Начало | Блог | Какви са уникалните предимства на технологията NX и защо те са от ключово значение за печатниците

Блог

Какви са уникалните предимства на технологията NX и защо те са от ключово значение за печатниците

Какви са уникалните предимства на технологията NX и защо те са от ключово значение за печатниците

Технологията за експонация на флексо клишета Kodak NX е станала нарицателно за най-високото качество при флексо печата. Благодарение на своят иновативен подход към експонацията на клишета, Kodak NX практически позволява на печатниците да премахнат повечето стандартни за флексо печата проблеми, като в същото време увеличат значително своите възможности, без смяна на друга част от своето оборудване.

Оказва се, че фотополимерната форма играе най-ключовото значение за крайния резултат на печатния продукт и може да компенсира изключително много проблеми с печатните машини и използваните материали. Благодарение на Kodak NX можете да печатате с ултра високо качество, като премахнете повечето от стандартните за флексо печата проблеми и артефакти по време на печат.

Най-добрият начин да видите всички неща за които пишем статии, е да тествате напълно безплатно флексо клишетата Kodak NX. Ще получите напълно безплатно калибрационно клише, както и клишета една цяла реална поръчка, така че да можете да видите реалните резултати от технологията във вашето производство.

В този материал ще разберете:

Какво представлява системата Kodak NX и какви са нейните предимства

Как можем да печатаме по-плътни цветове във флексо печата?

Може ли да се печата плътно бяло и как системата Kodak NX решава изцяло проблемите на печата с бяло мастило

Подобряване на качеството на текстовете и баркодовете по време на печат

Как системата за експонация на флексо клишета Kodak NX решава проблема с печата на идеални преливки

Най-добрият начин да видите всички неща за които пишем статии е да тествате напълно безплатно флексо клишетата Kodak NX. Ще получите напълно безплатно калибрационно клише, както и клишета една цяла реална поръчка, така че да можете да видите реалните резултати от технологията във вашето производство

 

Какво представлява системата Kodak NX и защо нейните уникални възможности и дават предимство пред други системи на пазара?

Kodak NX пълна система за изключително лесна експонация на фотополимерни клишета за флексо печат с невероятни параметри, като резолюция, възможност за пренос и правилно нанасяне на мастило и много други. Технологията решава два от най-големите проблема, които има експонацията на клишета и които водят до стандартни за флексо печата артефакти.

Ако неща като:

 • нуждата от специфичен предпечат
 • премахване на точките в ниските проценти с компенсационни криви
 • замяна на цветове и вкарването на спот цветове към CMYK поръчка
 • наличието на мръсен печат
 • наличието на резки граници в преливките
 • наличието на ореол на елементите от натиска на клишето
 • липсата на плътност при цветовете и нуждата от печат на две последователни секции

и други подобни ви звучат познато - можете да забравите за тях, защото с Kodak NX практически те се намаляват значително или се премахват изцяло.

Kodak NX е уникална по рода си система, която комбинира само пет елемента:

 • Термален експонатор Kodak NX - термален експонатор с една от най-добрите лазерни глави на пазара, със SquareSpot технология и резолюция от близо 9600 dpi
 • Софтуер за управление на машината Kodak Tiff Front End - специален и интегриран софтуер за управление на машината, комбиниране на поръчки на едно клише и управление на целия процес по експонация
 • Специален ламинатор Kodak NX Laminator - специален ламинатор, който премахва изцяло достъпа на кислород до клишета по време на осветяване
 • Kodak NX Thermal Imaging Layer - специален филмов слой, който спомага за пълния контрол светлината и нейната посока, която попада върху клишето
 • Kodak Flexcel NX клишета за флексо печат със стандартни дебелини, както и с дебелина подходяща за печат на велпапе
 • X-Rite денситометър

С тези пет елемента можете да постигате невероятни резултати, които доскоро се считаха за невъзможни с флексо печата. Благодарение на технологията Kodak NX ще:

 1. Адресирате всички проблеми описани по-горе и голяма част от тях ще бъдат премахнати
 2. Можете да конвертирате без проблем поръчки от дълбок печат към флексо. Това е истина, и в последната една година виждаме все повече такива проекти
 3. Печатате повече поръчки, за които би ви трябвало допълнителен спот цвят само с CMYK, заради значително увеличеното цветово пространство. Ще харчите по-малко за клишета и подготовка на машината
 4. Намалите значително разходите си за подготовка на машината и разход на мастило

Ако искате да разберете повече за системата Kodak NX, затова защо е важно да имаме клишета с плосък връх и как да получим максималните ползи от това, можете да прочетете статията Какво представлява технологията за експонация на флексо клишета Kodak NX и какви предимства има тя за флексо печатниците и как им помага да правят повече с по-малко.

 

Какво е “Предимството на Kodak NX”

Предимството на Kodak NX представлява реални и приложими възможности на системата Kodak NX, които са под пълното управление на печатницата и с които можете да решите някои от най-наболелите проблеми на флексо печата.

Благодарение на термалния експонатор, който има една от най-големите резолюции на пазара от близо 9600 dpi, разработчиците на технологията успяват да намерят изключително иновативни приложения на възможността за формиране на много малки точки с перфектна форма.

Най-важното е, че тези възможности са напълно достъпни за потребителите на Kodak NX, не водят до никакви допълнителни разходи, а дават невероятно спестяване на материали и време по време на печат.

 

Как можем да печатаме по-плътни цветове във флексо печата?

Печатът на цветове с висока плътност е един от основните параметри, които влияят на възприятието за крайно качество на печата. Печатът с висока плътност води до много по-ярки цветове, по-голямо цветово пространство, много по-наситени изображения и по-добро цялостно усещане на крайния продукт.

Плътността на цветовете по време на печат е комбинация от няколко фактора:

 • Възможността на клишето да пренесе достатъчно мастило
 • Възможността на клишето да положи мастилото върху печатния материал като много тънък и равномерен филм

 

Къде е проблемът със стандартният флексо печат?

Истината е в детайлите и реално стандартните флексо клишета не могат да решат този проблем на флексо технологията, защото не успяват да отговорят и на двете нужди описани по-горе.

Те не могат да пренесат достатъчно мастило, защото разчитат или на структурата на самия материал, който да захване мастило и да го пренесе, или на сложен процес за създаване на изкуствена структура, който не може да управляван с точност.

Назърняването на фотополиерната форма е неструктурирано, разделечено и не може да се предвиди с точност колко мастило ще бъде пренесено.

Това се регулира с увеличаването на преноса на анилоксите, но това може да компенсира само до определена степен.

Тази структура също така не позволява на въздуха да излезе при натиска на клишето към материала и съответно мастилото не може да се положи в равномерен слой.


Резултатът е много често срещан при флексо печата и се наблюдава много лесно в областите с плътен печат. Плътният печат получава “дупки” или мастилото се формира на “вади”, които изкривяват значително отразяването на светлина и се губи крайния ефект. Понякога тези проблеми са толкова големи, че се налага да се прави печат на един и същи цвят на две последователни секции.

Недобрият пренос и нанасяне на мастило формира “вади”, в които мастилото се групира в определени области, докато други остават с недобро намастиляване.

Ефектът върху крайния продукт е изключително неблагоприятен и се вижда лесно с невъоръжено око.

 


Как Kodak NX решава проблема с печата на плътни цветове?

Наличието на един от най-точните лазери в полиграфията позволява на Kodak NX да реши този проблем, чрез създаване на точна, добре структурирана и напълно предвидима структура върху печатните области на клишето. Kodak DigiCap NX донесе една от най-големите революции във флексо печата, като позволи на много печатници да вземат огромен обем поръчки, които до скоро се печатаха само на дълбок печат.

 

Структурата е изцяло под контрола на предпечата и може да се прилага практически на всички елементи от дизайна.

От една страна тя пренася повече мастило, но от друга спомага за много по-доброто разпределение и полагане на мастилото на печатния материал.

Добре структурираните тунели позволяват на въздуха да излезе при натиска на клишето към печатния материал, за да не се формират “въздушни джобове”.

Резултатът е много добър, равномерен филм с мастило.

 

Благодарение на Kodak Digicap NX, можете да постигате висока плътност на печат при същите печатни условия, като използването му по никакъв начин на оскъпява клишето и не забавя процеса на експонация.

На изображението по-долу е показано сравнение между една и съща поръчка, печатана на една и съща машина, с едни и същи мастила, с един и същи анилокс, с един и същ материал. Голямата разлика - изображението отдясно е печатано с фотополимерни форми Kodak NX и структурата Kodak NX DigiCap.

Стандартният флексо печат формира неравномерен филм от мастило, който се вижда с просто око. Kodak Digicap NX е част от всяка система Kodak NX и решава този проблем почти изцяло, постигайки невероятен резултат без смяна на анилокса или друго печатно условиеМоже ли да се печата плътно бяло, така че дори, когато е подложка, да се използва само една секция?

Отговорът, разбира се, е не само положителен, а по-долу ще разберете как може това да стане, като използвате по-малко мастило. Звучи парадоксално, но всичко е физика и Kodak NX я прилага по най-добрия начин.

 

Как изглежда печата на бяло мастило преди въвеждането на Kodak NX?

Един от основните проблеми на използването на бяло мастило като подложка, върху която ще се печатат други цветове е фактът, че от качеството на белия цвят зависи крайния резултат. Два от най-често срещаните проблеми при печата на бяло са:

 • Липса на достатъчно плътност на бялото
 • Появяване на “точки” или “дупки” в бялото

Резултатът от тези два ефекта е негативен и до голяма степен се счита за един от основните недостатъци на флексо печата спрямо дълбокия печат, който се избира въпреки много по-скъпата си подготовка и себестойност при къси поръчки.

 • Надпечатните цветове имат непостоянен резултат
 • Получават се цветове, които изглеждат леко “мътни” и тъмни
 • Цветовете нямат очакваната яркост и наситеност

Когато печатаме, очакваме да получим равномерни, ярки и плътни цветове, така както са зададени в дизайна.

Поради недоброто нанасяне на бялото мастило като основа обаче получаваме тъмни и “убити” цветове, на които липсва яркост и наситеност.

Като резултат, крайният ефект на опаковката на продукта е значително намален и често собствениците на марки правят рекламации за подобен тип печат.

На следващото изображение се вижда този ефект при реални тестове на една и съща машина при равни параметри. 

 • На местата в които виждате черни точки - това са “дупки” в бялото мастило
 • На местата в които виждате бели точки на вторите изображения - това са “дупки” в циана

Двата проблема, насложени един върху друг, водят до изключително некачествен печатен резултат.

 

 

Недоброто нанасяне на бялото мастило влияе на крайния цвят. 

В този случай преносът е 0.83 G/кв.м.

При този тест на същата машина със същите условия, но друг
производител клише се вижда още по-явно какъв е проблема с
нанасянето на мастило.

В този случай преноса е 0.79 G/кв.м.


 

Как системата Kodak NX решава изцяло проблемите на печата с бяло мастило, като го прави с по-малък разход на мастило?

Използвайки резолюцията на термалният експонатор Kodak NX от приблизително 9600 dpi, системата Kodak NX въвежда решения, които допълват Kodak NX DigiCap и позволяват постигането и контрола на крайния резултат при преноса на мастило, както на бяло, така и на спот и процесни цветове.

Технологията е подходяща за приложение на всички мастила, които изискват по-голям пренос, като бяло, металически мастила (бронзове), лакове и лепила.

Kodak Advanced DigiCap представлява комбинация от шест различни структури, които имат различна мрежа, форма и големина, с които можете да управлявате по най-добрия начин преноса на мастило във всички области на дизайна.

Kodak NX е може би единствената система, която позволява:

 • на предпечата да има пълен контрол върху преноса на мастило
 • да се използват различни структури в рамките на едно и също печатно клише
 • да се използва същата технология и същия фотополимерен материал за прилагането на структурата - не се изисква нищо допълнително и не забавя експонация на клишето.

Същият тест, който е показан по-горе, е направен и с клишета Kodak NX при които за бялото е използван една Advanced DigiCap структура, за Cyan - друга. Резултатите са повече от очевидни и не само това - доскоро се смятаха за непостижими на флексо печат.

 • Бялото е много плътно и много равномерно
 • Цветът отгоре също е много плътен и равномерен
 • Cyan-ът е много близък до точния цвят, докато на горните тестове самият цвят изглежда мътен и без яркост
 • И на всичкото отгоре тук преносът е 0.67 G/кв.м, което е 20% спестяване на мастило за много по-добри резултати
Kodak NX ви дава възможност да постигате плътни и равномерни цветове с много
по-малко мастило и без никакви допълнителни разходи. Всичко се съдържа в
основната система и стъпва на нейните възможности.

Няколкото различни структури ви позволяват да прилагате различен пренос според това, какъв тип мастило и какъв пренос имате нужда:

 • CMYK - по-малък пренос
 • Spot - среден пренос
 • Бяло, специални мастила и лакове - голям пренос

Допълнително предимство е възможността да използвате по-меки подложки (лепенки), да намалим значително натиска по време на печат и да печатате с висока скорост. И най-вече да получим ползите, докато запазваме печата и процеса много лесни и без допълнителни усложнения.

Благодарение на Kodak NX можете да имате само една печатна форма, която е оптимизирана за всички печатни условия, за всички видове мастило и за анилокси с различни преноси.

 

Как е възможно да се постига по-висока плътност с по-малък разход на мастило?

В началото звучи странно, защото нормалната логика води до това, че за по-плътен цвят е нужно повече мастило. Нещо повече - до момента ако по време на печат печатницата има проблем с бялото например, което не става достатъчно плътно, или се слага анилокс с по-голям пренос, или се слага втора секция бяло.

Всъщност се оказва, че визуалното възприятие за плътност се влияе много повече от това доколко е равномерен слоя мастило, отколкото от това колко е дебел той.

Kodak Advanced DigiCap ви позволява да вземете максимума от анилокса, който използвате в момента, като в същото време при нанасянето на мастилото да постигнете много равен и правилен слой. Това е една от тайните на Kodak NX, която стои във възможността на флексо печата да се състезава с дълбокия печат.

 

Дълбок печат

Създава тънък и равномерен слой мастило.

Поема равномерно светлината и я отразява също равномерно.

На човешкото око изглежда като висока плътност.

Традиционно флексо

Повече пренесено мастило, но неравномерно разпределено с редуване на натрупване и дупки.

Неправилната повърхност влияе на поемането и отразяването на светлината.

За човешкото око изглежда като по-малка плъстност.

Kodak NX с DigiCap

Подобно количество мастило, като при традиционното флексо, но почти без дупки и натрупване.

Много по-добре поемане и отразяване на светлината.

Усещане за много по-голяма плътност, без повече мастило.

 


В допълнение, по-добрата плътност подобрява значително и цветовото пространство на машината. По-доброто цветово пространство води до възможността за печат на повече поръчки само с CMYK мастила. Ако имате добър профил на вашата машина ще видите, че вече има много цветове, които преди сте отделяли в отделна форма, които сега спокойно можете да печатате само със CMYK.

 

Как може да се подобри качеството на текстовете и баркодовете по време на печат?

След като решихме проблемът с преноса на мастило и постигането на плътни и ярки цветове е време да решим следващия проблем - как да контролираме разливането на мастило, което се получава в резултат на натиска на клишето по време на печат, за да имаме плътен цвят в печатната област, но много точна и ясна граница в нейния край.

Kodak NX има още една уникална функция, която се казва Advanced Edge Definition, а именно ограничение на ръбовете на печатните елементи.

Благодарение на Kodak Advanced Edge Definition по краищата на всеки печатен елемент към който е приложен Kodak Advanced DigiCap се формира допълнителна бариера от структура върху клишето.

Допълнителната бариера има две свойства, които са много важни:

 • Не позволява на мастилото да се разлее извън печатната област
 • Ограничава ефекта на “ореол” от натиска на клишето
 • Позволява на въздуха да излезе, така че да не се образуват въздушни джобове

Ползите от тази технология са много големи и са много високо оценените от собствениците на марки, които трябва да доставят своите продукти по цял свят.

 • Много по-добър печат на позитивен текст
 • Ясно четими баркодове без артефакти и разливане на линиите
 • Подобрено усещане за контраст на крайния продукт
 • Чист печат почти без ореол в края на печатния елемент

Изображението показва наслагването на два проблема. 

От една страна имаме неравномерен печат на мастилото в плътните области.

От друга страна имаме разливане на мастилото в текста особено при по-тънките елементи, голям ореол, който е типичен за флексо печата и цялостно усещане за нечетимост на текста от крайния потребител.

Kodak NX Advanced Edge Definition, приложено заедно с Advanced DigiCap решава и двата проблема.

В плътните области печатът е изключително равномерен.

В същото време текстът е много добре очертан, почти няма ореол, няма разливане на мастилото и малкият текст от два пункта е много добре четим.

Това е много важно за собствениците на марки, които трябва да включват регулаторна информация, която ако не може да бъде отпечатана с дребен шрифт, отнема от “рекламната” част на опаковката

 

Как системата за експонация на флексо клишета Kodak NX решава проблема с печата на идеални преливки дори до много ниски проценти

Следващият много често срещан проблем, който е станал синоним на флексо печата е проблемът с печат на добри преливки и фини елементи. 

Защо това е често срещан проблем при флексо печата

Голяма част от този проблем се крие в клишетата и по-точно в това как се формират печатните точки на клишето. Ако точките не са стабилни, когато са много малки стават нестабилни и може да се получат няколко проблема

 • Точката се чупи по време на печат и печатът във фините елементи “изчезва”
 • Преди да се счупи се огъва, започва да трупа мастило със страницата си и започва да печата с голямо петно

Проблемът може се проследи до два конкретни проблема по време на ескпонацията на клишета, независимо дали са конвенционални или дигитални LAMS клишета.

 1. Първият основен проблем е достъпът на кислород до клишето по време на полимеризацията. Кислородът пречи на верижната реакция на полимеризация и точките не формират добри и стабилни рамена. 
 2. Вторият проблем е липсата на контрол над посоката на светлинните лъчи, когато попадат върху клишето по време на експонация.

На първото изображение се вижда, как поради липсата на контрол на светлина, за да направим 1% точка,
имаме нужда от по-малък отвор във филма, защото точката се полимеризира по неконтролируем начин.

На второто изображение се вижда колко малка и нестабилна точка се формира, когато има достъп на
кислород. Получава се така, че за да направим точка от 1%, имаме нужда от отвор в черната маска от
4-5%, защото просто иначе няма да стане точка.

И двата случая предпечата няма никакъв точен контрол какво ще се получи върху клишето.

Като резултат получаваме точки, които са: 

 • нестабилни в ниските проценти
 • имат объл връх и неконтролируемо нарастване на точката при натиск

На изображението се вижда как точките са с форма на “куршум”, имат объл връх и много стръмни рамене.

Също се виждат (в дясната част на изображението) малки артефакти, останали от полимеризацията, на места, на които не го очакваме.

Лявата точка е получена при експонация и има леко намастиляване (синьо), когато се докосне до материала. 

С увеличение на натиска обаче, токата става по-плоска и се увеличава нейния печатен размер (синьо).

Виждате как малка промяна на натиска води до това точката да смени своята печатна повърхност от 4% на 9%.


Това налага предпечата за флексо печат да е много сложен и едно от нещата, които се налагат често е да се “отрязват” точките в ниските проценти с компенсационни криви.

Освен всичко друго, печатът с подобни фотополимерни форми, е практически невъзможен за предвиждане и калибрация, правене на профили и по-фино управление на цветовете.

 

А как се държат точките, които са на края на печатния елемент 

Има един допълнителен проблем, който често остава на заден план, но също е много важен e как “подът” на клишето се отразява на стабилността на точката. Ако подът не е стабилен или не е формиран правилно, реално точката няма стабилна основа.

Този проблем се проявява най-често при малките точки в преливките, около които няма други точки, които да ги “поддържат” и разчитат само на пода на фотополимерната форма.

 

На изображението се вижда как точките, които не са подпрени от всички страни са леко наклонени и под печатната линия.

Това означава, че точка номер 2 трябва да бъде подложена на по-голям натиск, за да може точка 1 да стигне до печатния материал.

Големият натиск на точка 2 обаче, ще доведе до създаването на твърда граница (силен ореол).

На изображението се виждат точките в краищата на печатния елемент, които са леко наклонени навън, защото подът е много нисък и няма какво да ги подкрепи (най-вдясно на клишето).

По този начин се получава така, че има формирана точка, но за да може тя да печата, ще се наложи да се увеличи значително натиска, а от там ще се получат нежелани ефекти на печат и ще се намали живота на клишето.

 

Как системата за експонация на фотополимерни форми Kodak NX решава всички тези проблеми и предоставя идеален печат дори при много ниски проценти

Решенията, които предоставя системата, са резултат от използването на термален експонатор с много висока резолюция, както и невероятната R&D иновация, на разработчиците.

В резултат и двата проблема по-горе са решени напълно, което позволява на печатниците да:

 • Печатат много фини растери и преливки, дори на много висока скорост
 • Не правят специфичен предпечат за флексо, като не премахват фините точки
 • Предоставят качество изключително близко до дълбокия печат, при много по-добри условия

Първата ключова разлика е във формата на точката и по-точно в рамената на точката.

На изображението се вижда как при технологията NX се получава перфектна точка.

1% отвор формира 1% точка на клишето без вариация.

Забележете и формата на раменете на точката, които са прави, стабилни и много правилни.

Технологията формира много добри точки с:

 • плосък връх
 • правилна форма на раменете
 • добри рамена, които правят точката стабилна
 • 1:1 експонация с файла

На изображението се виждат точките, формирани от системата Kodak NX.

Лесно се забелязва плоския връх на точките, който намалява значително неконтролируемото нарастване на точката по време на печат.

 

Също можете да сравните с горните изображения, как няма излишни артефакти на места на които не ги искаме, както и че всички точки са с идеална и еднаква големина и форма.

Виждат се и рамената на точките, които са много правилни и точката е стабилна по време на печат.

 

Какво е Kodak Hyperflex NX и как решава проблема с нестабилния под на фотополимерната форма?

Kodak Hyperflex NX е специална функция на системите Kodak NX. Функцията е достъпна до всички потребители на системата и не генерира никакви допълнителни разходи, нито изисква нещо специално като различно клише или калибрация.

Функцията използва изключително високата резолюция на термалния експонатор Kodak NX от приблизително 9600 dpi, като прави микро отвори с размер 5 х 10 микрона. Тези микро отвори не създават печатни точки, но формират по-висок под на клишето.

На изображението се вижда резултатът от прилагането на Kodak Hyperflex NX.

На изображението се виждат “светлите отвори”, които не формират печатни точки, но помагат за създаването на “повдигнат под” на местата в които няма точки или около точки, около които няма други точки, които да ги подпират.

Подът е много добре формиран, равен и равномерно разпределен, като не формира излишни или неочаквани артефакти.

За разлика от изображенията по-горе, можете да видите колко добре е формиран пода от външната страна на последните точки.

Така те са стабилни по време на печат, може да се печата с нисък натиск и много висока скорост, без да се променя качеството на печат.

В увеличението се виждат “самостоятелни” или самотни точки, които са добре формирани и имат печатна повърхност на равно с другите.

Независимо, че нямат други точки около тях, които да ги подпират, те ще са печатат без проблем дори при висока скорост.

 

Продължете да четете:
Част 2 на статията Какви са уникалните предимства на технологията NX и защо те са от ключово значение за печатниците

Най-популярни
Последни