Начало | Блог | Какви са възможностите за дизайн на опаковки за печатниците на комерсиални материали?

Блог

Какви са възможностите за дизайн на опаковки за  печатниците на комерсиални материали?

Какви са възможностите за дизайн на опаковки за печатниците на комерсиални материали?

В печатарската индустрия съм вече повече от четири десетилетия. Миризмата на мастило и хартия все още ме връща към първият ми стаж в Неапол, Ню Йорк. Носталгията ми подхранва желанието да видя как печатниците успяват, въпреки че вълната на дигиталната и икономическа промяна е срещу тях. Независимо от прогнозирания ръст на обема на отпечатаните страници, отделните печатни компании се мъчат да се справят и да продължават напред. Това кара някои от тях да заложат на дизайна на опаковки като средство за защита от кризата.

Опаковката идва на помощ

Всеки специалист по печата, който познавам (включително и аз самият) бързо би посочил, че производството на опаковки е най-сигурният в бъдеще сегмент в индустрията. Човек няма как да завива шоколадови или автомобилни части в интернет дисплей!

Докато има потребителски продукти, дори тези, които се продават онлайн, винаги ще има физическа печатна опаковка. Специалистите в печатната индустрия знаят това и съответно разширяват възможностите си в тази посока. Базираната в Сиатъл Emerald City Graphics е пример.

С придобиването на опит и оборудване, в допълнение към вече съществуващите печатни машини, компанията навлезе в сегмента на производство на сгъваеми кутии. Сега този сегмент представлява около половината от бизнеса им.

Разширяването на бизнеса в посока производство на опаковки не е панацея, разбира се. Но това не е причина да пренебрегвате бизнес потенциала там.

С широко отворени очи

Първото нещо, което трябва да запомните, е че производството на опаковки често включва специализирано оборудване (и опит), което не е обичайно за една типична офсетова или дигитална печатна компания. Те включват флексо клишета и печатни машини, специализирани щанцовъчни и довършителни секции.

Много от компаниите, които имат политика за оптимизиране на разходите за продукт закупуват собствена печатна техника. Това означава, че се конкурирате не само с печатници за опаковки, но и с потенциалните ви клиенти.

Някои сегменти предлагат по-добри възможности от други. Печатниците могат да използват предимно стандартно оборудване за производство на сгъваеми кутии и на етикети. Гъвкавите торбички, термосвиваемите опаковки или директният печат върху кутии или бутилки са друга тема. Това означава, че професионалните печатници трябва да избират внимателно.

Разбира се, екипът на вашата компания ще трябва да придобие нови знания, особено в областта на управлението на цветовете, довършителните работи и логистиката на изпълнението. Всяка от тези области на компетентност е сравнима с тази на комерсиалния и издателски печат, но съществува и процес на обучение.

Моделът за предоставяне на услугата

Пренасочването на офсетови и дигитални машини (и добавяне на селективно оборудване за довършителни работи) е само един от подходите за навлизане в пазара на опаковки. Другият е сходен на феномена от 80-те и началото на 90-те години наречен „бюро за услуги“. Също както фирмите за предпечат и печатниците са насочили техния експертен опит в областта на дизайна и производството, за да привлекат нови  DTP и CTP бизнеси, комерсиалните печатници се стремят да спечелят лоялността на компаниите за потребителски продукти, използвайки комбинация от съществуващо оборудване и външни партньори.

За щастие, повечето дизайнери на опаковки днес използват програмата Adobe Illustrator. Това е добра новина, защото работата с външни AI файловете е втора природа на всеки опитен отдел за предпечат. За някои компании, които нямат такъв отдел, логичната стъпка е преходът към цялостна услуга за дизайн и печат.

Компаниите, предлагащи такива услуги са идеални кандидати за следващата стъпка. Те могат да представят 2D дизайни като виртуални прототипи, като използват iC3D от Creative Edge Software. Докато утвърдените методи за създаване на опаковки могат да имат начално предимство на базата на познаване на довършителните работи и поведението на печатната медия, всяка листова или ролна офсетова комерсиална печатна машина може да конкурира тези възможности за създаване на дизайн на опаковки.

След първоначалния дизайн и изготвяне на прототип в iC3D, една ориентирана към услугите печатна компания има няколко възможности. За сгъването на картонена кутия или работата с етикети, реалният процес на печат и довършителни работи е нещо съвсем рутинно - както Emerald City Graphics и други компании вече са доказали. За по-сложен печат и преобразуване, една комерсиална печатница би могла да възложи работата си на партньор.

Може би най-голямо предимство зад такава бизнес възможност е цената. Въпреки че iC3D е значително по-бюджетен от други, подобни и по-малко функционални софтуери, в краткосрочен план той все пак може да надвишава отделените за софтуер средства на някои много малки фирми или агенции за дизайн. Въпреки това, като бюра предлагащи услуги, комерсиалните печатници могат да поемат такава инвестиция. С такъв софтуер те могат да обслужат нуждите за дизайн и създаване на виртуални прототип на много малки компании.

Възможността тропа на вратата!

Още по темата:

Най-популярни
Последни