, стабилни и рентабилни пластини и системите за тяхната обработка.
 
Новите поколения пластини, като например термалните пластини Kodak Electra XD  притежават доста впечатляващи спецификации – високи скорости на експонация, изключително висока резолюция, висока тиражоустойчивост и добра химическа устойчивост в предизвикателните условия на днешния печатарски бизнес. Но истинска стойност за средностатистическия печатар носи ширината на толерансите в системата – както в предпечата (експонирането и обработката), така и на самата печатна машина.
 
Под „ширина” в предпечата се разбира способността на системата да се справя с ежедневните отклонения при експонация на пластини, без това да окаже влияние върху печатния отдел, в т.ч.: повторяемост при експонацията на пластини, характеристики на стареене, толеранси в условията на съхранение с манипулации, влажност и температура, променливи на обработката и т.н. . Консумативи, които могат да повишат стабилността поради тази ширина на толерансите, позволяват на печатниците да се съкрати времето за готов продукт, да се намалят отпадъците и препечатването на поръчки, както и  да се повиши качеството и повторяемостта, което означава по-лесна изработка на сложни задания и гарантирана еднаквост на резултатите при ретираж. Резултатите от всичко това включват спестяване на разходи в съчетание с по-висока стабилност, производителност и качество.
 
Дори и в привидно еднообразния свят при проявителите за пластини, нови продукти, като например Kodak Goldstar Plus системата с проявител и регенерат, предлага значително удължен живот и намалена консумация на химия, по-голяма стабилност по време на цикъла, като същевременно запазва машините по-чисти и лесни за поддръжка. Това носи подобрена ефективност, стабилност и качество, както и намалени разходи за поддръжка на настоящите и на бъдещите поколения пластини (дори и за пластини от конвенционален тип!).
 

Стабилност на печата

Може би най-ценна за печатаря, но най-трудно да се определи количествено, е стабилността на печата: способността лесно да се постига един и същ резултат от първия до последния печатен лист, намалява необходимостта постоянно да се оптимизират мастилените ключови настройки, за да се поддържа качеството и цветът, като в същото време се запазва работния толеранс за водно-мастиления баланс и избягване на тонирането, шмуцовете, рамкиране, "призрачни" образи и др.
 
Печатарите обикновено са против всякакви промени в печата или консумативите, които използват. Ако те не могат да разчитат на многото фино настроените и балансирани елементи на машината и химичния пъзел, които задвижват полиграфическата системи, могат да превърнат най-скъпият актив на една печатница в котва, влачеща целия ѝ бизнес надолу.   Но ако производителите са способни да осигурят продукт, който може да направи работата на печатарите далеч по-лесна – да се постигне същото или по-добро качество, по-бързо, по-постоянно или с малко усилия, както разбира се и отпадъци, печатарите често са първите, които указват на управлението къде и каква промяна е необходима.
 
Продуктите с по-голям толеранс на водно-мастиления баланс, с устойчивост на тонирания, както и с устойчивост към съвременната химия за печатната машина (напр. при подмяна на алкохолния апарат) - всички те намаляват  усилията и размера на разходите, необходими за постигане на желаното качество на печат. Всички производители на пластини твърдят, че са по-добри в тава отношение от другите, а и често е трудно обективно количествено да се определят заслугите на пластините в тази област. В действителност печатарите вземат решението коя пластина спазва дадените обещания и коя не, в уникалните условия на всяка отделна печатница. Въпреки това, тъй като изискванията към качеството на продуктите постоянно растат, а и клиентите също повишават своите изисквания към индустриалните цветови стандарти (напр. ISO, Fogra, Gracol), по-голямото предизвикателство следва: необходимостта да се намали остротата на точката и да се постигане стабилност на печат - от началото до края на тиража.
 
Пластините обикновено се износват в процеса на тиража поради механични и химични взаимодействия. Това обикновено се компенсира чрез коригиране на мастилените ключове на пресата чрез наслагване на повече мастило към по-малки точици от пластината, като по този начин се увеличава ефективното нарастване на точката. Въпреки че този прийом обикновено работи за средните тонове, той не може да компенсира за износените точки в светлите области, градациите или нюансите. Крайният ефект е, че печатарите или трябва да спрат машината и да сменят пластините с всички свързани с това разходи и загуби на време и материали, или да продължат така - с непостоянно качеството през до края на тиража.

Този ефект е по-очевиден при задания с дълги тиражи, но дори и при къси тиражи с по-фини растери или особено стохастични растери, това може да бъде реална пречка за получаване на цвят и качество, съответстващи на зададените. Досега единственият начин да се избегне този проблем бе да се изпичат пластините, което е свързано със значителни инвестиции в оборудването, пространство, електричество и т.н. Въпреки това въвеждането на новата Kodak Electra XD термална пластина, със своята изключителната трайност и тиражоустойчивост, промени правилата в това отношение в значителна степен.

Тестовете с новата пластина показаха нейната невероятна и уникалната възможност да устоява на нормалните механични и химически износвания при къси и дълги тиражи, като предоставя дори на малките печатници ползите на печат от изпечени пластини без разходите и сложността за извършване на това. Тази стабилност способства за индустриализацията на цветовия контрол, стохастичните растери, подмяната на спот цветовете със съставни, и други предложения с висока стойност – ключ не само към спестяване на разходи, но също така и разширяване на гамата от продукти и услуги, които печатницата е в състояние да предложи.
 

Стабилност за околната среда

Въпреки че намаляването или премахването на химичните вещества, които се използват в процеса на експонация на пластините е целесъобразно, трябва да се погледне в общия производствен цикъл на печатницата, за да се оцени това, върху което основните функции ще имат най-голям положителен ефект - както за околната среда, така и за бизнеса. Подобрения в печатните машини, които дават по-стабилна и повторяема система за печат, могат значително да променят въздействието върху околната среда, да намалят образуването на отпадъци както в предпечата, така и в машинния отдел, както и цялостно да повишат ефективността – може би това има много по-голям ефект върху бизнеса на печатницата и екологията като цяло, от премахването на проявяването и свързаните с него химикали от производството.
 
Ползите за околната среда, които най-бързо водят и до бизнес ползи, се въвеждат и устояват най-бързо и трябва да бъдат определи количествено, за да бъде призната тяхната реална стойност. Уверете се, че сте запознати внимателно с предимствата на всяка една технология в пълния цикъл на производство, преди да определите коя е правилната за вас.
 
Накратко, въпреки че блясъкът и обаянието обикновено са по-вълнуващи теми от пластини и химия, там е голяма част от истинската стойност, която може да бъде придобита от правилния избор на подходящ партньор за доставка на пластини и консумативи. Това е залегнало в основата на програмата на Kodak за стабилност, изтъквайки стойността, която може да се постигне сега и за в бъдеще чрез уникалните им технологии и услуги във всяка от тези четири основни области: експониране, предпечат, печат и околна среда. Уверете се, че се грижите за днешния си печатен бизнес, за да си гарантирате, че ще бъдете в в него още достатъчно дълго, за да сте свидетели на следващата революция в печатните отдели, когато тя настъпи. Kodak ще бъде там с Вас, за да Ви води по пътя!
Най-популярни
Последни

Свързани продукти