Начало | Блог | Защо трябва да изберете висококачествените пластини дори и за кратки тиражи

Блог

Защо трябва да изберете висококачествените пластини дори и за кратки тиражи

Защо трябва да изберете висококачествените пластини дори и за кратки тиражи

Току що сте получили поръчка от един от редовните си клиенти. Поредната стандартна, без допълнителни екстри, медицинска брошура с тираж 5 000 бр. на стандартна хартия – обикновена поръчка, която може да бъде отпечатана за 20 минути. Вие вземате най-евтината пластина от наличните в склада. Все пак, това е къс тираж, без специални довършителни изисквания нали?

Не! Време е да погледнете с други очи на избора на пластина, за да избегнете пилеенето на пари и време.

Огромна грешка, често допускана от печатниците, е да се смята, че за късите тиражи не е необходима висококачествена пластина. Защо да използваме пластина, която може да направи 200 000 отпечатъка, когато са ни необходими само 5 000 и не се изискват никакви специални довършително работи, като висока линеатура или фини детайли?

Вглеждайки се във финансовите последици се забелязват слабостите на такъв тип мислене.

ФАКТ: Печатният процес и свързаните с него консумативи са много по-скъпи от предпечатния процес и неговите консумативи.

Средните стойности за индустрията показват, че разходите за пластини и цялостните разходи за предпечат се равняват на по-малко от 5% от производствените разходи за изработката на печатния продукт, докато времето за печат, труда и хартията обикновено представляват между 60-70% от производствените разходи. Следователно е добра практика винаги да оптимизирате ефикасността на печатния процес и да намалите времето и материалите, необходими за производството на една поръчка.

В общи линии, „по-добрата“ пластина ще позволи на печатницата по-добра възможност да произведе поръчката по-бързо и с по-малко брак. Всички знаем, колко е трудно количествено да измерим тези процеси, но печатниците често отчитат значителни икономии от намаляване времето за отпечатване с 10 минути и 15 листа хартия за отпечатана поръчка, използвайки пластина „А“ вместо пластина „Б“.  Тези икономии обикновено се дължат на свойствата на емулсията на конкретните пластини, което позволява по-бързото нанасяне и трансфер на мастилото.

Например, за 4 цветна печатна поръчка в тираж 5 000 бр., ще са Ви необходими 4 пластини. Избирайки пластината, която струва 1.00 долар повече, Вие ще увеличите разхода за поръчката с 4.00 долара.  Замислете се колко Ви струват 10 минути печатно време – за труд, хартия, мастило и т.н. Дори и да не знаете точното число, Вие сигурно сте наясно, че е много повече от тези 4.00 долара.  

Какво значи това за Вас като печатница? Означава, че е нелогично и скъпо да се пестят пари от пластини и да се жертва ефикасността на печатния процес. Също така, че има смисъл да използвате възможно най-добрата пластина, за да направите печатния процес колкото е възможно по-ефикасен.

Запомнете: много по-изгодно, от финансова гледна точка, е да подобрите печатния си процес с 1%, отколкото да спестите 10% от пластини – в парично изражение първото е много по-ефикасно, тъй като разходите за хартия и печатно време са много по-високи.

Тази логика е още по-валидна, когато говорим за къси тиражи, поради простата причина, че изпълнявате повече поръчки на ден, и затова трябва да настройвате машината по-често. Спестените 10 минути и 15 листа на поръчка ще се умножат 8,10,12 пъти на ден. Представете си финансовия ефект върху хартията и времето ако имате 2 или 3 печатни машини, работещи така 250-300 дни в годината.

Освен това, спестяването на 10 минути за 9 поръчки на ден Ви дава 90 минути на ден. Какво означават тези 90 минути на ден за Вашия бизнес?

Понякога печатниците правят грешката да използват по-евтина пластина, защото качеството на печата е достатъчно добро за клиента. Не е необичайно, печатниците да излагат красиви изображения като цветя, пейзажи, луксозни коли или красиви модели, отпечатани на техните машини, и да ги представят като висококачествен печат. В интерес на истината, дори и най-неточният печатен процес може да отпечата красиви изображения. Въпреки това, качеството не означава красив образ. Качество означава, че преносът на мастило върху хартията е точно и постоянно, тази точност и постоянство се превръща в икономии от печата (на печатната машина), с много по-ефикасен процес, изискващ само няколко препечатки и настройки. Повечето пластини ще са способни да възпроизведат красиви печатни изображения, но ще струва повече на печатната машина да отпечата тези изображения с по-евтина пластина.

Логичното заключение е, че вниманието, насочено към общите разходи е много важно, а това включва и пластините – но никога не давайте приоритет на пестенето от пластини за сметка на икономиите от печатно време и хартия.

 

За Kodak

Kodak е технологична компания, фокусирана върху работата с печата на изображения. Kodak предлагат пряко и чрез партньорство с други иновативни компании: хардуер, софтуер, консумативи и услуги за клиентите от графичните изкуства, комерсиалния печат, издателската дейност, производството на опаковки, електронни дисплеи, развлекателни и търговски филми и пазарите на потребителски стоки. Kodak притежават R&D способности от световна класа, портфолио от новаторски решения и марка, която се радва на широко признание. Kodak помага на клиентите си по цял свят устойчиво да разрастват своя бизнес и да се наслаждават на живота си. За допълнителна информация за Kodak, посетете kodak.com, последвайте Kodak в Twitter на @Kodak, или харесайте Facebook страницата Kodak.

Най-популярни
Последни

Свързани продукти