Начало | Блог | Завръщане към черното: Как да печатаме плътно и наситено черно

Блог

Завръщане към черното: Как да печатаме плътно и наситено черно

Завръщане към черното: Как да печатаме плътно и наситено черно

Използването на черно мастило за офсетов печат може да се превърне в много хитър бизнес. Всички знаем за какво става въпрос и се чудим какво се случва, когато виждаме, че област, която се предполага да е смолисто черна се получава сивкава, зеленикава или дори синкава при печат. За щастие графичните дизайнери и печатари имат скрити в ръкавите си няколко трика, за да решат този често срещан проблем в печата и да създадат това, което в печатната индустрия е известно като наситено или плътно черно.

Има черно, а после има и още черно

Напечатването на наситено черно може да бъде направено по няколко начина. Някои печатари се придържат към рецепта, която изпозлва 100% черно, 60% циан, 40% магента и 40% жълто. Други избират да използват 100% черно с 40% магента, 40% жълто и добавят 40% циан в микса. Някои печатари обаче избират да пропуснат жълтото, тъй като понякога причинява натрупване на мастило. Когато се правят опити за отпечатвате на наситено черно, трябва да се вземе под внимание и медиата. Хартията, която например има леко синкав отенък, се нуждае от малко по-малко циан.

Избягвайте прекомерното намастиляване

Ако се чудите защо печатарите не използват 100% от всеки цвят, за да постигнете наситено черно, максималното покритие на мастилото е вашият отговор. Като правило, процентите на мастилото за офсетов/комерсиален печат никога не трябва да надвишават 240, когато се добавят - освен ако не искате да рискувате да причините проблеми на печатната машина, дълго време за съхнене и мътни изображения.

Отпечатване на малки черни обекти

Най-добре е да се въздържате от използването на наситено черно за тънки линии или области, които са по-малки от 5 мм, тъй като е известно, че това причинява проблеми с registration цветове.

Ще отпечатвате наситено черно?

Ако искате да сте сигурни, че печатането на наситено черно няма да причини прекомерно намастиляване, използвайте инструмент за предварителна проверка - той ще се погрижи за всички ваши притеснения и автоматично ще намали стойностите на мастилото според вашите собствени стандарти, като същевременно запази черното наситено и плътно.

 

Научете още за PitStop Pro:

 

Желаете да се убедите в качеството и ползите на този продукт? Свържете се с нас за персонална демонстрация и консултация.

Свържете се с нас

Най-популярни
Последни