Начало | Блог | ЧАСТ 2 - Какво представлява технологията за експонация на флексо клишета Kodak NX, какви предимства има тя за флексо печатниците и как им помага да правят повече с по-малко

Блог

ЧАСТ 2 - Какво представлява технологията за експонация на флексо клишета Kodak NX, какви предимства има тя за флексо печатниците и как им помага да правят повече с по-малко

ЧАСТ 2 - Какво представлява технологията за експонация на флексо клишета Kodak NX, какви предимства има тя за флексо печатниците и как им помага да правят повече с по-малко

Линк към ЧАСТ 1 - Какво представлява технологията за експонация на флексо клишета Kodak NX, какви предимства има тя за флексо печатниците и как им помага да правят повече с по-малко

 

В Част 2 на статията ще научите:

 

 

Защо повечето технология за експонация на клишета не могат да направят малки и стабилни точки, дори да имат висока резолюция?

Въпреки, че по-горе описахме една част от параметрите, които формират резолюцията, всъщност има още един параметър, който завършва цялата картинка - формата на лазерното петно. Дори да имате висока резолюция на лазера, ако формата на лазерното петно не е правилна, резултатите няма да са това каквото очаквате.

Формата на точката е пряк резултат от качеството на лазера и ако той има гаусово разпределение това води до редица нежелани резултати:

 • Силата на лазера е добра в центъра на точката, но се разпръсква към края. Няма точна яснота какво ще е разпределението на силата на лазера при всяко следващо светване на лазера. Формата прилича на класическо фенерче пуснато в тъмна стая - в средата е силно, но към края се разпръсква. Представете си сега да искате да запълните квадратната решетка на печатната форма с кръгли лазерни петна.
 • Това води до създаването на точки с неясна и непредвидима форма
 • В крайна сметка се оптиваме да запълним квадратна мрежа, създавайки квадратни пиксели с кръгло лазерно петно - за съжаление няма как да се получи с качеството, което очакваме
 • Поради това лазерното петно трябва да е по-голямо от пиксела, за да може да се презастъпи със съседния пиксел. Ако кръга е вписан в пиксела реално ще се получи дупка

 

Ако диаметъра на петното е равна на размера на пиксела се получават части от пискелите (синьо), които не са получили изобщо енергия и реално там няма да се формира точка. 

 

Затова се налага петното да е много по-голяма от пиксела, за да може да се покрие целия пиксел (синьо).

В същото време обаче получаваме енергия там където не искаме да има такава и ще получим точки или артефакти там където не искаме да има печат (червено).

Също се получава и разход на енергия, защото реално при преминаването на един пискел към друг, лазерът се презастъпва и осветява едно и също място два пъти (жълто)

Независимо колко увеличавате резолюцията на лазера този проблем не може да се отстрани. Колкото и малки да са лазерните петна, те винаги ще са кръгли, а пикселите - квадратни.

С този вид лазери има и допълнителен проблем, който влияе пряко на експонацията и формирането на точките, или по-точно на липсата на каквато и да е предвидимост какво ще излезе накрая - фактът, че лазерът има Гаусово разпределение на енергията.

Гаусово разпределение на енергията най-просто описано означава, че енергията на лазерното петно е силна в средата и се разсейва в края. Представете си класическо фенерче, пуснато в тъмна стая. В средата имате силна светлина, която намалява и се разсейва с краищата.

Проблемът в случая е, че това разсейване на енергията не е фиксирано и има лека вариация при всяко следващо светване. Затова вие не знаете:

 • Къде, колко енергия ще се получи и това до каква полимеризация ще доведе
 • Къде е границата на “достатъчно” енергия, защото тя се променя постоянно

 

Повечето експонатори имат лазерно петно, което има Гаусово разпределение на енергията

Енергията се разпределя неправилно и неравномерно, като е по-силна в средата (червено) и се разсейва към краищата (жълто).

Резултатът е непредвидима полимеризация и липса на какъвто и да е контрол върху формата на точката.

 

 

Как технологията Kodak NX успява да използва максимума на експонатора Kodak, който има резолюция от близо 9600 dpi

Kodak NX ползва патентованата технология на Kodak SquareSpot, която реално създава лазерни петна с квадратна форма. По този начин се решава проблемът при повечето други експонатори и получаваме квадратно лазерно петно, което формира квадратен пиксел.

Във файлът информацията стартира като пиксел. Благодарение на SquareSpot получаваме 1:1 репродукция на този пиксел като лазерно петно. Уникалната технология на Kodak позовлява и върху флексо клишето да се формира пиксел със същата форма и големина. Получаваме файл : петно : точка - 1:1:1.

В допълнение лазерното петно е изключително точно “отрязано”, с други думи получава еднаква енергия по цялата си повърхност и няма разсейване в краищата.

Със Kodak NX получавате реална резолюция от близо 9600 dpi, възможност за формиране на точки с размер от близо 10 микрона. Нещо което до скоро беше абсолютно немислимо за флексо печата и се считаше за високо ниво офсетов печат. С Kodak NX можете да правите дори стабилен стохастичен растер с флексо клишета.

Формата на лазерното петно е квадратна, което формира квадратен пиксел, което формира идеална печатна точка с плосък връх.

Имаме идеален контрол върху точната форма и размер на точката.

Също така знаем точно къде ще има точки и те няма да имат непредвидима форма.

Ако трябва да сравним едната технология спрямо другата предимствата на Kodak NX са реални и значителни. По-добрият резултат може да се види както на теория, така и на реалните снимки от печатни точки, които сме показали по-горе.

При резолюция на експонация на печатните точки от 2400 dpi (около 10,6 микрона размер на пиксела) се вижда огромната разлика между двете технологии.

Гаусовате технология трябва да работи с размер от приблизтелно 15 микрона за да запълни пикселите. В края на точката се получава един ореол от който реално не би следвало да го има (вижте границата между черните петна и белите незапълнени петна)

SquareSpot технологията прави перфектни точки, с резолюция от близо 9600 dpi и размер от близо 10.6 микрона, колкото е самият пиксел.

 

В крайна сметка получавате възможност за печат при 300 lpi и тонален обхват от 0.4% до 99%.

 

 

В крайна сметка всичко води до това как се пренася мастилото върху печатния материал

 

 

В крайна сметка печатната продукция се оценява както по параметри, така и по чисто визуалното впечатление, което прави печата на потребителя или на собственика на марката.

Ярките и наситени цветове, добрите преливки, фотореалистичните изображения - всичко това са постоянни цели за всички свързани с процеса и постигането им до скорто винаги е било непостижимо за флексо печата. 

Kodak NX решава този проблем, като предоставя много добри възможности за управление на преноса и нанасянето на мастило.

Когато говорим за добър пренос на мастило, трябва да вземем предвид два фактора:

 • Количеството мастило, което клишето може да пренесе без да се образуват проблеми в печата
 • Начина по който се нанася мастилото, като филмов слой - до колко е равномерно и правилно

Интересен ефект от физиката, че за да изглежда един цвят плътен, не е толкова важно да има много мастило, а то да е положено много добре. Ако полагаме мастилото на печатния материал много добре, ще можем да постигаме високи плътности, с анилокси с по-нисък пренос.

 

Добрият пренос на мастило има наистина огромен и основен принос към визуалното възприятие на печата, както и към ефективността на самия печат

 

 

Защо повечето технологии за експонация на флексо клишета не могат да направят добър пренос на мастило?

От една страна стандартните фотополимерни форми не могат да пренесат достатъчно мастило. Независимо колко увеличавате преноса на анилоксите идва момент в който ползва от това се намалява експоненциално, защото самото клише не може да пренесе мастилото.

Втората страна е не по-малко важна - заради начина по който се формират точките и начина по който се правят стандартните клишета те не могат да пренесат мастилото като равен филм.

Негативните резултати са няколко и те са много познати на всички флексо печатници:

 • Липсата на плътност понякога налага даден цвят, особено бялото да се печата на две последователни секции, за да се постигне нужния резултат
 • Недобрият пренос на мастило намалява значително цветовото пространство на печат
 • “Дупките” в печата намаляват усещането за качество на печат

Самият материал има частично назърняване, което се получава при неговото производство.

То е неясна форма и разпределение.

При натиск не позволява да на въздуха да излезе между клишето и печатния материал.

Точките са малко и далеч една от друга и не позволяват добър пренос на мастило.

Недобрият пренос на мастило е един от основните проблеми за флексо печата и финалното впечатление за качество в печатните продукти.

Често срещани са артефакти, като “дупки” или “вади”, които са в резултат на недоброто полагане на мастилото.

Това налага печата на две последователни секции или просто приемане на флексото като технология с ниско качество на печат.

 

 

Как технологията Kodak NX осигурява перфектен пренос на мастило и идеален контрол на полагането му върху печатния материал

Невероятните възможности на експонатора Kodak NX позволяват да се създават микро текстури върху печатните елементи, които подобряват много параметри:

 • Може да се контролира количеството мастило, което се пренася от клишето в различните елементи
 • Добре измислените текстури позволяват на въздуха да излезе при натиска на клишето към печатния материал, което подобрява значително полагането на мастило
 • Създаването на равен слой мастило върху клишето позволява пренасянето му като равен слой върху печатния материал
 • Можете да постигнете наистина реално качество, близо до качеството на дълбокия печат
 • Увеличена плътност на печат, колкото и да е странно - с по-малко мастило
 • Увеличено цветово пространство, означава повече поръчки, които можете да отпечатате само с четири цвята

 

Текстурите са много добре оформени, в правилен ред и с много голяма близост.

Количеството мастило, което може да се пренесе се увеличава значително.

Мастилото е много по-добре разпределено по печатната повърхност, което води до правилното му пренасяне върху печатния материал, като тънък и равномерен филм.

Това е само една от няколкото възможни текстури, които можете да правите върху клишетата Kodak NX.

Kodak DigiCap използва изключително високата резолюция на термалните експонатори на Kodak, с които можете да управлявате точно размера и решетката на текстурата.

Текстурите са достатъчно финни, за да могат да се използват по целия тонов обхват.

Използването на текстурата не влияе изобщо на скоростта на експонация.

В крайна сметка резултатът на печат се вижда и с просто око и дори непрофесионалист може много лесно да намери значителното предимство на печата направен с Kodak NX.

Традиционно флексото може да се познае по специфичните артефакти, които се получават по време на печат.

Виждате как плътните области нямат равномерен слой мастило, а са се формирали “вади” в резултат на недобрия пренос и наличието на затворен въздух между клишето и печатния материал.

Виден е и типичния ореол около буквите, които се получава от натиска на клишетата.

С технологията Kodak Digicap се решават или почти премахват повечето класически проблеми за флексо печата.

Преносът на мастило е идеален, като се създават равномерен слой мастило в плътните области, без дупки или други артефакти.

Буквите са много добре очертани, като типичния ореол е значително намален.

 

Kodak DigiCap е само една от уникалните възможности на Kodak NX. Прочетете статията какви са уникалните предимства на технологията NX и защо те са от ключово значение за печатниците за да разберете за всички възможности, които получавате с тази уникална технология.

 

Как е възможно да се постигне по-голямо цветово пространство, по-плътни цветове, а в същото време да се използва по-малко мастило?

Звучи парадоксално или като маркетинг трик, който просто подхвърляме в статията от време на време за да ви убедим в предимствата на технологията. 

Тайната се крие в това как полагането на мастилото, влияе на отражението на светлината.

Дълбок печат

Създава тънък и равномерен слой мастило

Поема равномерно светлината и я отразява също равномерно

На човешкото око изглежда като висока плътност

Традиционно флексо

Повече пренесено мастило, но неравномерно разпределено с редуване на натрупване и дупки

Неправилнат повърхност влия на поемането и отразяването на светлината

За човешкото око изглежда като по-малка плъстност

Kodak NX с DigiCap

Подобно количество мастило, като при традиционното флексо, но почти без дупки и натрупване

Много по-добре поемане и отразяване на светлината

Усещане за много по-голяма плътност, без повече мастило

 

В допълнение по-добрата плътност подобрява значително и цветовото пространство на машината. По-доброто цветово пространство води до възможността за печат на повече поръчки само с CMYK мастила.

 

 

 

Какви предимства носи технологията Kodak NX на печатниците благодарение на своите технологични постижения

В обобщение на всичко написано по-горе нека да анализираме до какви реални ползи води използването на технологията Kodak NX.

Както започнахме по горе, ще групираме ефектите в три основни групи

 • Възможност да разграничите вашия печат и да увеличите приходите
 • Увеличаване на ефективността на печат и намаляване на разходите
 • Намаляване на брака и генерирания отпадък

Възможност да разграничите вашия печат и да увеличите приходите

В крайна сметка защо един клиент да избере вас, а не вашия конкурент. Ако вие имате общо взето еднакви машини, печатате общо взето еднакво, използвате еднакви материали, то единственото което остава е сравнението на цената.

Разграничаването на печата има двоен ефект, както за печатницата, така и за собствениците на марката.

 • Разграничавайки печата си от вашите конкуренти, вие получавате конкурентно предимство, което можете да капитализирате, като имате по-ниски разходи за много по-качествен резултат
 • Имайки такава технология вие позволявате и на самия продукт и в крайна сметка на вашия клиент да се разграничи от неговите конкуренти и да увеличи продажбите си. Повече продажби за тях, означава повече печат за вас.

Ползите от използването на Kodak NX са толкова много, че е изключително трудно да бъдат изброени само в една статия:

 • Печатайте с много по-висока линеатура - постигнете печат с реални 300 lpi AM растер, без допълнителни ограничения
 • Печатайте финни детайли с увереност и без проблеми
 • Постигнете чисти преливки и ярки цветове
 • Използвайте FM стохастичен растер в стандартното си производство, без никаква нужда от специална подготовка или допълнителна калибрация на системата
 • Печатайте със същите печатни условия и получете без никаква промяна в параметрите - по-плътни цветове, по-чисти тонове, по-финни детайли, по-добър контраст

На база на всички тези предимства, можете да отворите вратата към изцяло нови граници за вашия флексо печат и възможностите, които имате с него.

 • Постигнете качество близко до това на офсета и дълбокия печат
 • Печатайте с постоянни и практически еднакви цветове на различни печатни материали
 • Използвайте възможностите за печат на микротекст за защита на марката на продуктите
 • Помислете за използването на лентикулярни ефекти в опаковките
 • Вижте безкрайните нови възможности от приложения за флексо печата
 • Правете повече само с четири цвята, без нужда от пантони, заради разширеното цветово пространство
 • Отворете възможността да комбинирате поръчки много по-свободно, дори когато имат много различни цветове
 • Пробвайте печат с разширено цветово пространство (EGP)
 • Позволете на дизайнерите на вашите клиенти много по-голяма свобода на творчество

Увеличаване на ефективността на печат и намаляване на разходите

Ако разпишете разходите си годината и ги осредните с другите флексо печатници ще видите, че горе долу като средно правило следните параметри имат горе долу еднаква стойност

 • Разходи за материали за предпечата - клишета и подобни - около 1.5% от общите продажби
 • Време за подготовка на машината - около 13% от общите продажби
 • Време за печат на машината - около 29% от общите продажби
 • Материали за печат - материал и мастила - около 29% от общите продажби

Както виждате само тези четири параметъра формат повече от 70% от общата цена на крайните ви продукти и 69% от тези 70% са съсредоточени в етапа на печат.

А какво би станало ако можете да оптимизирате тези параметри?

 • Как би се отразило 10% намаляване на времето за подготовка на машината
 • Ако можете да печатете по-бързо бихте ли могли да продадете повече поръчки за деня
 • Как би се отразило намаляване с 20% на разходите за материали
 • Дали ще станете по-конкурентни ако намалите количеството мастило, което купувате и използвате

С технологията Kodak NX вие можете да постигнете значителни спестявания по почти всички ключови параметри за печата, които формират крайната цена и разходи по всяка поръчка.

Реални клиенти по целия свят отчитат:

 • Клишетата издържат много дълго, като това време варира между два и пет пъти повече от стандартните фотополимерни форми
 • Това води до невероятно спестяване от нуждата за смяна на клишета и престой на машината
 • Използват клишетата отново и отново без те да губят своите оптимални параметри
 • Средно 20% намаляване на разходите на материали за подготовка на машината
 • Значително подобряване на печалбата при печат на къси поръчки
 • Увеличаване на скоростта на печат, средно с 10% до 20%
 • Използват по-малко допълнителни цветове, по-малко пластини и правят по-малко подготовки на отделни секции. Ще откриете, че ако имате профил на вашата машина преди и след преминаването към NX ще можете да печатате някои спот цветове, вече само от CMYK.
 • Правят предпечат, практически като за офсет, защото няма нужда да компенсират за проблемите на стандартното флексо

Намаляване на брака и генерирания отпадък

Стана време в което всички ние трябва да помислим за това как произвеждаме и какъв е нашият отпечатък върху природата.

Kodak NX е ултимативната технология с която да преследвате своите зелени цели и да дадете възможност на вашите клиенти да имат доставчик на печатни материали, който подкрепя техните политики за намаляване на отпечатъка.

 1. Експонаторът е един от най-икономичните на пазара и използва незначително количество енергия
 2. С Kodak NX намалявате значително броя клишета, които произвеждате, заради намаляване на нуждата от допълнителни цветове, както и заради по-дългия живот на клишетата.
 3. Намалявате значително бракът, генериран при настройка на машината
 4. Спестявате реално време и пари във вашето производство
Най-популярни
Последни

Свързани продукти