Начало | Блог | Как да защитим своя бранд

Блог

Как да защитим своя бранд

Как да защитим своя бранд

Темата за защита на бранда не е нова, но със сигурност повдига въпроси, на които може би не сте успели да си отговорите до момента. Всъщност как бихте могли да защитите от измами и фалшификации създаденото от вас, при положение че бурното развитие на високите технологии днес предлага решаването на невъзможни на пръв поглед ситуации, и защо изобщо трябва да използвате подобни решения?

Вашият бранд е най-ценният корпоративен ресурс, с който разполагате. Да го защитите от измами и фалшификация е от стратегическо значение в среда, в която дигиталните технологии са се развили до толкова, че е изключително лесно да се фалшифицират всякакъв тип продукти. Измамни дейности като напечатването на купон, предлагането на стоки имитация, разбъркването буквите в името на даден бранд и използването на логото му върху продукти или маркетингови материали, могат да нанесат сериозни щети върху печалбата и пазарната стойност на марката.

Един от начините за защита на вашата марка е да се използват новите дигитални възможности за печат, които могат да спомогнат за нейното опазване и сигурност, както и на маркетинговите ви промоции срещу измами и фалшифициране. Да бъдете наясно с възможните заплахи, за които трябва да внимавате, и възможностите за справяне с тях са от ключово значение за компании от всякакъв размер. Много от тези проблеми могат да бъдат облекчени с дигитални приложения за печат и решения, които ви дават възможност за ограничаване и предотвратяване на измамни действия.

Защо да използвате решения за сигурност?

Посегателствата над сигурността имат негативен ефект не само върху финансовия ви резултат, но и върху имиджа на вашата марка. Марката може да бъде неблагоприятно засегната от фалшифицирания и имитаторска дейност. За да защитите, както вашата марка, така и репутацията си, отделете време, за да извършите одит на своя подход към защитата на тези активи. Решенията за защита трябва да са част от плана за всички маркетингови комуникации, промоции и материали.

Ще забележите ли ако вашата марка е станала жертва на измама?

Използването на различни защити при печата затруднява и възпира имитациите. Видимите решения са отпечатани на видно място и са лесни за откриване, за да се забелязват от фалшификаторите и да става ясно, че вие защитавате своята марка.

Употребата на баркодове, QR кодове, серийни номера, релефен печат и променливи данни правят по-трудна появата на измами, и може да се окажат ефективни в осуетяването на измамни дейности.

Неосезаемите решения не са видими с невъоръжено око, което ги прави изключително трудни за дублиране. Неосезаемите печатни методи включват водни знаци, микро печат, UV и флуоресциращи мастила, както и скрит QR код с данни, който се свързва с оборудване, изпращащо сигнали за измами или съобщения за опити за фалшифициране.

Подпис линия, отпечатана с микротекст, може да се използва за потвърждаване на автентичността или проверка при обратно изкупуване

Възможности за защита на дигиталният печат

Иновативните дигитални печатни технологии позволяват използването на редица решения за сигурност, които могат да се използват самостоятелно или в комбинация.

Сигурност/Червени флуоресциращи мастила

Възможността за печат на мастила, които са видими само при осветяване с UV или червени флуоресциращи източници на светлина, е отличен начин да се добави защита на печатния продукт. Тези невидими мастила също подпомагат автоматизацията на работния процес и проследяването при използване на подходящ баркод четец за откриване на латентното изображение.

Лаково покритие

Разнообразието от лакове може да бъде използвано за добавяне на 3D или обемни елементи върху печатния материал, на водни знаци или на цялостно лаково покритие. Всички тези решения могат да се използват за защита на документите от фалшифициране или копиране.

Магнитно мастило за автоматично разпознаване на символи (MICR)

Това решение за сигурност често се използва във финансовия сектор за програми за обратно изкупуване и обработка на чекове, където магнитното мастило позволява автоматизиране на четенето на отпечатания документ.

Микро печат

Възможността за отпечатване на една точка, която не е четлива без лупа, е често срещан защитен метод, използван във финансите, здравеопазването и застрахователните документи за предотвратяване появата на дубликати. Този печат се превръща в изключително силна защита, когато се комбинира с различни променливи данни, уникални за всеки документ. Например, линията за подпис на чек при обратно изкупуване може да бъде микро текст, отпечатан с името на получателя, сумата и до кога е валиден.

Печат на променлива информация

От серийни номера, имена, банкови сметки, гео кодове, до срок на годност, променливата информация предоставя друга възможност, която може да се използва, за да се ограничи, проследи и оторизира използването на печатния продукт или сделката която той представлява.

Печатни медии

Използването на специализирани медии/хартии за печат, с вградени решения за сигурност или текстури, които го правят трудни за дублиране, е друг начин за защита на крайния продукт.

Червеното флуоресциращо мастило се вижда само когато се освети с UV или червена флуоресцираща светлина, което го прави ефикасен защитен метод

Работен поток и автоматизация

Защитните възможности често се използват за управление автоматизацията на работния процес и проследяване. Серийни номера, баркодове, QR кодове, и компоненти, съдържащи данни като идентификация за членство, са примери за дигитално отпечатани елементи, които могат да осигурят защита.

Внедряването на дигитално отпечатана защита може да бъде елементарно, като добавянето на латентно червено флуоресциращо изображение или символ за скъп входен билет, за да се удостовери, че представеният билет е оригинален. Може да бъде и сложно, като например отпечатването на видим или червен флуоресциращ баркод, който се сканира по време на обработката, като предоставя в реално време връзка със система за автоматизация, за да се потвърди, че това е единственото копие за това лице/сериен номер. А може да се използва и просто за проследяване пътя или местоположението на даден документ, предоставяйки в реално време информация за статуса на документа и етапите, през които е преминал до настоящия момент.

Сегменти и приложение

Дигиталният печат може да бъде използван за интегрирането на решения за сигурност в маркетингови материали и документи в широк спектър от сегменти:

  • Финанси - за чекове, промоции, сертификати
  • Здравеопазване - членски карти, сертификати, комуникации/отчети, проверка срока на годност и оригиналността на лекарството от потребителя
  • Пътуване/Почивка/Забавления - билети, купони за намаления и оферти, лотарийни билети и игри
  • Търговия - оферти с елемент на проследяване на възвръщаемостта, томболи, членски промоции и ваучери. Ангажираността в програми за клиентска лоялност. Проследяване използването на промоционални кодове
  • Държавна администрация - чекове, изборни бюлетини, паспорти, сертификати и документи с чувствителна информация

Банковите номера и сортиращи кодове, отпечатани с MICR мастило, посволяват автоматизирано обработване на документите

Заключение

Възможността да се използва дигиталният печат за добавяне на защитни елементи към вашите маркетингови материали и печатни промоции е ефективен начин да защитите марката и репутацията си. Разнообразното портфолио от дигитални печатни решения на Kodak предлага защитни решения, които обхващат широк спектър от потребности, от защита на марката, вкл. срещу измами, до проследяване и одитиране.

Вид защитни печатни елементи

Kodak Digimaster печатна машина

Kodak NexPress печатна машина

Kodak Versamark печатна система

Kodak Prosper S-серия печатна система

Kodak Prosper печатна машина

Баркод/QR код

ДА

ДА

ДА

ДА

ДА

Печат на променлива информация (имена, серийни номера, дати, т.н)

ДА

ДА

ДА

ДА

ДА

MICR

ДА

ДА*

ДА

 

 

Микро печат

ДА

ДА

ДА

ДА

ДА

Червени флуорисциращи/UV мастила

 

ДА

ДА

 

 

Лаково покритие (воден знак, обемен печат)

 

ДА

 

 

 

 

Най-популярни
Последни

Свързани продукти