Начало | Блог | Кои CTP решения разкриват пълния потенциал на безпроцесните пластини

Блог

Кои CTP решения разкриват пълния потенциал на безпроцесните пластини

Кои CTP решения разкриват пълния потенциал на безпроцесните пластини

През 1995г. на Drupa, докато повечето доставчици се фокусираха върху технологията за експониране със светлината от видимия спектър, Kodak и Creo обявиха нова термална технология за експониране на пластини. Днес 80% от инсталираните CTP-та използват технология за термална експонация, доказвайки че тази иновация е правилният избор за бъдещето.

От 1995г. насам Kodak остана водеща компания в областта на технологията за термална експонация за CTP и пластини, и сега предлага най-екологичният и стабилен процес за експониране на пластини достъпни на пазара.

Kodak CTP предлага:

 • Продуктов дизайн и изпълнение, които са оптимизирани, с оглед на това да са екологични и съвместими със сегашните и бъдещи технологии, в това число и безпроцесните пластини.
 • Оптимизирана технология, която се изразява в намалена консумацията на електроенергия, без аблация при експонирането, CTP автоматизация с подходящата пластина и хартия.
 • Уникалната SQUAREspot експонираща технология, която продължава да демонстрира ясно разграничаващи се ползи при различни приложения, при които размера и формата на точката са от значение.

Преди да навлезем в детайлите на технологичните възможности е важно да вземем под внимание, какви са очакванията от офсетовият печат за оптимална настройка:

 • Ниски производствени разходи от началото до края на печата;
 • Висока скорост на печат и минимална намеса на печатаря;
 • Минимализиране на вредните ефекти върху околната среда;

Kodak вярва, че всичко това може да бъде постигнато с ключовата технология - тяхна разработка и собственост.

CTP-та разработени за днешните изисквания – оптимизация и редизайн

Съвместимостта на CTP с технологията за безпроцеснни пластини е от значение  за разбиране на пълния потенциал, който предлага този нов вид пластина. Всички Kodak CTP-та – ACHIVE, TRENDSETTER, GENERATION NEWS И MAGNUS са 100% съвместими с безпроцесните пластини Kodak SONORA, позволявайки пълното отпадане на оборудването за проявяване и химията, заедно със свързаните производствени променливи и разходи.

Ето няколко от основните технологични характеристики, разработени вземайки под внимание специфичните изисквания на безпроцесните пластини:

 • Оптимизирана сила на лазара: като цяло, безпроцесните пластини изискват по-малка сила на лазера. Термалната глава SQUAREspot разполага с много ефективна оптическа система от лазер към пластина, в резултат на което пластините се проявяват по-бързо и с по-малка загуба на енергия.
 • Използва се 50-ватов лазер, който с около 50% ефективност дава 25-вата върху пластината. Други системи са по-малко ефективни и в резултат на това „губят“ повече енергия, която обикновено се преобразува в топлина, която предизвиква необходимостта от охладител/охлаждане, което е свързано с консумацията на енергия (подобно на старите 60-ватови електрически крушки спрямо 9-ватови LED крушки, които изразходват по-малко електричество).
 • SQUAREspot технологията позволява по-ефективно експониране – силата на лазера може да е 150 mJ/кв.см. на експонатори със SquareSpot – с Kodak Achieve с термална глава (TH5) е около 170 mJ/кв.см., а с други конкурентни системи трябва да се „ преекспонират“ с повече от 180 mJ/кв.см.
 • Най-новата технология за обработка на пластини и хартия за CTP автоматизация: безпроцесните пластини, в това число и някои нови видове пластини, могат да бъдат по-чувствителни към надраскване и/или светлина. Новите SCU и MCU опции за автоматизация на ACHIEVE и TRENDSETTER експонатори разполагат с технология специално разработена да взима под внимание тези изисквания. Например:
 • Надеждно премахване на хартията, без движение между хартията и емулсията на пластината;
 • Светлинната непроницаемост на CTP панелите за съхранение на пластините в самият експонатор, премахва необходимостта от специализирано помещение за съхранение.
 • Пластините автоматично се подават, без да се надраскат при транспортирането и експонирането, без да има значение технологията на пластината.

В днешно време CTP-тата трябва да бъдат оптимизирани и да се представят добре, когато проявяват и безпроцесни пластини; това, което бе приемливо до преди няколко години може да е неприемливо с днешните пластини. Kodak CTP непрекъснато се развиват в посока интегриране на най-новите и опазващи околната среда решения, които достигат пълният си потенциал, когато се използват с безпроцесните пластини SONORA. Например:

 • Отпада необходимостта от отстраняване на емулсията: За разлика от традиционните пластини и други безпроцесни пластини, при експонирането на безпроцесната пластина SONORA не се образува летлива емулсия. Това премахва необходимостта да оборудвате Вашето CTP със система за отвеждане на разпрашена емулсия, което генерира икономия в консумираната електроенергия (1,5 kW), пространството и най-вече на шума в предпечатното помещение.
 • Значителна икономия на използваната електроенергия: С оптимизиране на охладителната система на лазера, автоматизацията и задвижващата CTP технология, консумацията на електроенергия е намелена до 80% спрямо предходни поколения, както и спрямо някои конкурентни CTP-та. Например, експонаторите TRENDSETTER не изискват вакуумна система за задържане на пластината на барабана, заради ниската скорост на въртене позволяваща широко поле на експониране на термалната глава SQUAREspot. Таблицата по-долу илюстрира непрекъснатия стремеж на Kodak да работи за минимизиране на консумираната електроенергия на CTP-тата.

 

МОДЕЛ

Консумация на електроенергия при експониране (ват W)

Модел 2015

Модел 2016

Спестена електроенергия

Achieve T400/T800 SA/AU/AL/SCU/MCU

700

400

43%

Trendsetter Q400/ Q800 SA/AU/AL/SCU/MCU          F/X-скорост

1100

770

30%

Trendsetter Q1600

1400

1100

21%

Trendsetter Q2400/Q3600

5100

3700

27%

Средно генерирана икономия

 

 

30%

 

Размерът (и формата) имат значение – SQUAREspot експониращата технология днес….

Мнозина са се опитвали безуспешно да постигнат това, което SQUAREspot технологията е постигнала през последните 20 години. С преминаване на пластините към безпроцесната технология, уникалните характеристики на SQUAREspot стават още по-важни. Малкият размер на един пиксел и равномерното разпределение на нивото на енергия върху експонирания пиксел, направен от експониращата технология SQUAREspot, са ключът към пълния потенциал на безпроцесните пластини.

Интензивните тестове и дългогодишният опит на клиентите посочват някои от основните ползи:

 • Повишена лазерна ефективност, която се проявява в по-голямо количество експонирани пластини и 27% икономия на консумирано електричество в сравнение с конкурентни системи.
 • Plug – and – play цветово възпроизвеждане: при преминаването от пластини проявявани с химия в повече случаи не се изисква калибрация на нараственето на точките
 • Ненадмината тонална стабилност – постигате най-високите растери с безпроцесна пластина.
 • Силен контраст след експонация, в сравнение с други технологии, при излагане на еднакво енергийно ниво, благодарение на високото и еднакво разпределение на силата на лазера приекспониращата глава SQUAREspot.

Разбира се, всички отличителни характеристики, които разграничават SQUAREspot от останалите, са запазени:

 • Максимално кратко време за експонация с Геометрична Компенсация, позволяваща повторното проявяване на пластина на всяко експониращо CTP устройство със технология SQUAREspot; пълно припокриване и съответствие между две пластини проявени на двеCTP-та, позволяващи оперативна гъвкавост.
 • Спокойствие при експониране с най-широкия температурен диапазон в индустрията – между 18-30 градуса по Целзий (64-68 градуса по Фаренхайт), позволявайки стабилна и надеждна работа.
 • Максимално качество и здравина благодарение на динамичния автофокус, който създава водещите за пазара спецификации, катоStaccato 10 FM и 450lpi AM растеризация.

Награждаваната експонираща технология на Kodak  осигурява точни, стабилни и надеждни точки в широк диапазон,  въпреки въздействието на различни променливи в условията.

Ангажираност към устойчивостта

Устойчивостта винаги е била, и ще продължи да бъде, в основата на продуктовите разработки на Kodak, които продължават да инвестират в минимализиране на екологичния отпечатък, който оставят CTP технологиите, в това число:

 • Икономия на електроенергията с нова охладителна система, намаляваща консумацията на енергия от 30% до 80%, благодарение на обявените продуктови подобрения.
 • Намалява излъчваната топлина в процеса на работа на CTP, намалявайки влиянието върху условията на предпечатното помещение.
 • Стратегия за рециклиране на използвани и остаряващи CTP, както и отговорна програма за рециклиране на амортизирани CTP, или Програмата за сертифицирано използвано оборудване на Kodak, която удължава експлоатационния период на устройствата.
 • Намалява опаковъчните отпадъци, като пакетира пластините заедно, включително опция за автоматизация на автоматично палетно зареждане за експонаторите MAGNUS Q800 и MAGNUS VLF, които допълнително намаляват операционните и опаковъчните изисквания.

Опазването на околната среда и представянето на CTP на Kodak перфектно допълват устойчивите преимущества на пластините Sonora, които премахват стъпки от процеса на подготовка на пластини, както и оборудването за тях, използването на химия, енергия, пространство и променливите в процеса…….. без да се прави компромис с качеството при печат.

 

Желаете да се убедите в качеството и ползите на този продукт? Свържете се с нас за тестове, пробен печат и консултация.

Свържете се с нас

Най-популярни
Последни

Свързани продукти