Начало | Блог | Прозрачност на информацията върху етикета на продукта

Блог

Прозрачност на информацията върху етикета на продукта

Прозрачност на информацията върху етикета на продукта

Прозрачността на информацията върху етикета на продукта е ключов фактор при решението за покупка и дава възможност за възвращаемост на инвестициите.

Не отдавна експертите в областта на производството на опаковки се фокусираха върху въпроса "как" във връзка с дизайна и производството на етикети. Точно както и трябва да бъде. Но специалистите по етикети и опаковки трябва да са наясно и със „силите“, въздействащи на пазара. Напоследък прозрачността на етикета на продукта е една такава сила.

Не става въпрос буквално за прозрачност. iC3D дава на дизайнерите възможността да контролират прозрачния вид на дизайна на етикети и повърхностите на 3D модели. Но за целите на тази статия се говори за прозрачност на информацията за продуктите.

Етикетите на продуктите имат присъщ потенциал за конфликт. Потребителското търсене на полезна и достоверна информация може да противоречи на нуждата на производителя да рекламира и убеждава. В много случаи правителството налага съдържанието на етикетите. Напоследък обаче потребителите са склонни да искат повече.

Прозрачност и възвръщаемост на инвестициите

На 30 август 2016 година Label Insight, базирана на облак информационна рафинерия за продуктови данни, създаде нов доклад за стойността на прозрачността на продуктите. Въз основа на проучване на над 2000 потребители, изследването свързва прозрачността на продукта с повишеното потребителско доверие, лоялността към марката и ръста на приходите. Акценти от доклада, включват:

  • 94% от респондентите заявяват, че вероятно ще бъдат лоялни към марката, която предлага пълна прозрачност, като 81% посочват, че биха желали да опитат цялото портфолио от продукти на тази марка.
  • 73% от всички респонденти заявяват, че ще плащат повече за продукт, който осигурява пълна прозрачност, като 86% от майки „милениуми“ (18-34-годишни жени с деца) посочват, че ще плащат повече за напълно прозрачни хранителни продукти.

Колко информация и къде да може да бъде намерена

Проучването идентифицира много различни видове информация, необходима за установяване на това ниво на потребителско доверие. Те включват съставки и информация, свързана със здравето, социални твърдения (например екологична устойчивост) и дори съвети за подготовка за употреба. Ясно е, че цялата тази информация не може да се побере на самия етикет. (Повече за това по-надолу в статията.) Така Label Insight активно подкрепя подхода SmartLabel, разработен от група потребителски компании и асоциации през 2015 г.

Според проучването Label Insight 53% от майките „милениуми“ предпочитат да имат достъп до информация за продукти чрез мобилни устройства. Това съвпада с много други изследвания на потребителите, които подчертават значението на мобилните устройства при пазаруването.

Основната идея зад SmartLabel е да използва стандартизирани, оптимизирани за мобилни устройства уеб страници, достъпни чрез търсене на марката в Google, чрез сканиране на стилизиран QR код или чрез въвеждане на съкратен URL в браузър. Според уебсайта им, SmartLabel планира да сертифицира мобилни приложения. Това вероятно ще опрости процеса на търсене и сканиране.

Уеб страниците на SmartLabel показват информацията, необходима за пълна прозрачност на продукта. Това може да включва информация за съставки, хранителна информация и информация за алергените, инструкции за употреба, консултираща информация и множество други данни, включително съобщения за за ГМО и устойчивост. Hellmann's/Unilever и други марки вече са публикували SmartLabel страници. Тъй като прозрачността на етикета на продукта набира скорост, много други ще последват.

Въздействието върху дизайна на етикети

Ако Label Insight и други са прави, мобилната SmartLabel информация ще стане често срещана. Но рано или късно ще трябва да се превърне в стандартна практика за физическия етикет и за рекламирането в магазина. По-схватливите търговци ще се погрижат етикетите им да рекламират прозрачността и да я правят лесна за използване. Това ще има голям ефект върху дизайна на етикетите.

Въпреки това, много потребители се противопоставят на сканирането на QR кодове. Това се дължи главно на злоупотреби (и неприятни мобилни преживявания) в неправилни маркетингови кампании през последните 10 години. Въвеждането на съкратени URL адреси или търсене чрез Google е малко по приемливо, но все още не е идеално. Плановете на SmartLabel за сертифициране на мобилни приложения са окуражаващи. Но в крайна сметка самият физически етикет трябва да се използва за насърчаване на широко използване.

Опаковките и етикетите са визуално средство за комуникация. Потребителите в магазините са неговата "аудитория". Компаниите трябва да проектират, усъвършенстват и изпробват идентификаторите на SmartLabel и сканиращите се елементи - точно както всяка друга част от опаковката или етикета. За предпочитане те трябва да могат да направят това без скъпи физически прототипи.

Добрата новина е, че iC3D е идеалната среда за правене точно на това във виртуално 3D пространство. Тъй като компании като Label Insight изграждат поддръжка за разкриване на по-голямо количество информация, дизайнерите могат да създадат идеалните „дигитални входове“ за прозрачност на етикетите на продуктите.


Прочетете още материали по темата:

Интелигентна изработка на опаковки - готови ли сме за това?

Дизайн на опаковката: напасване и открояване

Бранд маркетинг: Опаковки & виртуални фокус групи

Повече за iC3D можете да прочетете на неговата продуктова страница: ТУК

Най-популярни
Последни