Начало | Блог | Защо е добре да имаме поддръжка на нашата софтуерна система за предпечат - част 2

Блог

Защо е добре да имаме поддръжка на нашата софтуерна система за предпечат - част 2

Защо е добре да имаме поддръжка на нашата софтуерна система за предпечат - част 2

 

В първата част на тази статия ви споделихме някои проблеми, които могат да възникнат във фирми без професионален сервиз и поддръжка на своя софтуер за предпечат.

В тази статия ви разказваме за още 3 проблема, които могат да се появят, без да разберете, и затова да не бъдат отстранени. А с последиците от тях да се сблъскате едва след време. 

С тези примери бихме искали да покажем, че профилактиките на системата за предпечат и най-вече тази за работен поток са насочени към нейната поддръжка. Целта е намаляване на евентуалните загуби на клиентите като време и информация при възникване на проблем. 

Освен това, по време на тези профилактики ние искаме да чуем и Вашето мнение, коментари и желания относно функционалностите на системата, които са важни за Вас. На тяхна база ние можем да комуникираме с производителите, за да доближим работата на системата още по-близо до вашите нужди.

 

Какво представлява Kodak Prinergy и защо я вземаме за пример

Kodak Prinergy представлява система за работен поток в предпечата. Тя съдържа:

  • система бази данни;
  • файлов сървър;
  • приложен сървър;
  • уеб сървър,

като горните общуват помежду си по специални протоколи и пътища. Kodak Prinergy разполага с архитектура, която е професионална и насочена към индустриалното производство. Освен това, тази система за работен поток в предпечата има и взаимовръзки между отделните компоненти.

Системата Kodak Prinergy е комбинация от хардуер и софтуер и е разработена да обработва печатните задания с точност, висока скорост и устойчивост в резултата. Както при всеки софтуер обаче, някои странични фактори могат да повлияят на работата ѝ (например операционна система, човешка намеса, още един софтуер и др.).

Много системи, включително Kodak Prinergy, работят гладко за дълъг период от време. Въпреки това, ГЕД ви препоръчва да планирате регулярна проверка и профилактика. При такава профилактика ние извършваме всички предписани от производителя превантивни действия. 

Представяме ви 3 проблема, с които може да се срещнете, ако не разполагате с професионален сервиз и поддръжка на софтуер. Тези проблеми често остават незабелязани дълго време, а последиците могат да окажат значително влияние върху работния процес.

 

Проблем 1: Прекъсване записа на резервни копия

Поради някаква странична причина, като актуализация на Windows, вирус или друго обстоятелство, както и поради човешка намеса от оператор, който не е преминал обучение, е спрял денонощният запис на резервни копия (back-up) на базата данни на системата. Това състояние понякога може да продължи с месеци без никой да го забележи, защото системата работи без проблем, въпреки че при инсталацията на системата клиентът е запознат къде и какво трябва да следи. 

В един момент оператор по погрешка вместо да редактира, изтрива определена колона за потребителска информация в системата. Поради липса на скорошно резервно копие на базата, тази информация не може да бъде възстановена и клиентът я губи безвъзвратно. Връщането на базата към по-старо резервно копие пък би довело до загуба на поръчките от неговата дата до момента. 

Ако системата се проверява редовно, екипът на ГЕД има знанието и уменията да открие подобен проблем с неработещо резервно копие на базата, което би предпазило клиента от по-нататъшни неприятности.

 

 


Проблем 2: Запълване на цялото пространство на сървъра
 

Клиентът е търсил някаква информация във файловете на системата и без да иска е блокирал някой от тях. Или пък целенасочено е заключил някой файл с настройки, вместо да използва ограниченията за достъпа през системата. Всяка нощ системата Prinergy прави резервно копие на ключови за работата й компоненти, пазейки такива копия за няколко дни назад във времето, а по-старите се изтриват. 

Когато в този back-up има заключен файл, системата не може да го изтрие автоматично. Така бекапите са се натрупали и за период от година са запълнили цялото дисково пространство на сървъра. Клиентът осъзнава това чак когато сървърът отказва да създава нови поръчки поради липса на свободно място. Това възпира неговата работа за определен период, докато екипът на ГЕД отстрани проблемните файлове и разчисти място. Разбира се, това може да бъде избегнато при редовна профилактика на системата.

 

Проблем 3: Повреда в хард диск на сървъра

Хард диск на сървъра наближава гранични за работата си параметри (failure predicted) и светлинният му индикатор започва да предупреждава. Понеже сървърът се намира в затворено помещение (т.нар. ”сървърно”), никой не му обръща внимание с месеци. И по-важното, никой не поглежда вградените програми за диагностика на системата. Така опасността не е забелязана навреме, за да се направят необходимите записи на резервни копия на данните. 

В резултат, след време дискът се поврежда, а информацията на него изгубена, което води до сериозни неприятности за клиента. Ако системата се профилактира редовно от нас, вероятността за подобен фатален изход е значително по-малка.

 

Какво съдействие можете да получите от ГЕД

ГЕД предлага гъвкави договори за профилактика и поддръжка и е на разположение на всички свои клиенти за:

  • редовна поддръжка и профилактика
  • поддръжка и ремонти, дори и в кратки срокове
  • настройване на системите съобразно вашите процеси, както и консултации
  • обучение на оператори, включително при назначаването им
  • общи обучения както за предпечата, така и за други екипи на фирмата
  • интеграция на системи

За да се свържете с екипа на ГЕД и да получите необходимата ви информация относно поддръжката на вашите системи, пишете на sales@gedbg.com


Искате ли да научите повече за системите за работен поток от портфолиото на ГЕД? Вижте категория Софтуери за управление на работния поток в предпечата


Разберете повече за водещия софтуер за производствен работен поток Kodak Prinergy в статията Цялостно управление на процесите в предпечата с единно решение - платформата Kodak Prinergy

Най-популярни
Последни