Начало | Блог | Порталът предоставящ отлично преживяване на клиентите

Блог

Порталът предоставящ отлично преживяване на клиентите

Порталът предоставящ отлично преживяване на клиентите

Скорост, лекота, простота, точност и гъвкавост за доволни клиенти

 

Макар много доставчици на печатни услуги да казват, че предлагат добро обслужване на клиентите си, истинската мярка за това трябва да бъде самото преживяване на клиентите. Въпреки че може да изглежда като семантика, чувството на удовлетворение у клиента е по-вероятната причина той или тя да се върне отново при доставчика на печатни услуги, при това дори с повече поръчки. Осъществяването на тази малка промяна във фокуса - от това, което доставяте, към това, което клиентите ви изпитват при контакт с вас, може да бъде ключов фактор за бъдещия ви успех.

Скорост, лекота, простота, точност и гъвкавост в предпечатните интеракции, могат да доведат до по-удовлетворени от печата клиенти. Технологиите в работния процес, като съвместните продукти и портали за предпечатна подготовка спомагат за това. Те ви позволяват да се справите с тези ключови въпроси през целия производствен процес, като гарантират, че отличното обслужване на клиентите ви всъщност ще доведе и до отлично потребителско преживяване за тях.

 

Харчите ли много време в комуникацията с клиенти?

 

Намаляването на времето за печат на поръчките от клиенти е важен компонент за тяхното потребителско преживяване. Опростяването на връзката между вашия бизнес и клиенти ви чрез интернет-базиран портал за предпечатна подготовка ускорява цялостния процес на печат. По този начин позволява комуникации в реално време, сътрудничество и одобрения.

В много случаи стъпките към изключителното обслужване на клиентите могат да бъдат толкова прости, като например предоставянето на ясна информация, която е лесно-достъпна. Опростяването на контактуването между вас и вашите клиенти чрез портал за предпечатна подготовка им дава достъп 24/7 с пълна видимост в работата и проследяване на състоянието в реално време. Внедряването на решение с проследяване в реално време и интуитивен интерфейс създават увереност на клиента, че задачата ще бъде изпълнена без грешки и ще бъде завършена навреме.

 

Крайната цел на предпечатния процес е да осигури оптимално качество на крайния печатен продукт и точност на цветовете. Вашите клиенти искат да знаят най-общо казано, че файловете, които са одобрили, са файловете, които ще бъдат отпечатани. Способността за управление на целия процес чрез една единствена, рационализирана система помага да се сведат до минимум ръчните точки за контакт. По този начин до минимум се свеждат също грешките и некоректните комуникации, за да се получат по-точни резултати.

Много от технологиите в нашата индустрия принуждават доставчиците на печатни услуги и техните клиенти да се съобразяват с дадената система, вместо да предоставят персонализирано решение.

Внедряването на портал за предпечатна подготовка, който съответства по мащаб и е интуитивен и лек за използване, позволява бърза работа без натоварване. Това от своя страна води и до безболезнено приемане от страна на клиентите, което прави по-лесно преодоляването на други препятствия.


Как INSITE Prepress Portal помага на работата ви 24/7
Най-популярни
Последни