Начало | Блог | Каква е разликата между различните CTP експонатори и защо тяхната архитектура и форма на лазерното петно са важни елементи за качеството на печат

Блог

Каква е разликата между различните CTP експонатори и защо тяхната архитектура и форма на лазерното петно са важни елементи за качеството на печат

Каква е разликата между различните CTP експонатори и защо тяхната архитектура и форма на лазерното петно са важни елементи за качеството на печат

Термалните експонатори са на пазара повече от двайсет години и за разлика от началото в момента има голям избор от различни производители, технологии, архитектури и цялостен подход в това как се експонират пластини. 

Пазарът се напълни с “аз също” производители, които се опитват да копират системи, в които са инвестирани сериозно време и бюджет за развитие. Като допълнение липсата на детайлна информация прави изборът на CTP труден избор, дори за клиенти, които искат да научат повече за технологията на машините, които ще купуват.

В тази статия можете да научите:

 

Какви видове оптични системи има на пазара на термалните CTP експонатори

Оптичната система на термалния експонатор е важна, защото от нея зависят неща като резолюция, разпределението на енергията и геометрична точност на експонация.

Не само това, но вида оптика също така определя възможностите за скорост на експонация, начина на зареждане и закрепване на пластината на барабана и много други.

В общи линии на пазара могат да се определят четири основни оптични системи за формиране на лазерно петно върху пластината - такива с Гаусово разпределение, GLV технология, TH5 технология и SquareSpot технология.

 

Оптика с гаусово разпределение

Това са най-често срещаните оптики при най-ниските класове CTP-та, за съжаление и при някои машини от среден клас. Представлява лазерно петно, което има профил на разпределение на енергията много подобен на фенерче - силна концентрация на енергия в средата и радиално намаляване на енергията навън.

Предимството на тази оптика е горе-долу едно - тя е много евтина и затова се използва при виолетовите и конвенционални CTP-та и някои термални CTP-та. 

Минусите на тази технология са много и те имат пряко влияние на негативните резултати по време на печат:

 • Енергията е добра в средата, но се разсейва към краищата - никога не знаете къде колко енергия сте получили и съответно ще имате винаги различен размер точка, дори във файла да е еднакъв
 • Точката няма да е стабилна както в проявителната, така и по време на печат - няма да отпечатвате това, което очаквате, което означава много пари за настройка на печатната машина при всяка поръчка
 • Петното винаги е по-голямо от пиксела - понеже пикселът е кръгъл, а петното кръгло, то винаги трябва да е по-голямо от него и това означава, че няма как да правите фини растери, добри преливки и подобни
 • Шансът да можете да си калибрирате машината е много нисък - няма как да си направите профил на машината, ако резултатът на печат е винаги различен и при това без възможност да се предвиди

На изображението се вижда, че тази технология има оптична резолюция от около 1600 dpi.

 

GLV оптика

Тази оптика се използва в някои средни класове машини, както и в машини, които искат да се позиционират във високия клас, като залагат на липсата на информация за различните технологии. GLV означава (Grating Light Valve) и представлява система от отражатели - реално хиляди малки лентички, които са монтирани върху микрочип, който може да модулира тяхната форма и съответно начина по който те модулират светлината.

Предимството на тази технология е, че предоставя доста по-добра резолюция от лазерите с Гаусово разпределение и има по-добър контрол над формата на самото лазерно петно.

Тази технология също има своите ограничения, които са важни особено за печатници, които искат следят своите разходи и искат да ги оптимизират във всички етапи на процеса:

 • Като цяло тази технология е доста сложна - подобни машини трябва често да бъдат калибрирани, особено при използването на стохастичен растер
 • Лазерното петно все още е по-голямо от пиксела - в едната посока лентичките могат да “отрежат” светлината по добър начин, но в другата се наблюдава ефект много подобен на този на Гаусовото разпределение - разпръскване на енергията без ясен контрол

На изображението се вижда, че при подобен размер на пиксела тази технология има резолюция от около 2400 dpi x 1600 dpi. Има и специални разработки, но те вече са в много по-висок клас. 

 

TH5 оптика

Всъщност това е оптиката, която е от най-скоро на пазара и е нова разработка на Kodak, която цели да се предостави много добра експонация с глава, която има технически лесна за поддържане и изработка оптика. Резултатът е страхотна лазерна глава, която може да се поддържа от оператора на печатницата и дава много висока резолюция.

Тази оптика има няколко предимства, които я правят поне според нас най-добрият избор за реалностите на българската полиграфия

 • Има много висока резолюция на експонация от близо 3000 dpi
 • Изключително лесна е за поддръжка, като оператора може да прави много неща по нея
 • Има много евтина поддръжка и стабилна експонация
 • Формата на лазерното е близка до формата на пиксела с много добра форма в едната посока и значително подобрена форма в другата спрямо GLV главите, като в същото време е по-евтина от тях.

На изображението се вижда, че при размер на пиксела от 10 микрона, тази глава има оптична резолюция от 2400 dpi x 3000 dpi. Това означава, че с нея можете да:

 • Постигате постоянна и качествена експонация с висока точност
 • Да използвате стохастични и хибридни растери без никакъв проблем
 • Да работите с всякакви термални пластини, включително и безпроцесни такива

 

SquareSpot оптика

SquareSpot оптиката е патентовано решение на Kodak, което позволява на термалните експонатори да имат много висока резолюция и правоъгълно лазерно петно, с което могат да запълнят квадратен пиксел практически 1:1.

Тази оптика е една от най-добрите на пазара и неслучайно машините с такава оптика се използват за всякакви видове печат, както и за експонация на филми, флексо клишета, офсетови пластини за банкноти и много други.

Тази оптика е изключително стабилна и дава много добри резултати по време на експонация, като не се нуждае от никаква калибрация преди да се експонират стохастични или хибридни растери - тя просто работи.

 • Изключително висока резолюция на експонация от близо 9600 dpi
 • Невероятна стабилност по време на експонация. CTP-тата с такава глава са толкова точни, че можете да експонирате четири различни плаки на четири различни машини без предварителна калибрация и ще имате пасер по време на печат
 • Формиране на стабилни квадратни пиксели, а от там и стабилни печатни точки - това което имате на файла е това, което имате на пластината, дори и при използване на проявителна със стар проявител

 

Какви видове архитектури на лазера има на пазара на термалните CTP експонатори

Архитектура на CTP-то накратко означава какъв източник е избран за енергия и как тази енергия стига до пластината.

Индивидуални лазерни източници с висока мощност

Това е една от най-разпространените архитектури за експонация. Базирана е на индивидуални диоди с висока мощност, които директно експонират пластината с или без използването на оптични влакна. Обикновено такива системи използват 32 до 64 диода, наричани още канали. Разликата в бройките зависи , предимно от цената и сложността на системата, които растат с добавянето на канали. Системата е сравнително лесна за разработка и обикновено е избор на повечето CTP производители, които сега навлизат в пазара.

Основният минус на тази система е размера на точката, известно още като резолюция. Този тип системи създават кръгли, размити точки с минимален размер от 15 микрона, които могат, за съжаление, драматично да се променят като крайна форма и размер след проявяване. Ако се замислите, при резолюция 2400 dpi описаната система се опитва да прави точки с размер 10,6 микрона, което както виждате създава голямо разминаване.

Този тип системи имат ниска тонална стабилност и непостоянна експонация.

Също така, заради малкото на брой диоди, барабанът трябва да се върти с много висока скорост, за да постигне желаният брой експонирани пластини на час. Центробежната сила при тази система се увеличава със скоростта на въртене на барабана по квадратна функция на квадрат, което налага наличието на вакуумни системи, динамично балансиране на барабана и сложни системи за закачане на пластините. Всичко това води до проблеми с надеждността, артефакти по време на експонация и използването на значително количество енергия.

 

Индивидуални лазерни източници с ниска мощност или модули

Тази система има история с доста различни гледни точки. Състои се от лазерни снопове, които са разположени по дължината на барабана, като всеки сноп отговаря за експонацията на част от пластината. Отново в тази система, оптиката използва директна експонация на диодите върху пластините, с или без оптично влакно. Ограниченията, описани по-горе са валидни и тук.

Ахилесовата пета на този тип системи е много проста и се крие в дължината върху която са разположени тези лазерни снопове. На тази дължина термалното разширение на пластините е около 20 микрона на всеки градус. Тоест при разлика от 10 градуса, това са цели 200 микрона разширение! 

Освен ако мястото, където са монтирани лазерните снопове, не се мести автоматично и не компенсира това разширяване, проблемите с разлика в цветовете и в геометрията на експонация са съвсем реални.

 

Единични лазерни източници с модулация

Този тип системи се казват Spatial Light Modulator (SLM) и лазерът се използва само като светлинен източник, той не отговаря за това да се включва и изключва в зависимост от това дали трябва да има точка или не. Пикселите се образуват като светлината се “управлява” с модулатор, който реално управлява пропускането на светлина и формата на петното с което експонира пластината. 

 • В този случай резолюцията не се определя от резолюцията на лазера, а от резолюцията на модулатора, която може да е много висока. 
 • Пикселът се формира чрез дифракция, което означава, че може да се постигне реално петно с размер от 10.6 х 2 микрона
 • Резолюцията не се влияе от броя лазерни диоди
 • Силата на лазера може да се променя много според нуждите на системата
 • Може да се постигне много висока скорост на експонация при ниски обороти на барабана, което прави машините много стабилни и експонацията напълно предвидима. Не се изискват неща като вакуум на барабана и други сложни методи за закрепване на пластината.

Този тип система може да работи с истинска резолюция от 1200/2400 или 2540 dpi, както и много висока резолюция - до 12,800 dpi.

Системата има още много предимства, като например, че не се нуждае от висока скорост на въртене на барабана и това прави работата с различни пластини значително по-лесна, а резултатите - много по-точни.

 

Защо формата на точката и нейната стабилност са важни за офсетовия печат

Преди да продължим напред със сравнението на технологиите е важно да разберем защо стабилността на точката и правилната форма всъщност е важна. Връзката е много проста и директна, колкото по-стабилен и предвидим процес имате - толкова по-малко разчитате на това хората в него да трябва да компенсират неговите вариации и пестите време и разходи за материали.

Ако вие имате процес, който е нестабилен, това означава, че получавате разлики между това, което очаквате и това, което получавате, без да имате контрол или предвидимост за това. Знаете, че ще имате разлика но никога не знаете колко и в каква посока. Като резултат:

 • Имате разминаване между файла, който искате да експонирате и това, което получавате накрая
 • Всъщност получавате тотално различен резултат между:
  • Файла преди експонация
  • Файла на пластината след експонация, но преди проявяване
  • Файла на пластината след проявяване и преди печат
  • Файла на пластинта по време на печат
 • Всеки от тези процеси (експонация, проявяване, качване на печат) влияе непредвидимо на пластината и съответно, когато я качите на печат имате проблем с цветовете, нарастването на точката, компенсационните криви и много други
 • В този момент единственото спасение е печатарите да компенсират разликите между това, с което работят и очакванията на клиента, което води до промяна на условията на печат, промяна на алкохолния разтвор и много други неща, които просто няма да повторите следващия път
 • Така за всяка една поръчка вие нямате ясна идея какво ще се получи, разчитате, че вашия екип ще успее да компенсира проблемите и харчите сериозно количество материал и мастило за настройки на машината.

Ако от друга страна имате точка на пластината, която е стабилна, с правилен размер, както го очаквате и с правилна форма, вие ще получите:

 • Практически 1:1:1 между файла, пластината и отпечатъка
 • Ако премахнете процеса на проявяване, като използвате безпроцесни пластини, ще подобрите това още повече

Пластините са много по-устойчиви в промяната на различни процеси, като проявяване, използване на различни печатни хартии и материали, използване на различни мастила.

Като резултат печатните изображения са много качествени, отговарят на очакванията на клиента, пластините влизат в печат много бързо и пестите време и разходи от всяка една поръчка.

Тук е важно да кажем още няколко неща, които са характерни за термалната технология и за нейните предимства спрямо другите видове лазери:

 • За разлика от виолетовите и конвенционалните технологии, термалната е много по-чувствителна и съответно позволява по-висока резолюция на експонация
 • Термалните пластини са практически бинарни - тоест или получават достатъчно енергия и са експонирани или не получават достатъчно енергия и не са експонирани.  

Виолетовата технология дава различен резултат според:

 • Химията за измиване
 • Температурата на околната среда
 • Чувствителността на самата пластина
 • Начина и скоростта на проявяване
 • Осветлението на околната среда

При тази технология често може да се срещне възможност като “недоекспонирана” и “преекспонирана”

Термалната технология е много по-стабилна и реално създава нещо като бинарен процес - или има изображение, или няма изображение

 • Точност на изображението, както е зададено във файла
 • Постоянство на експонацията пластина след пластина
 • Повторяемост на резултатите
 • Възможност за работа с пластини без проявяване


При технологиите, които имат голямо разсейване на лазерното петно, можете да видите, че точките се формират с неправилна форма. При всяко следващо светване точния енергиен профил на точката се променя и ние никога не знаем къде точно ще получим експонация и къде няма да получим. Резултатът са точки с неясна форма, неясен размер, които не са стабилни по време на печат. На изображението можете да видите печатните точки, формирани при една и съща пластина, използвайки различните технологии на лазерните петна. 

Технологиите, които от своя страна имат много добър контрол на формата на лазерното петно и неговата сила (енергиен профил), формират много добри точки, които имат правилна форма, точен и предвидим размер и са много стабилни по време на печат.

 

Сравнение на различните видове оптика в системите за термална експонация на пластини

След като описахме различните технологии, сега можем да ги сложим една до друга и да задълбочим в някои ефекти, които се създават при различните системи.

Нека разгледаме същите четири технологии като енергиен профил и без излишна информация за размери. 

 • Можете да видите технологията SquareSpot най-вляво и разликата в различните технологии преминавайки надясно
 • Едно квадратче е равно на един пиксел с размер 10.6 микрона (при експонация от 2400 dpi имаме 2400 точки на инч, един инч е 2.54 сантиметра, тоест имаме 2400 точки с размер от 10,6 микрона, за да запълним един инч)

 

SquareSpot технологията създава точни и добре оформени точки, които имат правилна форма и добре дефиниран ръб. Точките са предвидими, печатат с предвидим резултат и са стабилни по време на проявяване и печат.

Точките направени с термален лазер с Гаусово разпределение имат неправилна форма, ръбовете не са се формирали добре и самата точка е нестабилна. Част от нея ще се “счупят” допълнително при проявяване и печат.

Резултатът при виолетова експонация е още по-непредвидим и зависи много от състоянието на експонатора, качеството на самата пластина и много други. Точката не се оформя добре, има неясен размер и има голяма вариация от експонация до експонация.

 

Какъв ефект имат различните точки при промяна на баланса на експонация

Когато правим експонация на пластина върху барабана, реално трябва да синхронизираме поредица пиксели, които да са балансирани и калибрирани един спрямо друг. Това се казва лазерна линия или лазерна лента.

Експонацията е процес, който се влияе от околната среда, от типа пластини, които използвате и от много други фактори, които често дори не отчитаме. Добрите технологии имат механизми за компенсация на тези вариации, така че те да не се отразяват на експонацията, но за съжаление това не е така при всички технологии.

Ако балансът е добър, на изображението можете да видите как изглеждат резултатите от различните технологии. Печатното изображение е по-добро на TH5 и SquareSpot технологиите, но може да се каже, че и другите две са приемливи за средно качество.

В момента обаче в който експонацията поради някаква причина излезе извън баланс, нещата се променят драстично. Както видяхме по-горе излизането от баланс може да се дължи на околната среда, на самата архитектура на машината, нестабилност на машината при експонация на висока скорост и много други.

 

В крайна сметка резултатът е много различен и технологиите, които нямат много добър контрол на профила на лазерното петно излизат от баланс и резултатът е видим директно на пластината и по време на печат.

В подобни ситуации се налага рекалибрация на цялата система, което отнема време и ресурси. Не само това, но системите с подобни архитектури имат нужда от калибрация преди използването на стохастични растери и други финни растери, защото ако не са калибрирани не могат да гарантират нужната точност на експонация.

Системите в ляво TH5 и SquareSpot от своя страна са винаги в оптимално работно състояние и не изискват калибрация от оператора или от сервизен инженер за използване на различни растери. Дори експонацията да излезе от баланс, това не се отразява изобщо на пластината или на печатния лист.

 

Какъв ефект имат различните точки при промяна на баланса на проявяване

Следващия етап, който създава най-много вариации в процеса е проявяването в проявителна машина. Ако все още не използвате безпроцесни пластини за вашия печат, това означава, че използвате проявителна машина и всички свързани с нея проблеми и възможности за създаване на непостоянство в процеса.

 • Проявителят в проявителната машина променя своите свойства през неговия живот - той има различни параметри на проявяване в зависимост дали е прясно сложен или вече е на един месец и през него са минали пластини
 • Състоянието на четките в проявителната машина - новите четки измиват емулсията от пластините по различен начин от старите четки и резултатът се променя значително
 • Състоянието на самата проявителна машина - лагери, различни уплътнения, контрол на температурата и много други параметри влияят на качеството на пластината след експонация

Колкото по-нестабилен е процесът на проявяване и колкото по-нестабилни са точките върху пластината, толкова по-голям ще е негативния ефект върху пластината. Размерът на точките и тяхната форма се променят без никакъв контрол и без предвидимост.

 

На изображението виждаме как се променя формата и размера на точката със стареенето на проявителя. При трите технологии целим да направим точка от 50% при експонация при 200 lpi. 

Със стареенето на проявителя обаче и фактът, че той вече не измива пластините толкова добре, резултатът се променя драстично:

 • Лазерът с Гаусово разпределение формира крайни печатни точки с размер от 55.8% (синята линия)
 • Втори лазер с Гаусово разпределение тестван в същия тест форми точки с размер от 54.1% (зелената линия)
 • SquareSpot технологията от своя страна остава напълно в баланс, независимо от качеството на проявителната машина и на проявителя и формира финална точка само с 1% отклонение.

Този тест показва, че стабилността на точката е от ключово значение за нейното поведение по време на експонация и проявяване, а след това и на печат.

Колкото по-близо можете да експонирате вашите файлове, да ги проявите и отпечатате, толкова по-предвидим и бърз процес ще имате.

 1. Можете да калибрирате вашите машини - ако искате вашите машини да са калибрирани и профилирани и да работите по международен стандарт, имате нужда да печатате предвидимо. Ако не знаете какъв % точка ще излезе на печат, според това кой ден от седмицата е и колко стар е вашият проявител, просто няма как да калибрирате вашата машина
 2. Можете да спестите разходи от всяка поръчка - пластините ще влизат в печат много по-бързо и ще постигате цветовете с много по-малко настройки. Реално по този начин спестявате мастила, хартия и картон и машинно време от всяка поръчка. 

Можете да печатате с подобрено цветово пространство - по-добрият контрол на точките и възможността за използване на фини растери ви позволяват да увеличите цветовото пространство по време на печат.

 

 

Какви други разлики има между термалните експонатори

Освен в основните параметри на машината, формата на лазерното петно и лазерната архитектура, машините могат да се различават и своите вградени системи за интеграция с трети системи или контрол на качеството.

Възможност за автоматичен фокус на лазерната глава на CTP системата

Някои модели CTP експонатори на Kodak имат система за автоматичен контрол на фокуса на оптиката върху пластината. Офсетовите пластини не са перфектни и могат да имат неправилна геометрия, малки извивки следствие на удар или неправилно съхранение или прах и други малки замърсители от околната среда. 

Оптика, която няма автоматичен фокус ще създаде артефакт върху пластината ако тя има леко огъване и това ще е видимо на печат. С тази цел Kodak са измислили тази технология, която позволява на лазера динамично да се фокусира в реално време докато експонира пластините. Системата засича неравности по пластините и ги компенсира до максимална възможност с промяна на фокуса.

 

Без наличието на система за автофокус дори най-малката прашинка може да формира петно върху пластината, което да е видимо на печат. 

Тази точка например е формирана от прашинка с размер колкото върха на химикал.

Динамичният автофокус засича наличието на неравности върху пластината и компенсира разликата като отдръпва лазера на правилно растояние и после го репозиционира на правилно разстояние.

Резултатът е идеална експонация, без никаква загуба на скорост. Динамичният автофокус работи дори при много висока скорост на експонация

 

Възможност за автоматична температурна компенсация

Температурната компенсация е ключов елемент в експонацията и възможността на машината да компенсира влиянието на околната среда над целия процес.

Алуминият от който са направени офсетовите пластини е податлив на промяна в размера си в следствие на промяна на температурата на околната среда. Например един метър алуминий може да се разшири с близо 0.127 милиметра ако температурата в помещението се промени с 5.6 градуса. При експонация със средна резолюция, това реално представлява изместване с близо половин растерна розетка.

Затова и пластините, и особено повторните експонации са много трудни и често създават проблем с пасера.

За да се преодолее този проблем, Kodak са създали уникална технология за температурна компенсация, която компенсира размера на експонираното изображение спрямо температурата на пластината. По този начин Kodak намалява значително проблемите с пасера, дори при експонация на пластини, направени на различни машини в различни локации. Например пластина експонирана на Kodak Trendsetter в помещение с температура от 20 градуса и пластина експонирана също на Kodak Trendsetter на друга локация с температура от 30 градуса ще имат разлика от само 0.020 мм (20 микрона).

 

Възможност за геометрична компенсация

Системата за геометрична компенсация ви дава възможност да имате постоянна експонация, която е еквивалентна на тази постигната в помещенията за разработка и тестване на производителя.

Много системи се създават и калибрират във фабриката спрямо някакъв вътрешен стандарт, който обаче е постигнат в идеални условия. По време на инсталацията и използването на машината през годините тя може да промени своята геометрия и това е съвсем нормално. Машините, които имат система за геометрична компенсация могат да компенсират такива фабрични или придобити с времето отклонения.

На машините на Kodak например е напълно възможно да експонирате четири пластини за една поръчка на четири различни машини и те да имат идеално съвпадение по време на печат.

 

Възможност за работа с безпроцесни пластини

Безпроцесната технология навлиза с много голяма скорост и вече се използва от много печатници заради възможността за пълно премахване на проявителната машина и всички свързани с нея проблеми и разходи:

 • Премахване на всички разходи за химия, вода, проявител, ток и подобни
 • Премахване на всички разходи за поддръжка на машината, резервни части, четки, консумативи и други
 • Премахване на вариацията на процеса описана по-горе

Важно е CTP системата да може да експонира безпроцесни пластини, при това без никакво ограничение в скоростта на експонация или качеството на експонираната пластина.

Научете повече за безпроцесните пластини и защо те са следващата голяма революция в офсетовия печат

 

Възможност за подкрепа на зелените инициативи на вашата компания и на вашите клиенти

Все повече печатници отделят внимание на своя отпечатък върху околната среда. Това е много актуална тема и е важна както за печатниците, така и за нейните клиенти, особено ако са собственици на големи марки. Тази тенденция е станала толкова основополагаща, че големите собственици на марки следят и анализират целия процес и верига на доставки на своите продукти, като изчисляват приноса на всеки етап и елемент от него към крайния ефект. Съответно те са по-склонни да работят с печатници, които имат внедрени такива политики отколкото такива, които нямат такива.

Един от основните параметри, които можете да подобрите е да премахнете изцяло вашата проявителна машина, като използвате безпроцесни пластини, както е описано по-горе.

Следващия голям параметър е количеството енергия, която харчи вашият термален експонатор по време на експонация.

Машините на Kodak например са с между 33% и 95% по-добри и по-икономични от други CTP системи на пазара, заради своята архитектура и технология на експонация.

 

Възможност за интеграция с трети системи с JDF / JMF свързаност

Всички експонатори могат да получават файлове за експонация, но не всички могат да се свързват с други системи и да предоставят двупосочна връзка. 

JDF / JMF връзката позволява на машината да се свързва обратно с управляващия софтуер, работен поток или ERP система, като изпраща данни в реално време за всяка поръчка и нейния статус. Например можете в реално време да виждате във вашето ERP, коя поръчка се експонира в момента, коя е експонирана и готова за печат и други.

 

Възможност за отдалечено управление и наблюдение

Пандемията и цялостната тенденция за отдалечена работа налагат на печатниците да търсят решения за възможности за отдалечено управление на своите процеси. 

Наличието на софтуери, като работен поток или софтуер за автоматизация на процесите подобряват значително възможността на печатницата да се справя в трудни моменти. 

Друго предимство е възможността за наблюдение и контрол на машината от удобството на вашия мобилен телефон. Независимо дали сте в цеха, в администрацията или ви се налага да работите отдалечено, можете да виждате в реално време какво се случва на вашата машина и да следите процеса.

 

Най-популярни
Последни