Начало | Блог | Мастилното покритие: Поглед отблизо

Блог

Мастилното покритие: Поглед отблизо

Мастилното покритие: Поглед отблизо

Разберете как може да се контролира намастиляването, за да не се получи така, че отделни цветове да преминат в мътен кафяв тон или някои зони с мастило да останат влажни.

Уморихте ли се да гледате как ярките цветове на екрана ви се превръщат в мътно кафяво, след като са отпечатани, или  как се получават отпечатани обекти на срещуположната страница на книга или списание? Тази статия разяснява всичко, което трябва да знаете за прекомерното покритие на мастилото и как да разрешите казуса с лекота.

Мастилено покритие: какво съдържа един цвят?

Както вече знаете, всеки цвят отпечатан на хартия, всъщност е смес от мастила, нанесени едно върху друго. Например, 100% магента и 100% жълто ще съответства на червено с комбинирано мастилено покритие (намастиляване) от общо 200% покривна площ.

По-сложните цветове като кафяв могат да изглеждат като 45% циан, 60% магента, 100% жълто и 40% черно или комбинирано покритие от общо 245% намастиляване.

Излишно намастиляване се получава, когато има твърде много натрупване на мастило в дадена област. При комбинация от излишно покритие на мастило и нарастване на точката, някои цветове могат да преминат в мътен кафяв тон или да оставят някои зони с мастило влажни, което може да предизвика ефект на отпечатване на срещуположната страна при сгъване или подреждане, особено при по-силен натиск.

Какво количество мастило е прекалено много?

Горната граница на покритието на мастилото обикновено се определя от индустриалните стандарти, които отчитат следното:

  1. Типът хартия*;
  2. Процесът на отпечатване (например, heatset или coldset офсетов печат);
  3. Средна стойност на време за изсъхване между няколко цвята;
  4. Скорост на печат.

*Колкото по-малко тежи (g/m²) хартията, толкова по-малко мастило може да поеме. Особено важно е това да се вземе предвид при ролен офсетов печат (например, печатане от рола вместо лист, както при вестници), тъй като твърде голямото количество мастило може да доведе до прокъсване на ролата.

Избягване излишното наслагване на мастило чрез проверка и корекция на файлове

Контролът на покритието на мастилото е от решаващо значение. Той позволява на изходното устройство успешно възпроизвеждане на цветовете и най-добро качество. Използвайте PitStop, за да извършвате предварителни проверки на файловете за преглед и корекция на информация за евентуално надвишаване максималната граница на намастиляването. Също така, използвайте вградените DeviceLink профили за почти перфектни CMYK към CMYK преобразувания, за да намалите покритието на мастилото до границите на желаното. Вашият печатар и най-важното - вашите клиенти ще ви благодарят за това допълнително ниво на подсигуряване на качеството!

 

Прочетете повече

 

Желаете да се убедите в качеството и ползите на този продукт? Свържете се с нас за персонална демонстрация и консултация.

Свържете се с нас

Най-популярни
Последни