Начало | Блог | Перспективата пред дизайнера на опаковки или как да разрешим проблема с “бункера”

Блог

Перспективата пред дизайнера на опаковки или как да разрешим проблема с “бункера”

Перспективата пред дизайнера на опаковки или как да разрешим проблема с “бункера”

Да видим какви са предизвикателствата пред модерния дизайн на опаковки. Нека го направим главно от перспективата на собственика на бранд или печатаря. Разходите и точния момент за представяне са проблеми, които будят безпокойство в компаниите за потребителски стоки и техните партньори.

В маркетинг агенции, производствени компании работят талантливи и визуално интуитивни хора. Всеки ден те разрешават сложни комуникационни проблеми под невъзможния натиск на крайни срокове. Работят и със знанието, че един ден тяхната работа ще се изправи пред предизвикателството, а много вероятно и да бъде “изместена” от следващата голяма идея (която могат само да се надяват да бъде тяхна)

Напрегнатата природа на дизайнерската работа обикновено се дължи на наличието на няколко човека, които трябва вземат решение при одобрение. Това включва арт директор или главен дизайнер, директор продажби и маркетинг, и разбира се клиенти или собственици на марки. Един типичен дизайн е поставен под натиска на “комисията по дизайн”. Дизайнерите могат да попаднат в капана на т.нар. работен процес тип “бункер”. Напрежението е още по-осезаемо в света на опаковките.

В общия случай дизайнерът на опаковки има срещу себе си повече от необходимия брой заинтересовани, включени в даден проект. В допълнение на изброените по-горе, има и правен екип, който да гарантира, че проектът отговаря на изискванията на всички закони и регулации. Това в осoбена степен важи за хранително-вкусовата индустрия.

Дизайнът на опаковки включва както доставка, така и въпроси, свързани с излагането на стоките. Това означава, че и хора от логистиката са замесени. Мнения на анализатори и консултанти могат също да натежат при вземане на решения за дизайн, ако компания за потребителски стоки прави проучване на пазара (както и би трябвало да бъде).

Всичко това означава, че има твърде много “готвачи в кухнята”. Обикновено те се намират на различни места по света. Времето за пускане на пазара може да бъде много продължително. На една компания за потребителски стоки може да отнеме няколко седмици, за да получи резултата, който желае - поради факта, че тежестта да се завърши работата категорично е върху дизайнера.

Подходът виртуална реалност е логично решение не само, за да могат марки и доставчици на стоки и услуги да контролират цената и да подобряват финансовия си резултат, но също и за дизайнерите. С използването на инструменти като iC3D дизайнерите имат шанса да се измъкнат от “бункера” и да изследват нови креативни светове.

За iC3D
CreativeEdge iC3D e пълнофункционален софтуерен пакет за дизайн, който позволява генериране в реално време на живи 3D макети на всякакъв тип опаковки, включително картонени опаковки, етикети, гъвкави опаковки, бутилки, термосвиваеми обвивки и визуализация на опаковките в магазина.

 

Още по темата

Дизайн на опаковки: Как да изработим формата

Прозрачност на информацията върху етикета на продукта

Дизайн на опаковката: напасване и открояване

Най-популярни
Последни