Начало | Блог | Защо софтуерът за цветни проби струва пари?

Блог

Защо софтуерът за цветни проби струва пари?

Защо софтуерът за цветни проби струва пари?

Използването на цветни проби стана неразделна част от работния поток в полиграфическото производство. Причината е една - силата на дигиталните технологии. Случайност тук няма, само прости факти. С тях експлоатирането на една цветопробна система става по-бързо, по-точно, по-лесно и по-ефективно. 

Как се постига това подобрение? На първо място, една цветопробна система задължително притежава няколко компонента, които са неразделни един от друг:

 • мастилено-струен принтер на Epson (или друга марка) с широко цветово пространство; 
 • RIP софтуер с прецизно управление на цветовете;
 • специализирани медии със съпровождащите ги конфигурации и цветови профили; 
 • прецизен спектрофотометър.

Оказва се, че доста често в разговорите ни с потенциални клиенти за закупуване на цветопробна система възникват въпроси като тези:

1. Необходим ли ми е наистина специализиран софтуер? 

2. Не мога ли да използвам моя супер принтер само с неговия си драйвер?

3. Не? А няма ли безплатен софтуер за цветни проби?

4. Защо софтуерът струва „толкова много“?

Отговори на тези въпроси ще намерите в следващите редове.

 

Специализираният софтуер

Повечето, макар и не всички потребители разбират, че изготвянето на сертифицирани цветни проби (напр. по Fogra) не може да се осъществи без професионален фото принтер (като Epson SC-Px000 серията). Макар че един такъв принтер работи с оригинални консумативи и специализирани висококачествени медии, което си е инвестиция. 

Все още обаче често има неяснота „какво толкова прави този софтуер“, че да не може да „се мине“ и без него. На първо място нека напомним, че твърдението дали един софтуер струва малко или много е твърде относително. Софтуерът не може да се раздели глобално на „скъп“ или „евтин“. 

По-обективният критерий е дали той се използва пълноценно. Ако да, той съответно възвръща бързо стойността си и след това ви носи само приходи. Ако пък просто го има и понякога се употребява, неговото “изплащане” е под въпрос.

Тук ви разказваме защо няма безплатен софтуер за цветни проби и защо всеки производител на такъв софтуер ви иска определена стойност за своя продукт. Отговорите, най-общо казано, са два:

 • многото лицензи на трети страни, които производителят плаща;
 • защита на неговото ноу-хау в управлението на цвета.

За още подробности четете по-нататък!

 

Лиценз за Epson SDK

Далеч не всички са запознати, че драйверите за повечето принтери (вкл. и Epson), както и всички ICC профили, които те инсталират на Вашия PC/Mac, работят в RBG цветово пространство. С думи прости, дори и да сте направили перфектния CMYK дизайн, вие ще го разпечатвате напр. от Illustrator през драйвера на вашия Epson (с 11-12 мастила). Тогава CMYK данните:

 • ще се конвертират в RGB и така ще достигнат до принтера;
 • после ще се разбият по вградените в принтера алгоритми за цвят и настройки за медии;
 • така ще се преобразуват в команди за печат към главата за всеки един от многото цветове.

Това е удачно за фотографски (RGB) печат, но далеч не е приложимо за CMYK проекти. За коректното им възпроизвеждане и симулация на цветово пространство по стандарт или на печатна машина, е необходим CMYK поток от край до край. 

Затова обикновено производителят предоставя специфичен драйвер или Plug-In за всеки модел принтер. Така той може да се управлява директно чрез CMYK данни. 

За тази цел обаче производителят трябва да заплати лиценз за SDK. Така той получава достъп до кода и/или фърмуера от производителя на принтера, за да може да го използва директно.

 

Лиценз за Adobe RIP

Всеки цветопробен софтуер има RIP модул, който преобразува:

 • графичната информация
 • всички нейни ефекти от файла към плоски (flat) растерни данни за подаване към главата на принтера. 

Има няколко основни енджина за растеризиране, които биват имплементирани в един подобен софтуер – CPSI, Jaws, Harlequin, APPE. На практика обаче, в последното десетилетие PDF форматът се утвърди като стандарт за предаване на графична информация, поради многото му предимства. 

Важно е да бъдат интерпретирани правилно всички PDF файлове, които могат да са произлезли от всякакви приложения, но най-често то Adobe Creative Cloud. За тази цел е необходим наличен в софтуера Adobe PDF Print Engine (т.нар. „Адобски RIP”). 

И за него производителят трябва да закупи съответния лиценз.

 

 

Лиценз за Fogra Media Wedge

За да може да се проверява дали изготвяните цветни проби отговарят на определен стандарт (напр. по Fogra, който е най-разпространен в Европа), е необходимо:

 • във всеки печатен лист да бъде включена определена цветова скала;
 • после тя да бъде измерена за съответствие;
 • пробата да бъде сертифицирана. 

За използване в техния софтуер на цветови скали на различни сертифициращи организации като FOGRA, GRACoL, SWOP, 3DAP, IDEAlliance G7 и др., производителите трябва да заплатят лиценз на съответната организация за всяко копие от продадения си продукт.

 

Лиценз на Pantone

Не може една система да се нарече „цветопробна“, ако няма възможност за симулиране на цветовете по PANTONE скалите. За коректното им възпроизвеждане обаче е необходимо:

 • принтерът да има много широк гамут
 • софтуерът да разполага с вградени дигитални библиотеки от PANTONE – напр. Solid Coated V4, Solid Uncoated V4 и т.н. 

Това способства да се прескочи ръчното измерване на отпечатани PANTONE каталози и въвеждането на данните в софтуера. Спомага и за елиминиране на всички възможни вариации от този процес. 

За тези дигитални библиотеки обаче, производителите на цветопробен софтуер е необходимо да заплатят съответния лиценз към PANTONE.

 

Покритие на софтуера

Сериозните доставчици на производствен софтуер в последните години предлагат т.нар. „покритие на софтуера“. То представлява:

 • възможност за ескалиране на проблеми при работата с продукта към тях;
 • получаването на обновления за софтуера, които освен нови функционалности, отстраняват и открити бъгове. 

Често такова покритие на софтуера за определен период е включено и в началната му продажба, за да сте спокойни за интегрирането му във вашия работен поток. Причината за това е, че не могат просто да Ви (про)дадат един продукт и да ви кажат „оправяйте се от тук нататък“. 

Фактът е, че има все по-голямото разнообразие от обновления на операционни системи и поява на приложен софтуер на други производители. Така обаче нараства и рискът от възникване на несъвместимост между някои от тях и цветопробния ви софтуер.

По този начин, покритието на софтуера трябва да се разглежда като един вид застраховка за клиента на неговото правилно функциониране.

 

Ноу-Хау на компанията

Всички сложни изчисления по създаване на профили, симулация на цветови пространства и конвертиране на цветовете се извършат според определени алгоритми, реализирани от инженерите на фирмата. Известно е, че управлението на цветовете само посредством стандартни ICC профили не дава оптимален резултат. 

При тях няма контрол върху:

 • генерацията на черния канал
 • запазване на първични и вторични цветове
 • запазване на чист канал и т.н. 

За осъществяването на подобни манипулации се използват най-често многомерни масиви (таблици за съответствие на цветовете). Техните формат и логика са ноу-хау на всеки производител. 

Това си е задълбочена математика, изискваща сериозна инвестиция на ресурси. И която от своя страна трябва да бъде защитена.

 

Накратко

Обективно погледнато, това са причините защо софтуерът за цветни проби изисква инвестиция. Той е сериозен пакет за отговорни дейности и това го прави повече от просто програма. Но още по-важното е, че инвестицията в него може да се превърне в по-високо качество и приходи за вашата печатница.

Ако искате да разберете повече за софтуера за цветни проби, можете да се свържете с нас на sales@gedbg.com

 


Чудите ли се кога е дошло времето, в което производството ви има нужда от софтуер, за да се поддържа темпото на работа? Прочетете статията Кога е правилният момент да закупим софтуер за нашето производство?


За да видите какви са възможностите за софтуер за управление на цвета, разгледайте предложенията от портфолиото на Гед


Имате нужда от софтуер за цветни проби, но не знаете кой точно да изберете? Разгледайте този продукт CGS Oris ColorTuner // Web  

Най-популярни
Последни