Начало | Блог | Прозрачност в PDF: печат без “онези” бели линийки

Блог

Прозрачност в PDF: печат без “онези” бели линийки

Прозрачност в PDF: печат без “онези” бели линийки

Прозрачност в PDF е в обръщение от 2001г., но изглежда все още е една от тези технологии, които хората прилагат с чувство на известен дискомфорт. За много хорa (включително графичните дизайнери) прозрачността в PDF и белите линии, които се появяват на екрана, са мистерия. Често възникват въпроси именно на тази тема. В следващите няколко абзаца ще поговорим за прозрачността и в частност за белите линии.

Защо да използваме прозрачност в PDF?

Използването на прозрачности в PDF е популярен, когато става дума за специални ефекти. Прозрачни обекти са изображение или текст, които се появяват на страницата, но сякаш се “крият” зад слой мъгла или цветно стъкло. Заедно с други ефекти, прозрачността също се използва често за създаване на падаща сянка.

Това, което виждате, не е задължително да е това, което получавате

Прозрачността като функционалност първо се появява в PDF версия 1.4, спецификацията на който е публикувана през 2001г. Мина известно време докато стигне до приложенията за дизайн и предпечат, но когато това се случи, предизвика затруднения от всякакъв вид. Главно защото изходните устройства по това време имаха RIP-ове, които са postscript базирани и не поддържаха флатване на прозрачност, нещо необходимо за правилно интерпретиране на прозрачните обекти във файловете.

Премахване на прозрачност в PDF

Премахване на прозрачност (флатване)  означава прозрачните ефекти да бъдат отстранени или пресметнати така, че отпечатания файл да изглежда както на екрана. Когато PDF файлът е флатван, всички елементи в прозрачните области са растеризирани.. Балансът между растер и вектор е контролиран от плъзга, която може да видите на снимката на екрана от видеото. Обикновено вие желаете това да бъде настроено на 100 към страната  на вектора, за да се минимизира обхватът на растеризация.

Какво се случва с тези бели линии във вашия PDF?

Един от страничните ефекти от флатване на прозрачността е това, че създадените изображения са разделени на парчета или “атомни региони”, които се индикират с много тънки бели линии. Да се видят тези тънки бели линии на екран може да бъде плашещо за незапознатите с тях, тъй като създават впечатление, че ще се отпечатат, а понякога става точно така! Тогава PitStop идва на помощ. Благодарение на опцията “изключване на изглаждането при растеризация”, белите линии от флатването вече не са проблем.

Как се случва всичко това? Разберете във видеото ...

Най-популярни
Последни