Начало | Блог | Разширете предимствата на печата с UV мастила, като използвате правилните пластини в офсетовия печат

Блог

Разширете предимствата на печата с UV мастила, като използвате правилните пластини в офсетовия печат

Разширете предимствата на печата с UV мастила, като използвате правилните пластини в офсетовия печат

Ръстът на печата с UV мастила навлезе като голяма промяна в света на офсетовия печат. Печатът с UV мастила става все по-популярен за комерсиалните печатници, благодарение на новите енергоспестяващи ултравиолетови технологии. За да отговори на тази тенденция, Kodak разработва нови офсетови пластини, които могат да разширят предимствата на печата с UV мастила за доставчиците на печатни услуги.

Печатът с UV мастила предлага няколко предимства пред конвенционалния офсетов печат като по-малко емисии от замърсители на околната среда, бързосъхнещи мастила, способност за отпечатване върху допълнителни печатни медии, по-ярки цветове и високи нива на гланц. Енергоспестяващият печат с UV мастила предлага всички тези предимства с по-малка, по-евтина система, използваща по-малко енергия. A с използването на подходящите пластини печатницата може да постигне допълнителни спестявания.

 

Поглед към печата с UV мастила

Мастилата, които се изсушават с помощта на UV светлина, бяха въведени като алтернатива на продуктите на базата на разтворители, за да се осигури подобрено качество на печат и по-висока скорост на изсъхване. Конвенционалното сушене чрез топлина или въздух работи чрез изпаряване на разтворителя, но при UV сушенето има малко или няма никакъв разтворител. 

Вместо това, мастилата съдържат течни реактивни компоненти, които могат бързо да се „втвърдят“ чрез прилагане на UV светлина. Тъй като има малко или няма никакъв разтворител за изпаряване, няма загубен обем от мокрото покритие, което води до по-висока плътност на мастилото и по-висок гланц на печата. Освен това няма замърсители на околната среда от органични разтворители.

 

Енергоспестяващи UV системи за намаляване на текущите разходи 

Конвенционалните ултравиолетови лампи консумират много енергия, заемат много пространство, генерират много топлина и произвеждат озон. Така те ограничават приложението за печатниците, където стойността на печатния продукт ще включва разходите за UV оборудването и за неговата експлоатация. С новите енергоспестяващи UV системи, като LED-UV, H-UV, HR-UV и LEC-UV, оборудването и текущите разходи се намаляват, а старите печатни машини могат да бъдат по-лесно модифицирани с по-малките съоръжения. 

Тези по-евтини, по-малки системи позволяват на печатниците на комерсиални продукти да използват UV и да се възползват от по-бързия процес, по-малко поддръжка чрез използването на по-малко предотвратяваща замърсяването пудра, по-широка гама от печатни медии и по-високо качество на печат.

Вижте още идеи за Качество, ефективност и спестявания с последното поколение безпроцесни пластини на Kodak

 

Нови системи, които идват с UV технологията

Преминаването към система за печат с UV мастила изисква пълен преглед на всички текущи компоненти, които преминават през печатната машина. Доставчиците на печатни услуги не само ще променят мастилата си, но и ще трябва да съблюдават за съвместимостта им с химията на печатната машина, офсетовите платна, печатните медии и др. 

По-специално, печатът с UV мастила може да се окаже предизвикателство за пластините. Добрата новина е, че инженерите на пластини в Kodak са добре запознати с UV технологията и са разработили новаторска технология за пластини, специално предназначени за приложения за UV-печат, включително UV с ниска консумация на енергия.

Необходими са нови технологии за пластини, защото в една система за печат с UV мастила препаратите за почистване на офсетовото платно и на пластините, които са необходими за почистване на UV мастилата, са също толкова агресивни към покритието на пластината. Преди, Kodak са предлагали пластини, които могат да се пекат, за да издържат на агресивните химикали, използвани с UV, но изпичането изразходва много енергия и създава излишна топлина.

 

Пластините без проявяване за офсетов печат Kodak Sonora Xtra

Безпроцесните пластини Kodak Sonora намаляват още повече въздействието върху околната среда, като премахват енергийните, водните и химическите отпадъци от обработката на пластините.

Покритието на пластините Kodak Sonora Xtra е устойчиво на агресивните UV мастила и дава възможност за лесно постигане на голяма част от тиражите в това приложение.  

Kodak Sonora Xtra е последно поколение офсетова пластина, която не се нуждае от проявяване в проявителна машина и може да се качи на печатната машина за печат директно след експонация на термален експонатор.


Искаш ли да научиш повече за термалните безпроцесни пластини Kodak Sonora Xtra?

Най-популярни
Последни