Начало | Блог | Справяте ли се с отклонението в цветовете? Възможни подобрения за вашия спектрофотометър

Блог

Справяте ли се с отклонението в цветовете? Възможни подобрения за вашия спектрофотометър

Справяте ли се с отклонението в цветовете? Възможни подобрения за вашия спектрофотометър

Случвало ли ви се е клиенти да отказват поръчки поради наличие на неправилни цветове в печатните материали? Идентифицирате ли проблеми с цвета по време на контрола на качеството? Ако крайния ви резултат зависи от точността на цветовете, е важно да се уверите, че вашият спектрофотометър не е причината.

Отклонението на цветовете е голям проблем за много печатни компании. Още по-лошото е, че мнозина дори не знаят, че се случва. В тази статия ще видите няколко начина чрез които да се уверите, че вашият спектрофотометър работи в рамките на спецификацията, за да улавя винаги точни и последователни данни от измерванията.

Всички марки и модели спектрофотометри са податливи на отклонения. Никое устройство, независимо от цената или производителя, не е освободено, но има неща, които можете да направите, за да гарантирате, че вашият уред за измерване на цвета ще работи в състояние „като от завода“.

 

Поддържайте и калибрирайте вашия спектрофотометър

Устройствата за измерване на цветовете на X-Rite са създадени да издържат работа за продължителен период от време, но въпреки това е важно да се грижите за тях. Ето няколко съвета, за да поддържате вашите уреди в отлично състояние.

Първо, поддържайте устройството си чисто. Измерването с мръсен уред е като шофиране със замъглено предно стъкло - не се препоръчва, ако искате точни и последователни показания. Ръководството за потребителя на вашия спектрофотометър включва най-добрите практики за почистване на отворите, белите плочи и други компоненти. Следвайте ги внимателно, защото почистването на вашето устройство по грешен начин може да анулира гаранцията ви. Добро правило е никога да не използвате нещо грубо или абразивно в процеса на почистване. (Не можете да намерите вашето ръководство за потребителя на X-Rite? Повечето могат да бъдат намерени, като потърсите вашето устройство на www.xrite.com. Ако не можете да намерите вашето устройство, свържете се нас на sales@gedbg.com.)

Колко често почиствате уреда си за измерване зависи от вашата производствена среда. Ако го използвате в промишлено предприятие с въздушни замърсители, вероятно трябва да го почиствате ежедневно. Ако работите в климатизиран офис, можете да се справите със седмично или дори месечно почистване.

Спектрофотометърът може да се дава отклонения между различните калибрирания поради множество фактори, включително температура, източник на светлина и фотодетектор. Тъй като калибрирането на дължината на вълната елиминира тези фактори на отклонение, трябва да калибрирате всеки път, когато започвате работа и поне веднъж на ден, за да върнете устройството си към първоначалните фабрични настройки. Колкото по-дълго работите без калибриране, толкова по-трудно ще бъде устройството ви да се върне обратно в калибрирано състояние.

 

Сертифицирайте своя спектрофотометър всяка година

Точността на измерване на вашия спектрофотометър може да дава отклонения с течение на времето поради възрастта, износването и условията на околната среда. Фабричното сертифициране по ISO ще даде на вас и на вашите клиенти увереност, че вашият инструмент за измерване на цвета улавя точни спектрални данни. Годишното сертифициране също може да ви помогне да спечелите нови поръчки - много марки изискват доказателство за сертифициране, когато избират доставчик на печатни услуги.

Като ISO:9001 сертифициран и ISO:17025 акредитиран бизнес, X-Rite отговаря на изискванията за качество и регулаторни изисквания за сертифициране на вашето устройство по ISO стандартите. Препоръчва се фабрично сертифициране веднъж годишно. Когато изпратите вашето устройство към нас, ние от ГЕД ще се погрижим то да достигне до X-Rite, където сертифициран техник от X-Rite ще провери и документира входящата производителност на вашето устройство, ще го инспектира и почисти, ще тества точността на измерването и ще провери неговата повторяемост и последователност. Вашето устройство ще се върне при вас с датиран стикер или хартиен сертификат за NIST проследимост до стандартно бяло.

Сервизните центрове на X-rite разполагат с най-модерни възможности за тестване, включително зони за обслужване с контролирана температура и влажност. Техните рационализирани операции гарантират, че ще получите обратно вашето устройство възможно най-бързо. За да сертифицирате вашето устройство, можете да го изпратите в ГЕД, където ще се погрижим за вашата годишна сервизна поддръжка.

 

Ако използвате повече от един спектрофотометър, проверете дали измерват последователно

Ако всеки спектрофотометър, с който разполагате, измерва малко по-различно, вашите показания и продукцията ще отразяват тази разлика в цвета. Използване на инструмент като NetProfiler за проверка на грешки в дължината на вълната и коригиране и валидиране на работата на инструментите на месечна база, ви позволява да държите консистентност във вашите уреди винаги в правилната настройка.

NetProfiler е базирана на облак комбинация от софтуер и стандарти за цветове за регулиране и валидиране на производителността на спектрофотометъра и намаляване на вариациите между устройствата. Тъй като инструментите се отклоняват във времето поради продължителна употреба или променящи се условия на околната среда, като температура и влажност, NetProfiler ще направи автоматични корекции, за да гарантира, че винаги получавате точни измервания. Може също да се използва за намаляване на вариациите между устройствата и ще ви информира, когато инструментът се нуждае от сервиз, преди да доведе до печатна продукция с отклонения в цветовете.

Много от инструментите на X-Rite имат вградени светлини за състоянието NetProfiler, за потвърджение, че устройството е оптимизирано преди всяко измерване.

 

Сменете старите спектрофотометри с нови

Ако вашият инструмент е стар и вече не се поддържа от производителя, той не може да бъде сертифициран и трябва да бъде заменен. За да смените вашето устройство до нов, сертифициран инструмент, разгледайте измервателните уреди за цвят в нашето портфолио.

 

Уверете се, че вашият спектрофотометър е експертно поддържан с план за обслужване

Плановете за обслужване на X-Rite гарантират, че вашият уред за измерване на цвета продължава да работи с максимална производителност, за да се подобри надеждността и да се увеличи продължителността на живота. Предлагащи се като опции за една, две или три години, планове за сервизна поддръжка осигуряват допълнителна защита извън покритието за дефекти на продукта с основна гаранция, така че можете да избегнете скъпи изненадващи повреди и да планирате бъдещето с предвидими бюджети за поддръжка.

Можете да намерите разнообразие от планове за обслужване, от които да избирате, за да ви помогнем да извлечете максимума от инвестициите си и да поддържате сертификатите си. 

 

Други причини за отклонение на цвета

Вашият спектрофотометър е само една от многото потенциални причини за цветови отклонения. 

Инструменти, част от нашето портфолио, които могат да ви помогнат да подобрите прецизността на цветовете си са системи за термална експонация на флексо клишета, системи за термална експонация на офсетови пластини, както и софтуери за създаване на профили, управление и конверсии на цветови пространства.


Разгледайте всички уреди за измерване на цветове

Научете повече за поддръжката на продукти от ГЕД

Най-популярни
Последни