Начало | Блог | Наддаване в PDF: защо е толкова важно?

Блог

Наддаване в PDF: защо е толкова важно?

Наддаване в PDF: защо е толкова важно?

Перфектни ръбове и резултати за създаване на качествени задания

 

Изпращали ли сте някога перфектно изглеждащ PDF файл в печатната си машина само за да получите обратно готовото задание с нежелани бели ръбове? Вероятно сте забравили да включите област на наддаване. PDF файловете, в които липсва наддаване, са често срещани проблеми за предпечатарите.

Макар че някои печатници просто ще продължат напред, отпечатвайки файла въпреки всичко, повечето биха се свързали с клиентите си и биха помолили да експортират отново PDF файла, като добавят наддаване. Някои печатници обаче са открили начин просто да добавят наддаването към самия PDF файл. (в настоящата статия можете да разберете как).

 

5 причини, поради които PDF ще бъде винаги успешен

 

Какво е наддаване?

Наддаването е концепцията за разширяване на изображения или обекти извън планирания край на страницата. Важно е винаги да включвате зоната на наддаване в PDF файловете, преди да ги отпечатате, тъй като крайният етап от процеса на печат се състои в свързването на отпечатаните листове и подрязването им до техния краен размер.

Въпреки че оформянето обикновено е точно, то никога не е перфектно. Ето защо, без наддаване, изображенията и предметите, които трябва да бъдат отпечатани до края на страницата, биха могли да покажат тревожна бяла ивица.

Този пример показва отпечатък на една примерна визитка. Обърнете внимание на бялата граница в долната част, която е резултат от липсващото наддаване в дизайнерския файл. Това го кара да изглежда непрофесионално, нали?

 

 

Указания за наддаване

На първо място се уверете, че всеки обект, който искате да отиде до края на страницата, надхвърля размера на дизайна във вашето дизайн приложение. Вижте примера по-долу: черната линия е оформлението на дизайна. Не искаме досадната бяла линия под зелената кутийка отдолу, така че, просто я разширяваме малко. Частта от обекта ви, която надвишава карето на дизайна, се нарича наддаване.

Второ, не забравяйте да добавите наддаването, когато експортирате файл в PDF файл. В този пример използваме Adobe InDesign, за да експортираме дизайн в PDF, но и други професионални дизайнерски приложения ще имат подобни опции за експортиране на PDF файлове. Когато експортирате файла си в PDF, отворете раздела "Marks and Bleeds" в диалоговия прозорец за експортиране и въведете измерванията на наддаването в "Bleed and Slug".

 

 

Няколко правила на палеца

  • Европейските печатници препоръчват 5 милиметрово наддаване
  • Печатниците във Великопридания изискват 3 милиметра наддаване
  • Печатниците в САЩ изискват 1/8 инча от всяка страна

Ако следвате тези указания, никога повече няма да попаднете на проблеми с наддаването.

 

 

Какво правят печатниците, когато получат PDF файл без наддаване?

Имаше време, когато печатниците трябваше да проверяват ръчно всяка страница от PDF файл за грешки. Клиентите трябваше да преминат през хаоса на експортирането на PDF файла си отново, за да поправят тези грешки.

Или просто да се примирят с печатни резултати, които не са достигнали до техните очаквания, което води до недоволни клиенти и спорове относно отговорността и плащанията.

Изпробвайте PitStop Pro. PitStop Pro е инструмент за предварително проследяване, който автоматично открива почти всяка грешка в PDF и позволява на печатниците лесно да редактират PDF файлове, за да коригират евентуални грешки, включително наддаване.

Забравихте ли да добавите наддаване към файла си? Можете да разчитате на PitStop Pro за перфектни PDF файлове, готови за печат, без да се и притеснявате или да изпращате файла обратно, удължавайки срока!

 

Прочетете Проверка и корекции - Защо? Какво? Как?
Най-популярни
Последни