Начало | Блог | Водят ли тези 4 пречки до хаос в предпечата и печата при вас?

Блог

Водят ли тези 4 пречки до хаос в предпечата и печата при вас?

Водят ли тези 4 пречки до хаос в предпечата и печата при вас?

Внедряването и поддържането на плавен работен поток е от ключово значение за всеки бизнес. Комерсиалните печатници например се борят с нарастващото търсене на къси тиражи и специфични поръчки - и допълнителната инвестиция в хардуер, сама по себе си, не помага особено. Ако работните потоци не са оптимизирани, затрудненията, които ще споделим в следващите редове с вас, биха довели до хаос всеки печатен бизнес.

 

1. Не е налична подходяща система за поръчки

Автоматизирането на клиентските заявки и поръчки за работа чрез внедряване на подходяща система, такава като CONNECT ALL например, на място (или чрез интегриране на Switch в една web-to-print система) ускорява извършването на услугите и същевременно намалява грешките. Промените в последния момент вече не са проблем, тъй като шаблоните улесняват контрола върху управлението на марката. Освен че прави печатът при поискване възможен и контролира евентуалните пречки, ефективната система за поръчки предлага на клиентите възможност предварително да видят как би изглеждала една завършена поръчка. Това се случва, тъй като повечето web-to-print системи показват предварителни PDF визуализации. Накратко, системата за поръчки е печеливша за всички, участващи в процеса на печат.


2. Незначителни предпечатни процеси

Вземането на решение от човек и ръчната намеса в процеса забавят значително предпечатната подготовка. Това е нещо, което струва много време на печатарския бизнес, когато всъщност има доста алтернативи. Софтуерът за автоматизация прави предпечата много по-рентабилен и освобождава операторите от задължението да правят предварителен преглед, да изрязват, да правят дупки за капси и им позволява да отделят повече време за креативност.


3. Конфронтиращи се задания за променливи данни

Персонализираният печат е тенденция, така че клиентите все повече влагат променливи данни в поръчките си. Следователно, печатниците изпитват все по-голяма нужда от автоматизирано управление на данните. Без автоматизация изпълнението на всички тези поръчки с променливи данни отнема часове или дори дни, вместо минути.


4. Поръчки, които изчезват безследно

В наши дни добре информираният клиент е щастлив клиент. Поддържането на клиентите ви информирани по време на целия процес на печат е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено ако нямате информационно табло, което да проследява поръчките от момента на подаването и да изпраща на клиентите автоматични нотификации за промени в статуса. Следете за новите функции, които идват в Switch 2018!

 

Елиминирайте тези пречки със софтуер за автоматизация на печата

Инвестицията в подходящо решение за автоматизация на печата е жизнено важна за всеки печатен бизнес, който иска да остане конкурентен. Искате ли да извлечете максимума и да намалите разходите за предпечатна подготовка? Switch е вашето решение.

 

Още по темата:

Най-популярни
Последни