Начало | Блог | Дизайн на опаковки - “Моментът на истината”

Блог

Дизайн на опаковки - “Моментът на истината”

Дизайн на опаковки - “Моментът на истината”

Опакоката на продукта трябва да бъде интересна, убедителна и да разказва "история", за да заинтригува клиента

 

Проектирането и дизайна на опаковки са комбинация от изкуство и наука. Успехът зависи от много фактори, които често влизат в конкурентен сблъсък за вниманието на потребителя. Опаковките за потребителски продукти трябва да са практични. Съдържанието трябва да се запази цяло, да не може да изпадне, да бъде смазано или лесно да се развали. Освен това, опаковката трябва да разказва история - за предпочитане кратка, вярна и убедителна. Както се досещате, историята казва основно "купете ме", но дизайнерите непрекъснато трябва да намират нови, интересни начини да изразят това.

 

Прочетете Бранд маркетинг: Опаковки и виртуални фокус групи

 

Дизайнът на опаковките също трябва да се вписва и да подобрява "момента на истината" за потребителя - или иначе казано, какво се случва преди, по време и след покупката на даден продукт. Добрите дизайнерски решения загатват на потребителите историята на дадена марка и ги провокират да я предпочетат.

За разлика от добрия дизайн, лошите решения водят до негодувание, внасят чувство на неудовлетвореност от страна на клиента  и понякога потенциално увреждащ марката хумор.

Повечето търговци са наясно с традиционния цикъл на продажба - стимулиране, решение за покупка в магазина и потребителски опит. Мнозина може би също са прочели книгата на Jim Lecinski, “Winning the Zero Moment of Truth” която надхвърля традиционния маркетингов цикъл, за да опише силата на репутацията и социалното споделяне. Много търговци обаче, не осъзнават колко важна е опаковката за всеки от тези “моменти на истината”.

 

Стимулиращ/Провокиращ “момент на истината”

Първата стъпка от цикъла на продажба - стимулирането - очевидно е моментът, когато добрият дизайн има много важно значение. Промоциите и рекламите често използват опаковката като "поле за изява". Бутилка Coca-Cola например, е безкрайно по-фотогенична и примамлива от кафявата течност, която съдържа. Добре разработената опаковка предоставя ценна информация, както и поле за реклама - за добрите качества на продукта, неговите предимства, както и ползите за клиента.

Единственият проблем с използването на опаковки за промоции и реклами е времето. Често рекламната кампания се планира и създава, преди реално да се произведе действителната опаковка. Това принуждава компания собственик на продукта да създава скъпи физически прототипи за фотосесии и развитие на кампаниите.

За щастие на дизайнерите, използващи iC3D, тази стъпка може да бъде премахната. Новата функция на софтуера за проследяване на лъчи в системата може да създаде фотореалистични изображения под всякакъв ъгъл, преди крайната опаковка да бъде произведена. Това е почти толкова добро, колкото да имаш машина на времето.

 

“Нулевият момент на истината”

Връзката между проучването на потенциалните клиенти преди закупуване и рецензиите на съществуващите потребители ("нулев момент на истината" на Lecinski) изглежда само като онлайн феномен. Но физическото опаковане е важен  фактор и в него. Всяка опаковка е мини билборд на рафта в магазина, който упътва клиента, че е намерил това, което другите потребители са опитали и споделили. "В тези истории има двама герои", казва Lecinski, "потребителят, който прави проучването, и мениджъра или търговеца на хранителни стоки, който е достатъчно умен, за да бъде там в момента, в който клиентът ги търси".

Това поражда още едно потенциално предимство при проектирането с iC3D. Дизайнерите на етикети и опаковки могат да използват опцията за виртуална симулация в магазина, за да експериментират с позиционирането на продукта. Те могат виртуално да намерят най-добрите места за продуктите, според това къде и как биха ги търсили потребителите.

 

Други моменти на истината

Атрактивният, практичен и информативен дизайн повлиява на решенията за покупка на потребителите и им помага да се превърнат в истински “фенове” на дадена марка. В крайна сметка, той трябва да ги насърчава да споделят с приятелите си и да станат защитници на марката. Тук дизайнерите са на позната територия.

Има грешки, които трябва да се отстранят. Отпечатаните QR кодове, например, не доведоха до значителен ръст на харесванията във Facebook или друга метрика в социалните мрежи. Съществуват обаче и много други възможни начини за свързване на визуалните елементи на опаковката с различни онлайн инициативи или преживявания - както говорихме в блога за "интелигентните опаковки".

Това ни връща отново към темата за дизайна. Добавянето на елементи във физическата опаковка, които да откликнат на "момента на истината" не е малка стъпка. Дизайнерите на опаковки се справят с тази стъпка по много пъти на ден - обикновено с краен срок "Имам нужда от това вчера". За щастие, съществуват инструменти като iC3D, именно за да помогнат в такива ситуации.

Най-популярни
Последни