Начало | Блог | Компресиране на изображения - каква информация се съдържа във формата на файла?

Блог

Компресиране на изображения - каква информация се съдържа във формата на файла?

Компресиране на изображения - каква информация се съдържа във формата на файла?

Доставчиците на печатни услуги и графичните дизайнери разчитат на правилния файлов формат за коректното компресиране на изображението. Ето защо трябва внимателно да обмисляме избора на подходящ формат (gif, tif, jpg, jpeg, png, eps или pdf ), за да се гарантира постигането на добър резултат. Чувствате се объркани всеки път, когато сте на път да запазите дадено изображение, а компютърът ви поиска да изберете разширение на файла? Помощта идва! Продължете да четете тази статия и ще разберете кой файлов формат най-подходящ за вашето изображение.

GIF - Забавният формат

Разработен през осемдесетте години на миналия век, но все още популярен и днес, gif е чудесен файлов формат, ако искате да компресирате линейна работа/изображения за уеб сайтове и имейли. Той позволява бързо изтегляне, а най-забавното е, че този формат позволява наслояване на изображенията за създаване на анимирани GIF-ове, които оживяват пред очите ни. С ограничение до 8 бита на пиксел, GIF файловете могат да съдържат само 256 цвята. Освен за създаване на анимирани GIF изображения, форматът gif се използва най-вече за графики с плътни цветове, като например лога.

TIFF & EPS - златната класика

В миналото много от доставчиците на печатни услуги искаха файловете да бъдат изпращани единствено във формат TIFF или eps, тъй като тези формати поддържат качеството на изображението непокътнато. TIFF файлове също са несравними по отношение на сигурността, защото са особено трудни за променяне и не съдържат скрити данни или връзки. Противно на TIFF, eps е формат, съвместим с векторни графики, които могат да бъдат мащабирани без загуба на качество. Векторното изображение се дефинира чрез математически формули, наречени Криви на Безие. Днес обаче, PDF се е превърнал в новият стандартен файлов формат за печат.

JPEG - (пълна) загуба при компресиране

При запаметяване на изображение в JPEG формат се получава компресиране на цветовете, което намалява цветовата информация, но не  толкова, колкото при GIF файловете. JPEG изображенията могат да имат до 16,7 милиона цвята, което ги прави удобни за компресиране на сложни изображения, като фотографии например. Имайте предвид обаче, че JPEG форматът се използва добре само за уеб приложение. Отпечатването на файл в този формат ще доведе до видима загуба на качество на хартиен носител.

PNG: перфектен партньор за уеб

PNG файловете са това, което бихме нарекли перфектната комбинация между JPEG файлове и GIF файлове. PNG форматът се изтегля малко по-продължително време от GIF - но все пак се зарежда бързо. Подобно на JPEG файловете и в PNG формата могат да се обработват сложни, цветни изображения, което ги прави перфектен партньор за уеб.

PDF: стандартният файлов формат

В случаи, които комбинират текст и изображения, като много от рекламните изображения например, повечето печатници изискват файлове с висока разделителна способност, или така наречените PDF. За разлика от JPEG формата, конвертирането на файл в PDF формат не води до загуба на качество. Нещо повече, форматът има възможност за предварителна проверка, което позволява да сте сигурни, че това, което виждате на екрана, е това, което отпечатвате.

 

PitStop Pro е най-бързият софтуер за откриване и коригиране на грешки в PDF файлове.

 

Препоръчваме да прочетете ->  Проверка и корекции - Защо? Какво? Как?

Най-популярни
Последни