Начало | Блог | Разширете предимствата на печата с UV мастила, като използвате правилните пластини

Блог

Разширете предимствата на печата с UV мастила, като използвате правилните пластини

Разширете предимствата на печата с UV мастила, като използвате правилните пластини

Ръстът на печата с UV мастила е голяма промяна в света на офсетовия печат през последното десетилетие. Печатът с UV мастила става все по-популярен за комерсиалните печатници, благодарение на новите енергоспестяващи ултравиолетови технологии. За да отговори на тази тенденция, Kodak разработва нови офсетови пластини, които могат да разширят предимствата на печата с UV мастила за доставчиците на печатни услуги.

Печатът с UV мастила предлага няколко предимства пред конвенционалния офсетов печат като по-малко емисии от замърсители на околната среда, бързосъхнещи мастила, способност за отпечатване върху допълнителни печатни медии, по-ярки цветове и високи нива на гланц. Енергоспестяващият печат с UV мастила предлага всички тези предимства с по-малка, по-евтина система, използваща по-малко енергия.

 

Кратък преглед на печата с UV мастила

Мастилата, които се изсушават с помощта на UV светлина бяха въведени като алтернатива на продуктите на базата на разтворители, за да се осигури подобрено качество на печат и по-висока скорост на изсъхване. Конвенционалното сушене чрез топлина или въздух работи чрез изпаряване на разтворителя, но при UV сушенето има малко или няма никакъв разтворител. Вместо това, мастилата съдържат течни реактивни компоненти, които могат бързо да се „втвърдят“ чрез прилагане на UV светлина. Тъй като има малко или няма никакъв разтворител за изпаряване, няма загубен обем от мокрото покритие, което води до по-висока плътност на мастилото и по-висок гланц на печата. Освен това няма замърсители на околната среда от органични разтворители.

Конвенционалните ултравиолетови лампи консумират много енергия, заемат много пространство, генерират много топлина и произвеждат озон, ограничавайки приложението за печатниците, където стойността на печатния продукт ще включва разходите за UV оборудването и за неговата експлоатация. С новите енергоспестяващи UV системи, като LED-UV, H-UV, HR-UV и LEC-UV, оборудването и текущите разходи се намаляват, а старите печатни машини могат да бъдат по-лесно модифицирани с по-малките съоръжения. Тези по-евтини, по-малки системи позволяват на печатниците на комерсиални продукти да използват UV и да се възползват от по-бързия процес, по-малко поддръжка чрез използването на по-малко предотвратяваща замърсяването пудра, по-широка гама от печатни медии и по-високо качество на печат.

 

Новата технология означава повече нови технологии

Преминаването към система за печат с UV мастила изисква пълен преглед на всички текущи компоненти, които преминават през печатната машина. Доставчиците на печатни услуги не само ще променят мастилата си, но и ще трябва да съблюдават за съвместимостта им с химията на печатната машина, офсетовите платна, печатните медии и др. По-специално, печатът с UV мастила може да се окаже предизвикателство за пластините. Добрата новина е, че инженерите на пластини в Kodak са добре запознати с UV технологията и са разработили новаторска технология за пластини, специално предназначени за приложения за UV-печат, включително UV с ниска консумация на енергия.

Необходими са нови технологии за пластини, защото в една система за печат с UV мастила препаратите за почистване на офсетовото платно и на пластините, които са необходими за почистване на UV мастилата са също толкова агресивни към покритието на пластината. Преди, Kodak са предлагали пластини, които могат да се пекат, за да издържат на агресивните химикали, използвани с UV, но изпичането изразходва много енергия и създава излишна топлина.

Най-новите пластини на Kodak като термалните KODAK ELECTRA MAX, заедно с популярните им пластини TRILLIAN SP, осигуряват отлична устойчивост на разтворители без изпичане и поради това са идеални за UV приложения. Също така, те изискват по-малко проявител в предпечата, отколкото пластини от предишното поколение, като допълнително увеличават ползите за околната среда. Безпроцесните пластини KODAK SONORA намаляват още повече въздействието върху околната среда, като премахват енергийните, водните и химическите отпадъци от обработката на пластините. Пластините SONORA са подходящи за печат на къси тиражи с UV мастила: до 10 000 отпечатъка с пластините SONORA XP и 30 000 отпечатъка със SONORA UV.

Какво предстои в бъдеще? Очакваме много нововъведения около офсетовия печат, независимо дали идват от производителите на печатни машини, от други доставчици в тази индустрия или от самите печатници. И, разбира се, като изобретател на термалните CTP и първата компания, която въвежда успешна технология за пластини без проявяване, ще очакваме от Kodak да бъде един от лидерите в тези иновации.

Повече за печата с UV мастила можете да прочетете в нашата статия Иновации и предизвикателства при печата с UV мастила

Най-популярни
Последни