Начало | Блог | Управление на проблемите: Защитете своя бизнес и се приговете за дигиталната ера

Блог

Управление на проблемите: Защитете своя бизнес и се приговете за дигиталната ера

Управление на проблемите: Защитете своя бизнес и се приговете за дигиталната ера

Фокусът тук е в дигиталната част на предпечатния процес. Въпреки това основните принципи са приложими и в други отдели на печатницата. Много от действията за предпазване на предпечатната информация ще се презастъпват с тези по опазване на други информационни масиви и услуги.

 

Тази статия не цели да бъде наръчник за оцеляване при бедствия, а само да посочи някои теми, над които си струва да се замислим.

 

Изисквания на бизнеса

Първата стъпка е да анализирате вашия бизнес и да дадете приоритет на различните си системи и услуги. Въпреки, че би било прекрасно да имаме всичко налично по всяко време, това е почти невъзможно и ще доведе до колосални разходи. Сега е времето за обективна оценка на това колко време можете да си позволите да не работи срещу това какъв бюджет можете да отделите за защита и бекъп.

Ето и няколко примера, които обаче ще варират от бизнес до бизнес:

Кои системи трябва да бъдат върнати към работен режим в рамките на минути или часове

Примери: Домейн контролери, SAN (Storage Area Network), някои виртуални машини, поне една външна телефонна линия

От кои системи можем да се лишим за следващите 24 часа?

Примери: Клиентски компютри, вътрешни телефони, имейл сървъри, работен поток

От кои системи можем да се лишим за няколко дни или седмица?

Примери: Цветопробни системи, някои проявителни линии

След като веднъж сте сложили приоритети на своите изисквания е време да погледнем към някои по-специфични методи за осигуряване на работата на бизнеса.

  • Важно е да се обърне внимание, че е хубаво поне двама човека (а по-добре и повече) да имат достъп до документацията за действие при бедствия. Поне едно копие на тази документация трябва да се съхранява извън офиса. Когато бедствието премине и всички хора са в безопасност и сградата е одобрена за работа първото нещо, което трябва да се направи е да отворят плановете за действие при бедствия и да се започне работа по минимизиране на времето в което бизнесът не работи 

Съпков подход

Има много начини да се подготвите за бедствие с различни действия. Планирането за по-голямо бедствие ще ви бъде от ползва и при наличието на много по-малко бедствие или рутинна повреда. Ето някои примери за подготовка, която може да бъде направена: 

Критични системи (трябва да са налични до минути или часове)

·      Вторични сървъри на същата локация

·      SAN или NAS (Network Attached Storage) данни репликирани в реално време или всеки час

·      Пълни “топли” функционални бекъп системи в различна сграда на същото място (като минимум) или по-добре в друг град или област. Колкото по-географски отдалечени, толкова по-добре, особено в случаите на голямо бедствие

·      Множество мрежови връзки между отделните сгради или локации – по възможност от различни доставчици на интернет.

·      Радио станции за комуникация в големи сгради или печатни цехове. FRS (Family Radio Systems) или GMRS (General Mobile Radio Service) радиа биха били достатъчни или можете да помолите вашите IT специалисти да поискат разрешение за аматьорска радио честота с много по-голям обхват, която може да се използва за комуникация с екипи за спешно реагиране

·      Бекъп в облака. Тази точка идва с условието, че за да достъпите вашите бекъпи в облака трябва да имате работеща интернет връзка. Ако решите да използвате такъв бекъп е силно препоръчително да имате няколко доставчика на интернет идващи през различни шахти / канали.

 

 

Опцията Kodak Hot Standby позволява на клиентите да използват Prinergy с минимални прекъсвания като репликира данните за поръчките на втори сървър без да губи нищо от тях.

Виртуалната среда на Kodak може да се използва за бърза смяна между различни VMWare хостове и/или клъстери.

Важни системи (трябва да са налични до 24 часа)

·      Бекъп на локацията и на друга локация. Да се сменят често, като смяна на всеки ден е препоръчителна, на всяка седмица като минимум

·      Пълна “студена” репликация на друга локация, в идеалния случай в друг град. Може да се стартира в рамките на няколко часа.

·      Използване на среда за бекъп която лесно може да се стартира до 24 часа. Например използването на CD или USB може да бъде рисково за стартиране след голямо бедствие

Виртуалната среда на Kodak може да се използва за бърза смяна между различни VMWare хостове и/или клъстери.

Системи от ниско значение (може да не са достъпни за няколко дни)

·      Бекъп извън локацията използвайки евтин, но надежден метод

·      Договори с доставчици с определени клаузи в случай на злополука или бедствие

 

Как да планирате за специфични събития

Дори и спазвайки съветите по-горе, все още има специфични действия, които могат да се предприемат за да са намали риска от специфични събития.

Огън

·      Пожарогасители със специални смеси предвидени за използване в сървърно помещение. Например използването на вода в сървърно помещение е доста лоша идея, но също така и много от праховите пожарогасители използват корозионни смеси, които могат да повредят или унищожат оборудването

·      Отделна вентилация за критичното оборудване за да се намали достъпа на дим

·      Съхранение на локалните бекъпи в огнеупорни хранилища. Например дървена кутия дебела 6 сантиметра или повече е добра идея. Дървото евентуално ще изгори, но температурата вътре в кутията ще се запази ниска докато това стане. Магнитните носители вътре в кутията ще оцелеят докато самата кутия оцелее. От друга страна металната кутия ще остане непокътната при пожар, но много бързо ще се нагрее и ще разруши магнитните носители

Наводнение

·      Резервни генератори на платформи навън или по възможност на втория или третия етаж. Нищо в избата, което не може да работи под вода.

Земетресение

·      Закрепване на сървърните ракове горе и долу

·      Резервни генератори в локация, която е достъпна с ниска вероятност да се срути (не в избата освен ако базата ви не е на хълм)

·      Без свързани кабели или свръзки, които могат да се разкъсат при раздвижване. Стабилни кабел канали и кабели в цялата печатница

 

Събития причинени от хора

Цялата подготовка на света не може да помогне ако някой колега е решил да дръпне щепсела на някоя важна система след дълъг и тежък уикенд. Но има някои неща, които можете да направите за да намалите тази опасност:

  • Всички критични системи трябва да бъдат сигурно заключени с поне един човек, който има ключ на място и поне един, който е в близост
  • Резервно захранване и UPS (Uninterruptable Power Supply) захранване на критичните и важните системи
  • Няколко мрежови връзки от различни доставчици идващи от различни части на сградата

Kodak Prinergy прави бекъп всяка вечер и запазва цялата информация от Prinergy и свързани Kodak Insite системи на специфициран файлов масив. В идеалният случай той трябва да бъде на сървър на друго физическо място.

Видове бекъп 

Ток

·      UPS на всички критични и важни системи

·      Резервни генератори (автоматични или ръчни) с абсолютен минимум от 2 дни гориво налично на място. Използвайте гориво, което може да се съхранява дълго време и такова, което ще е налично след голямо бедствие (например природния газ най-вероятно ще бъде спрян)

Хостване на сървъри

·      Виртуализацията на физически машини може да изиграе важна роля в намалението на престоя на системите при бедствие. Всички по-големи доставчици на виртуализация предлагат множество варианти за миграция на виртуални системи

·      Сървърното не трябва да е в избата, дори и да сте на високо място – винаги има възможност да се спука тръба

Мрежа

·      Няколко мрежови връзки от различни доставчици. Рутер, който да управлява натоварването и автоматично да сменя от спряла връзка към работеща такава. Много такива рутери поддържат USB модеми със sim карта, които въпреки, че изобщо не са бързи има голяма вероятност да продължат да работят в случай на бедствие.

·      Няколко свързаности между различните локации ако има такива и по няколко свързаности между помещенията в самата сграда

Масиви

·      Много SAN системи има вградени функционалности за репликиране на услугите. Това налага наличието на втора машина, но дава възможност за много сигурен масив. Ако ще тръгвате в тази посока е най-добре да сложите втората система в друга сграда.

Бекъп на данни

·      Бекъп на данните извън локацията са задължителни. Дори ротацията на хард диск до сейфа вкъщи е добра идея.

 

Заключение

Планирането за бедствия и аварии е въпрос на оценка и баланс между нуждите и възможностите от гледна точка на бюджет. С добро планиране това може да бъде постигнато без проблем и да се спести значителен риск за вашия бизнес.

Най-популярни
Последни