Начало | Блог | Дизайн на опаковката: напасване и открояване

Блог

Дизайн на опаковката: напасване и открояване

Дизайн на опаковката: напасване и открояване

Дизайнът на опаковки на потребителски продукти е сам по себе си парадокс. Първо, опаковката трябва да “пасне“ на рафта в магазина. Тя трябва да бъде практична, достъпна, ефикасна както за транспортиране, така и при излагане, екологична и законосъобразна. Едновременно с това тя трябва да "се откроява" като привлекателен инструмент за продажба. Трудно е да се направят добре и двете.От Creative Edge отделят много време в тези блогове върху частта по „напасване“ на уравнението, тъй като очевидно в нея iC3D придава стойност. Добре е да имате дигитален работен поток за опаковки, който дава възможност на голям брой участващи в процеса хора да вземат бързи решения. Пример за това са сложните решения, повлияни от промените в регламентите за хранителната информация. Добрата новина е, че има много съвети за тези, които искат техният продукт да се откроява на рафта, включително и страхотен списък от 8 принципа на дизайна на опаковки за ефективни продажби, от сътрудника в Packaging World - Адам Спригс. По-долу са обобщени някои от най-добрите му аргументи, но самият блог си заслужава да се прочете. 

 

Ефективен за продажбите дизайн на опаковки

Рафтът на магазина е като много претъпкана улица - с много хора, знаци, витрини и други разсейващи фактори. За да бъдат забелязани опаковката или човекът трябва да бъдат визуално „поразяващи“. Това не означава крещящи или неприятни. Това означава използването на цветове и други елементи, предназначени да привличат окото от разстояние. За опаковането това означава „направете нещо, което не е било правено до сега, просто го направете и измислете как да се откроява“, съветва Спиргс. „Да седнеш тихо на рафта означава да оставиш продажбите на масата.“Добрият дизайн включва и предаването на необходимата информация на заетия потребител. Спригс съветва дизайнерите да ориентират информацията за продукта към визуален ефект. Той също така посочва, че ролята на опаковката е образователна. „Да предположим, че купувачът не знае нищо! Твърде много марки приемат, че купувачът иска или може да свърже точките, за да разбере какво представляват техните продукти“, предупреждава той. „Ако категорията или сегментът ви от продукти не са представени в поне 50% от хладилниците или складовете на световното население, влезте в друга посока и осигурите контекст.“Може би най-важното е, че Спригс съветва дизайнерите да проектират все едно са вътре в магазина. „Ефективните за продажба опаковки отчитат реалната среда във физическия магазин“, отбелязва той. „Замръзналите врати на фризера затъмняват визията, висящите етикети застават пред продуктите, заредени по-долу на рафта, светлините предизвикват отражения и сенки, а предпочитанията за складиране на различните търговци на дребно се различават.“

Дизайнерите трябва да разберат тези фактори. Реалната ситуация в магазина влияе върху използваните опаковъчни печатни медии и къде се поставят важни съобщения.

 

Визуализацията е ключова

Практически аспектите на опаковката за „напасване“ и „открояващите“ компоненти на дизайна не могат да бъдат напълно оценени или подобрени, ако се разглеждат само като обикновени произведения на изкуството. Дори квалифициран дизайнер на опаковки да може психически да си представи как продуктът ще стои на рафта в магазина, други членове на екипа може би не могат. Точно тук се намесва виртуалното 3D моделиране и то е от съществено значение.

За щастие инструменти като iC3D правят тази стъпка лесна. Добрите дизайнери могат да разчитат на съветите на Спригс и други специалисти, но само с помощта на 3D разработване на идеи, могат да работят ефективно, в сложна екипна среда и в мащаб, необходим в днешните продуктово-потребителски условия.

IC3D e пълнофункционален софтуерен пакет за дизайн, който позволява генериране в реално време на живи 3D макети на всякакъв тип опаковки, включително картонени опаковки, етикети, гъвкави опаковки, бутилки, термосвиваеми обвивки и визуализация на опаковките в магазина.

Повече информация можете да намерите в страницата на продукта: iC3D

Най-популярни
Последни