Начало | Блог | Как се постигат точни цветове при контрактните цветни проби

Блог

Как се постигат точни цветове при контрактните цветни проби

Как се постигат точни цветове при контрактните цветни проби

Създаването на цветни проби претърпя големи промени и развитие в последните години. Вече са достъпни множество подходи, които да удовлетворят различни изисквания. Тази статия обобщава основни знания за създаването на цветни проби и накратко представя споменатите подходи - като общ преглед към еволюцията на цветните проби.

Печатните цветни проби все още са институция - дори в днешния дигитализиран свят. Те са ключът за възможността да се проверяват дизайни, цветове, текстове или за избора между различни монтажи на нови продукти. Те са важна част от координацията при работа между различни локациии и в процеса на одобрение.

За тази цел, разбира се, те трябва да се създадат с управление на цветовете и с оглед на конкретни стандарти. С професионален софтуер за подготовка на цветни проби, това може да се постигне по бърз и надежден начин - което, разбира се, не е тайна и не се е променяло от години.   

За разлика от това, други неща са силно променени: 

  • Създаването на цветни проби не означава “само” да се създават проби без довършителни ефекти. В днешни дни има много повече възможности от това. 
  • То включва още достоверни на цвят и усещане цветни проби, което вдъхва живот например на цветни проби на опаковки с лак и релефни ефекти, както и макети на нови продукти. Достоверните цветни проби може да се проверяват не само визуално, а и на допир.  
  • Освен това, беше въведена и съвсем нова технология: проби, отпечатани директно върху реалния материал. Това е прекрасен подход и е голяма стъпка напред в развитието на цветни проби в много, много компании от печатната и опаковъчната индустрия, защото той позволява да се създават цветните проби върху оригиналната медия на всеки клиент. 

Освен това, има още много за откриване, ако целта са висококачествени цветни проби на всичко, което се принтира, и с всичко, върху което се принтира.

В резултат на това, различните видове цветни проби от различни повърхности и материали, които се използват широко в областта на интериорния дизайн, може да се произведат лесно.

Съществуват различни начини за създаване на цветни проби - нека хвърлим общ поглед на еволюцията на цветните проби.

 

1. Класически цветни проби

“Традиционните” цветни проби помагат по лесен и бърз начин да се проверят разпечатките, преди да започне производството - независимо от печатната машина или подхода за печат, който се използва в реалното производство. 

Текстове, графични елементи и цветове се проверяват за последен път, както и външният вид. Всичко ли е представено четливо и в съответствие с корпоративните изисквания?

Това е и причината цветните проби да са ключов елемент за агенциите, компаниите за печатни услуги и много други участници в печатната индустрия, както и техните клиенти. Банери за изложби, бизнес оборудване, рекламни материали, флаери, етикети за бутилки и маркировки са само някои от примерите, които изискват контрактни цветни проби за вземане на решения и процес на одобрение. Те все още предлагат най-добрата основа за визуализация на печатното производство по бърз, надежден и икономичен начин. 

Ако работите с професионален софтуер за за цветни проби, те могат да се показват виртуално или да се пуснат за печат на различни локации в целия свят. Това води до големи спестявания от цената и вложеното време и позволява да се правят същевременно съвместни и обвързващи страните решения.  

За да се работи много ефективно, се препоръчва да се разчита на професионален материал за печат за цветните проби, който да е създаден специално с тази цел. Днес разнообразието от медии за цветни проби с различна дебелина, размери, с различни видове повърхности и белота е наистина огромно. Може да се избира от хартии за цветни проби с или без оптически избелители или от различни ценови категории.   

При всички положения, винаги има смисъл да се избират професионални хартии за цветни проби с уникално покритие и оптимизирани качества, които да са сертифицирани и покрили определени стандарти. 

 

2. Цветни проби за опаковки или макети - достоверни на цвят и усещане цветни проби 1.0

Вече започна нова епоха в създаването на цветни проби. От сега нататък, вече е възможно да се произвеждат проби на опаковки с управление на цветовете и прототипи, които показват всички довършителни ефекти на финалния продукт. Може да се създадат истински мокъпи, които са триизмерни и позволяват реална проверка на визията и на “вида и усещането”.

Всички детайли и ефекти, които дизайнерите по опаковките са създали върху нови продукти, се показват. Това улеснява хората, които са част от процеса за вземане на решения, да получат надеждна представа за вида на новите опаковки, преди производството им да започне. 

Гланцови, матирани или метализирани повърхности, частичен релеф, лак или ефекти за запечатване - всички довършителни ефекти може лесно да се симулират. Без да са нужни обширни обяснения как ще изглежда всяка част от продукта, защото всеки просто ще може да я види и усети. 

Благодарение на допълнителни техники като термичното запечатване, линиите на спояване се представят реалистично.

 

3. Цветни проби на оригинална медия 

Досега цветните проби на оригинална медия се извършваха с трансферен филм. Настъпва истински пробив в историята на създаването на цветни проби с това, че трансферните филми могат да се прилагат към много различни хартии и материали. От стомана до картон - съществува широк обхват от цветни проби и мокъпи, симулирани с точен цвят, които показват с точност как ще изглеждат бъдещите продукти. 

Отскоро има нова система, която е достъпна и позволява създаването на цветни проби директно върху материала за производство. Не е нужен трансферен филм. Този иновативен подход използва мастила на основа на смола (“Multi-Purpose XG INKS”).

По този начин се произвеждат пробите за опаковки и мокъпи, които изглеждат и се усещат точно като финалния продукт. 

Тази технология е особено интересна за много тънки филми или термосвиваеми фолиа, защото огъването на продукта може да се провери с точност предварително и с оригиналния материал за печат. Но той е подходящ и за други материали като картони и метал. 

Потребителите говорят за големи спестявания на разходи и време, когато се създават цветни проби за опаковки или прототипи с тази системи. А те дори имат много повече конкурентни предимства, спечелени нови клиенти и нови пазари.

 

4. Цветни проби за интериорен дизайн - достоверни на цвят и усещане цветни проби 2.0

Много неща вече изглеждат възможни: днес много компании за печатни услуги работят с широк обхват от материали като текстил, дърво, керамика и други. Това включва дори много елементи от интериорния дизайн като подови настилки, кухненски мебели, гаражни врати или външни стенни панели.

Производителите на подови настилки правят мостри при поискване, които клиентите могат да вземат в домовете си, за да видят дали определени дизайни се вписват добре в дома им - без времеви натиск или нуждата от това, мострите да се връщат обратно.

Цветните проби, които са достоверни на цвят и усещане, имат ново измерение тук - този вид цветни проби сякаш съживяват структурите от дърво, камък или други повърхности. Те се постигат лесно с помощта на софтуер за цветни проби, който съдържа специални функции, които да покрият характеристиките и изискванията.

 


Вижте повече за софтуерите, служещи за изработка на единични мостри и на реални макети от нашето портфолио.

Разгледайте възможностите на софтуера за изработка на макети и мостри на опаковки с точни цветове CGS ORIS Flex Pack // Web

Най-популярни
Последни