Начало | Блог | Какво представляват различните структури върху флексо клишетата и защо има толкова много видове

Блог

Какво представляват различните структури върху флексо клишетата и защо има толкова много видове

Какво представляват различните структури върху флексо клишетата и защо има толкова много видове

Структурата върху печатните елементи подобрява значително преноса и полагането на мастило по време на печат. Изборът на правилната структура може да направи много голяма разлика в печатните резултати.

 

Съдържание на статията

Елементи на качествения печат от гледна точка на преноса на мастило

Видове структури на флексо клишета

1. Универсални структури на клишета

2. Предварително създадена структура за различни приложения

3. Възможност за изцяло къстъм структура

Какви са ползите от използване на структури на печатните елементи

Как можете да използвате последните и най-иновативни решения за структуриране

 

Ако се върнем няколко години назад и прегледаме материали отпечатани на флексо печат ще видим предимно продукция, която по днешните стандарти би се считала за рекламация. Разливане по краищата на точките, сливане на точките, дупки в плътните цветове, липса на оптична плътност в плътните области и много други.

Развитието на някои елементи от флексо печата като анилокси, лепенки, машини, твърдост на клишетата и много други доведоха до подобрения в качеството.

Най-голямата разлика обаче се получи от революцията в методите на експонация на флексо клишета, а именно навлизането на термалните експонатори и възможностите за създаване на структура върху клишетата.

Разбирането, че структурирането на печатната повърхност има възможност да подобри преноса на мастило съществува отдавна, но само в последните години се виждат реалните резултати от това.

В този материал ще представим няколко различни видове структури, които можете да постигнете с технологиите, които ще намерите при нас. 

 

Елементи на качествения печат от гледна точка на преноса на мастило

Има много елементи, които влияят на качеството на флексопечата, но в тази статия ще разгледаме само два - тези които се отнасят до структурирането на клишетата:

1. Пренос на мастилото - това е основният параметър, за който се сещат повече хора, когато говорим за структура върху печатните елементи. Този параметър до голяма степен описва взаимодействието на клишето с анилокса.

 • Колкото по-добре се отнема мастилото от анилокса, толкова по-добро качество получаваме и резултатът е по-предвидим.
 • Анилоксът може да играе много по-добра роля в контрола на печат, защото преносът от клишето е много по-близко до това, което може да отдаде анилоксът.

2. Полагане на мастилото - това е основният параметър, който влияе на качеството на печат, но на който се обръща по-малко внимание. Този параметър до голяма степен описва взаимодействието на клишето с материала

 • Колкото по-равно се положи мастилото, толкова по-малко мастило е нужно и толкова по-висока оптична плътност ще получим.
 • Колкото по-точно се положи мастилото и колкото по-добре се контролира разливането на мастилото, толкова по-добър и отчетлив печат ще получим.

Оказва се, че структурата върху печатните елементи има възможност да подобри значително и двата параметъра. По този начин можем да постигнем печат с качество близо до дълбокия печат без да правим значителни промени в процеса - само трябва да изберем правилната технология за производство на фотополимерни клишета.

Ако искате да научите повече за тези проблеми и как структурата ги решава можете да прочетете тези материали

 • Уникалните предимства на технологията NX - Част 1 и Част 2

 • Какво представлява технологията за експонация на флексо клишета Kodak NX, какви предимства има тя за флексо печатниците и как им помага да правят повече с по-малко - Част 1 и Част 2

 

Видове структури на флексо клишета

Това съвсем не е изчерпателен списък с всички структури и като цяло използваме терминологията на доставчиците в нашето портфолио. Причините са две:

 • нашите продукти предлагат или са предлагали всички изброени видове структури, което означава, че ние ги познаваме добре;
 • производителите, които представляваме като цяло са пионери в тези разработки и до момента са ги пускали първи на пазара.

Анализирали сме няколко структури, като сме ги разделили според тяхната гъвкавост спрямо различни печатни условия и до какъв потенциално положителен ефект води това.


Разделили сме структурите в три групи:

 1. Универсални структури - структури над които потребителите нямат почти никакъв контрол и които се формират върху всички печатни елементи върху формата.
 2. Предварително създадени от производителите - различни структури, които са предварително конфигурирани и тествани от производилите като най-ефективни за различни приложения или печатни условия.
 3. Свободни за конфигуриране от потребителя - структури, които се конфигурират изцяло от потребителите на база на възможностите на термалният експонатор и клишето.

 

1. Универсални структури на клишета

Универсалното структуриране на флексо клишетата беше първото решение, което производителите започнаха да тестват и да прилагат в реалните печатни условия. 

Този тип структуриране е еднакво за всички цветове, прилага се еднакво на всички печатни елементи на клишето и като не може да се конфигурира от потребителя или може да се прави само частично.

Универсалните структури могат да бъдат постигнати по няколко различни начина, като тук ще разгледаме основните две.

Клишета с вградена структура

Първият вид структура е такава, която се формира от самият материал, а не от експонатора. Самият материал има пореста структура и след експонация формира структура върху печатните елементи.

 • Структурата е вградена в материала на печатната форма при самото производство;
 • Потребителите нямат контрол на структурата и не може да се влияе от термалния експонатор.

На пръв поглед изглежда сякаш този метод е много лесен и предпочитан, защото няма нужда да се занимавате с нищо - самото клише има по-добри параметри на пренос на мастило от колкото клишета, направени с материал без структура.

 • Структурата е вградена при производството на материала - няма нужда потребителят да се занимава с избор на структура;
 • Подобрява преноса на мастило - вградената структура отнема по-добре мастило от анилокса и подобрява преноса на мастило.

За съжаление както често се оказва, че точно характеристиките, които дават предимството на дадено нещо крият и неговите недостатъци. 

Въпреки сравнително малкото подобрение по време на печат, ограниченията на този тип структури са доста големи и създават непредсказуемост по време на печат и несигурност в крайния резултат.

 1. Нямате никакъв контрол - ако структурата върши работа за вашето производство е добре, но ако не пасва точно, не можете да направите нищо.
 2. Структурата е неравномерна - тъй като структурата се формира при самото производство на клишето, тя не може да се контролира и не е равномерна. Съответно и преносът на мастило не е много добър и контролиран.
 3. Структурата понякога не е само на повърхността на печатните елементи, поради което реално става част от формата - това намалява нейната устойчивост на дълги тиражи и ретиражи.
 4. Няма особен положителен ефект върху полагането на мастилото върху печатния материал.

DigiCap

Една от първите революции беше технологията DigiCap. Появата на тази технология наистина постави началото на развитието на флексо печата като предпочитаната технология за качествен печат. От този ден насам флексо печатът става все по-достъпен и измества дълбокия печат като предпочитаната технология за постигане на високо качество.

 • Първата структура, която разчита на термалният експонатор, за да бъде създадена.
 • Структурата е изключително точна и равномерна и изцяло се контролира от лазера на експонатора.
 • Размерът може да се променя, но като стандартен се използва структура с размер от 2.5 х 10 микрона.

С навлизането на DigiCap ползите по време на печат станаха ясни още с първите отпечатани поръчки, както и фактът, че това е технологията, в която следва да се инвестира в бъдеще.

 • Изключително добър пренос на мастилото - равномерно отнемане на мастило от анилоска в дълбочина на клетката.
 • Много добро и равномерно полагане на мастилото върху печатни материал - постига много по-плътни цветове, равномерно нанасяне на мастилото, намаляване на печатните артефакти.

За продължителен период от време DigiCap беше стандартът за постигане на висококачествен флексо печат. 

Във времето компаниите установиха някои места, в които технологията може да се подобри и да донесе още по-големи ползи на печатниците и студията за експонация на клишета.

 • Използването на еднаква структура за всички елементи и печатни форми не дава възможност да се вземе предвид различните характеристики на дизайна - когато с един и същи цвят се печата голяма и плътна област и фин елемент намастиляването при двете следва да е различно.
 • Еднакавата структура води до различни резултати в зависимост от използваните мастила или цветове.

Реално ограничението на универсалните структури се наблюдава когато се използват при различни печатни условия - различни мастила, различни цветове и анилокси. Прилагането на стандартизиран подход при различни параметри понякога не води до очакваните резултати. 

 

2. Предварително създадена структура за различни приложения

След като производителите започнаха да експериментират с възможностите на оборудването и софтуерите се оказа, че могат да постигнат изключително много и различни структури.

Предварително създадените структури представляват готови настройки и комбинации от структури за различни приложения, които потребителят може да избере и да използва за различни приложения без да трябва да прави допълнителни настройки.

Advanced DigiCap

Това беше следващото развитие на структурите. При него разполагаме с няколко различни структури, от които можем да избираме според типа цвят, който използваме - CMYK, Pantone, White или друго специално мастило.

Различните структури:

 • имат различен ефект за това как пренасят мастилото и как го полагат върху печатния материал;
 • позволяват на операторите да избират различни структури за различните цветове според това колкото са гъсти и покривни мастилата;
 • С различните структури може да се контролира количеството мастило, което ще бъде отнето от анилокса и пренесено върху материала.

Това е напълно нов подход към създаването на клишета, защото позволява да се избират различни структури за различните цветове:

 • Например за бялото и бронзовите цветове да се избере Advanced 5 или Advanced 4, които са много отворени структури с голям пренос. Те позволяват да се постигне оптично плътен цвят само с печат на една секция, както и да се постигне по-висока плътност с по-нисък пренос, което спестява много от тези доста скъпи мастила.
 • За Pantonce цветовете да се изберете средно отворена структура като Advanced 2, Advanced 3 или Advanced 4 в някои случаи.
 • За процесните цветове се използва стандартен или Advanced 1 или Advanced 2 структура.

Ограничението на тези растери се намира рядко, но се проявява предимно при сравнение на резултатите между печат с мастила с различни технологии. Например Pantone цвят отпечатан със солвентно мастило има много различна харакетристика на полагане и плътност спрямо такъв отпечатан с UV мастила.

Друго предизвикателство донякъде е организационно - компаниите трябва да имат добро познаване на своите печатни машини, да познават добре техните профили и да могат да избират бързо и точно правилната структура за различните условия. Когато това се постигне обаче положителните резултати могат да бъдат много големи.

PureFlexo

Това е едно от последните развития в структурите и надгражда Advanced растерите и вече позволява още по-прецизния избор на структура спрямо технологията на втвърдяване на мастилото.

Този растер комбинира всички предимства на Advanced растерите, но също така взема предвид и дали мастилото е UV, солвентно, водно или друго. Идеята, че структурата може да контролира все по-голям набор от променливи изглежда странна, но резултатите са налице.

 • Имате готови групи комплекти структури за различните видове технологии на сушене на мастилата.
 • Във всяка група комплекти има различни видове структури, които ви дават възможност отново да избирате правилния пренос според цвета, както при Advanced.

Научи повече за PureFlexo ⇗

 

3. Възможност за изцяло къстъм структура

Последния тип са напълно къстъм растери, които са създадени изцяло от вас като потребител. 

Различните RIP системи, които имат такава функция дават възможност на потребителя да конфигурира множество параметри:

 • форма и размер на структурата;
 • специфични структури, базирани на модели или дори изображения.

Предимствата тук са много интересни:

 • Можете с времето и малко тестове да постигнете най-доброто за всяка различна комбинация от печатни условия.
 • Можете да използвате тези структури, за да вкарате специфични елементи в печата, които не се виждат с просто око като секюрити елемент.

Разбира се минусът е в нуждата от множество тестове, за да намерите идеалното решение за всеки отделен случай. Тези тестове може да бъдат много скъпи и не винаги да бъдат репрезентативни за реалните условия на печат.

В общия случай нашите клиенти получават целия пакет описан по-горе и могат да избират от всички видове според техните нужди.

 

Какви са ползите от използване на структури на печатните елементи

За повечето печатници е странно, че този много малък елемент от печата може да донесе толкова много ползи, особено имайки предвид колко други елементи трябва да се напаснат за всяка поръчка - машина, анилокси, валове, лепенки, мастила, температура, околна среда, материал, повърхностно напрежение и много други. 

И винаги ни питат как е възможно една структура да компенсира всички тези елементи? Възможно е просто защото флексо клишето реално е свързващото звено между всички тези елементи и всяка промяна по него води до големи ефекти на печат.

По-долу ще представим само някои от основните ползи, които ще видите при използване на контролирани структури.

Контрол върху нарастването на точката

По-долу можете да видите едно кратко сравнение между различните структури, описани дотук от гледна точка на друг параметър - нарастване на точката.

Това винаги е била една от ахилесовите пети на флексо печата. От една страна нарастването на точката може да бъде компенсирано. Това е така, но за съжаление не може да бъде контролирано на печат - колко ще бъде натиснато клишето, как ще се промени при печат с различни скорости и други.

Както виждате всяка следваща структура предоставя много по-добро управление на

 • нарастването на точката;
 • формата и позиционирането на печатната точка;
 • профила на разливане на мастилото.

Точките са много по-контролирани в обхвата 10-30% и също положителни в другите диапазано, въпреки, че са по-малко.

Премахване на улеите по ръбовете на печат

Това е един от най-разпространените проблеми в печата, който се появява на почти всички поръчки и става все по-видим при по-висока скорост. 

Правилното оформяне на печатния елемент може не само да подобри преноса на мастило, но също така и да подобри начина, по който мастилото се полага върху материала.

 • Филмовият слой е много по-равномерен.
 • При полагането се осигурява възможност на въздухът да излезе и да не остане заключен между материала и мастилния слой.

В резултат печатът е много по-равномерен, изглежда много по-качествен и няма нежелани артефакти като мехурчета (pinholes) и улеи по ръба (trailing edge void).

Това е изключително важно за печата на плътни цветове, както и за печата на баркодове, които трябва да отговарят на висок стандарт за четимост.

 

Контрол на разливането на точката

Друг проблем на флексопечата е разливането на мастило извън печатните елементи. Желанието за постигане на по-висока плътност понякога кара печатарят да избере анилокс с по-висок пренос. Ако обаче на дизайна има както плътни, така и много тънки и фини елементи се получава така, че фините биват заляти в следствие на преноса на много мастило и увеличен натиск.

Благодарение на структурирането на клишетата и най-вече на оформянето на печатните елементи вече е възможно да се създаде бариера между печатния елемент и непечатната област.

Тази бариера е точно толкова плътна така че:

 • да позволи на въздуха да излезе;
 • да задръжи мастилото и да не му позволи да се разлее.

В резултат можете да печатате много фини положителни или негативни елементи заедно с много плътни печатни области и да получите идеално качество в целия файл.

Мастилото остава заключено в областите на печат дори при много висока скорост, което позволява на печатаря да работи по-свободно с натиските, така че да получи желания резултат без да се притеснява за фините елементи.

 

Избягване на сливането на точки

Друг ефект от разливането на мастилото при настиск и висока скорост е сливането на точки (dot bridging), при който между съседни точки се получава преливане или нещо като мост.

Този нежелан ефект води до замърсяване на печатната форма и анилоска и промяна в крайният резултат на печат.

Възможността да се контролират ръбовете точка по точка, като се формира бариера чрез използване на по-плътна структура дава възможност да се избегне този ефект и флексото да получи качество на печат близо до качеството на дълбокия печат.

 

Печат с много по-висока плътност при използване на анилокси с по-нисък пренос

По-добрият пренос и нанасяне на мастило означава и по-висока оптична плътност. Ефектът тук е огромен и се превежда в много големи спестявания във времето.

 • Можете да използвате само една секция за печат за бяло и други покривни цветове, за които до момента сте използвали две печатни секции.
 • Можете да използвате анилокси с по-нисък пренос, за да постигнете същите плътности, които сте постигали до сега с анилоски с по-висок пренос.

В крайна сметка освен до усещане за много по-плътни и ярки цветове, които получава клиентът, печатницата има възможност да пести изключително много мастило във времето. 

В зависимост от начина, по който работите в момента можете да спестите между 12% и 18% от мастило на годишна база.

 

Как можете да използвате последните и най-иновативни решения за структуриране

Интересното е, че в нашето портфолио можете да намерите две решения с които можете драстично да подобрите качеството на печат прилагайки различни структури и завършване на печатните точки.

Miraclon Flexcel NX

Технологията NX се е наложила като водещото решение за постигане на качествени флексо клишета с бърз и лесен производствен процес без вариация в крайния резултат.

Технологията е готов пакет от решения, които в комбинация ви дават свободата да избирате най-доброто за вашето производство и да се борите за поръчки с всяка печатница и технология, както от към качество, така и към себестойност.

Системата е отворена и може да се комбинира с различни работни потоци, включително Hybrid Software, Kodak Prinergy и други, за да получите един пълен предпечатен процес, с високо ниво на автоматизация.

Закупуването на Miraclon Flexcel NX ви дава пълна система и пълен контрол над целия процес и включва софтуер, обродуване и самите флеско печатни форми.

Разгледай системата за експонация Miraclon Flexcel NX ⇗

Hybrid Software Intelligent Flexo

Ако вече имате термален експонатор можете да използвате софтуера на Hybrid Software, с който да контролирате изцяло формирането на точки и структури върху печатните клишета.

Intelligent Flexo ви дава възможност да внедрите технологията, която доскоро беше достъпна само за клиентите на Miraclon в широк набор от машини и фотополимерни форми.

Софтуерът съдържа всичко необходимо, за да калибрирате почти всяка комбинация от флексо оборудване и фотополимер, така че да получите качествен и стабилен резултат при създаването на структура на печатните елементи.

Решението съдържа голям набор от готови структури за различни приложения, но разлика от всички други решения ви дава възможност да създавате и собстветни структури или да коригирате съществуващите.

Научи повече за Hybrid Software Intelligent Flexo

 


Прочети още:

 

Разгледай:

 

Най-популярни
Последни

Свързани продукти