Начало | Блог | Интелигентна изработка на опаковки - готови ли сме за това?

Блог

Интелигентна изработка на опаковки - готови ли сме за това?

Интелигентна изработка на опаковки - готови ли сме за това?

Тъй като веригата за доставки на потребителски продукти все повече се усъвършенства, откриваме нови начини да направим опаковките по-добри. Понякога промените - като безопасността на храните или проследяването на радиочестотната идентификация - оказват не толкова голямо влияние върху външния вид на опаковката. Но други новости в „интелигентните“ опаковки могат да имат голямо влияние върху дизайна. Компаниите за потребителски продукти (CPC) трябва да са готови.

Животът на бранд мениджърите на CPC-та е доста сложен. Те трябва да „жонглират“ с множество дизайнерски решения за голям брой продукти. Всяко от тях може да има огромно въздействие върху продажбите. Примамливо е да се пренебрегват дизайнерските заключения за интелигентните опаковки. Но като се има предвид „борбата“ с конкуренцията за въздействието върху рафта, това е грешка.

 

Как интелигентната опаковка влияе върху дизайна?

В някои отношения той вече има влияние. Законовите изисквания за изписване на съставките върху опаковките на храните вече създават главоболия на дизайнерите в компаниите за потребителски продукти. Способността на опаковката обаче да предава маркетингова информация на потребителите е най-голямото потенциално препятствие.

В средата на миналото десетилетие, маркетолозите разглеждат QR кодовете като начин за комбиниране на печата с мобилната технология. Сканирането на 2D баркодове със смартфон ще даде на потребителите уеб изживявания, които ще бъдат от полза както за тях, така и за производителите.

Първоначалното въвеждане на QR кодовете беше маркетингов провал. Потребителите на смартфони  се противопоставяха на процеса, състоящ се от няколко стъпки. Повечето от мобилните резултати бяха (меко казано) разочароващи. Дизайнерите на опаковки въздишаха с успокоение, мислейки си, че няма да има нужда да използват тези грозни неща в работата си.

Тяхното облекчение обаче беше прибързано. QR кодовете са отживелица, но мобилното сканиране не е. SnapTags и други изображения върху марките, които могат да бъдат сканирани, правят пробив. Същото се случва при добавената реалност. Въпрос на време е, преди тези техники да станат преобладаващи в потребителските опаковки и да предлагат всичко - от отстъпки при закупуване през телефона до възможности за повторна поръчка. (Представете си красива кутия шоколадови бонбони, с вкусно, сканиращо се изображение, което улеснява поръчването на повече през телефона на потребителя.)

Въпреки че дизайнерското въздействие на някои от тези елементи (сами по себе си) може да е минимално, инструкциите за използването им не са. Дори сравнително ненатрапчивият SnapTag изисква инструкции и (преди всичко) напечатан стимул, за да накара потребителя да го сканира. Всеки от тях използва ценен ресурс-площ от всяка продуктова опаковка.

Други елементи на интелигентните опаковки също имат дизайнерски компонент. Материалите, които защитават съдържанието от топлина, студ или UV лъчи, могат да окажат влияние върху външния вид. Това означава, че дизайнерът (и всички включени хора, вземащи решения свързани с дизайна) трябва да знаят точно какво ще бъде това въздействие върху цялостния облик на продукта и върху привлекателността му на рафта.

 

„Освобождаване“ на виртуалната реалност

За щастие дизайнерите на опаковки и бранд мениджърите в CPC-та имат начин да визуализират идеите за интелигентни опаковки преди производството. Софтуерът „IC3D“ на компанията Creative Edge Software позволява на много хора, вземащи важни решения, да видят резултатите от сканиращото се изображение и неговите инструкции във виртуален модел на комплексна продуктова опаковка. Той може също така да симулира повърхности и материали, необходими за запазване на продуктите по-студени, свежи или предпазващи ги от счупване. Софтуерът дори може да се използва за пазарни тестове на видим елемент за безопасност, като например добавените устройства за сигурност на бутилки скъп алкохол.

Интелигентните опаковки са възходяща тенденция за компаниите за потребителски продукти (CPC) и техните партньорски вериги за достваки. За да останат ефективни и гъвкави, тези компании трябва да бъдат също толкова внимателни при избора си на средства за дизайн.

CreativeEdge iC3D e пълнофункционален софтуерен пакет за дизайн, който позволява генериране в реално време на живи 3D макети на всякакъв тип опаковки, включително картонени опаковки, етикети, гъвкави опаковки, бутилки, термосвиваеми обвивки и визуализация на опаковките в магазина.

 

Искате да се убедите в качеството и ползите на решението iC3D?
Свържете се с нас за демонстрация и консултация.
Свържете се с нас
Най-популярни
Последни