Начало | Блог | Как да получим правилен слой бяло мастило

Блог

Как да получим правилен слой бяло мастило

Как да получим правилен слой бяло мастило

От всички цветове, използвани за отпечатването на етикети и опаковки, бялото рядко не получава вниманието, което заслужава

 

Купувачите, които разпознават марките техните цветове върху претрупаните стелажи в магазините, рядко осъзнават, че без бяло мастило те ще имат трудности в намирането на любимите си продукти.

Парадоксално е, че “примамливите”, ярко оцветени опаковки на рафтовете на супермаркетите биха били много по-скучни без съществуването на бяло мастило. Бялото е толкова важно, защото има специална роля в много приложения на опаковките, особено в бързорастящия сектор за гъвкави опаковки. То осигурява основата за създаването на всички други цветове, които трябва да бъдат представени с най-добрата си яркост, покривност и цветност. Без добро, плътно бяло възникват широк кръг от проблеми, които биха могли да повлияят отрицателно върху крайния резултат при печат. Това би намалило въздействието на дизайна върху клиента, повлиявайки негативно на вниманието му и как той възприема продукта.  По този начин се подбива основната цел на опаковката - да привлича и ангажира клиента.

Създаването на гъвкави опаковки изисква много бяло мастило. Бялото обикновено заема около 50%, но по-често близо до 65% от цялото количество използвано мастило. Ето защо, изпълнението на плътен слой от цвета и способността да се сведе до минимум използването на прекалено големи количества са критични фактори за бъдещо развитие. И все пак отпечатването на добър, плътен слой бяло мастило е стремеж, заради който традиционно флексографският печат води постоянна борба. Някои печатни машини могат да разрешат проблемите, но често само чрез приемане на методи, които увеличават разходите, и намаляват производителността. Това са усложнения, които не винаги са приемливи и също влияят на растежа на флексо приложенията. В най-новите технологии вече съществува ефективно решение основано на прецизно проектирана текстуризирана повърхност на клишето, създадена специално за бяло.

 

Бялото - ключовата съставка

В производството на опаковки, белите мастила изпълняват важни функции. Те осигуряват плътен слой, който играе ролята на основата за покриващите цветове и предпазва от тяхното смесване. Например при печат върху прозрачни или цветни медии като велпапе или прозрачно фолио, което е и от критично значение за гъвкавата опаковка. Непропускливостта на бялото мастило блокира всеки цвят от продуктите, независимо дали става въпрос за цвекло в стъклен буркан, портокал в пластмасова бутилка или шоколадови бонбони в гъвкава торбичка, предотвратявайки замърсяването на цветовете на опаковката.

Плътният бял слой също изпълнява допълнителна функция. Той гарантира, че всяко отпечатано мастило ще отразява светлината контролирано. Днес цветовете обикновено се изграждат от четирите преработени мастила (циан, магента, жълто и черно), макар и все по-голям брой печатници да приемат процес на отпечатване с Разширена цветова гама (ECG), което добавя оранжево, зелено и виолетово.

Следователно бялото е от съществено значение за последователно, предвидимо възпроизвеждане на цветовете. То предпазва основния цвят на продукта от оцветяване от останалите цветове. От това зависи цялостната разпознаваемост на марката и изпълнението на изискванията на собствениците на брандове. Например, червеният цвят на Coca Cola трябва да бъде точното червено, а не е кафяво или розово. Привличането на внимание върху стелажа в претрупаната среда в магазините е от ключово значение за продажбите. На рафтовете често има над 50 000 продукти, разновидности и версии, от които можем да избираме. Цветовете и графиките трябва да се възпроизвеждат точно и правилно, така че потребителите да могат да се припознаят и свържат с продуктите за секунди. Цветовете на марките също насърчават и засилват лоялността на потребителите към марката.

 

Позволяване на светлината да премине

Непрозрачността варира. Понякога това зависи от изискванията, които собственика на марката е подал, но понякога - от количеството дефекти в белия слой. Едно от най-големите предизвикателствата при белите мастила е да се напечата 100% плътен слой без дупки (дупки, които позволяват на цвета отдолу да се вижда) или петна (светли и тъмни зони).

Отворите позволяват на светлината да премине по естествен път, намалявайки непрозрачността. Обикновено флексо печатът изпитва затруднения при отпечатването на достатъчно непрозрачни бели обекти, защото клетъчните стени в анилокс валовете оставят празнини в слоя мастило, което води до малки отвори. Това, от своя страна, води до пропускливост и прозрачност на цветовете или до наличие на размазан "мътен" ефект. (виж Фигура 1)


Фигура 1 

Вместо чисти, ярки живи изображения с плътни цветове, се показват замазани с цветовете един през друг. Докато тези дефекти могат да се появят на всички цветове, те имат най-голямо въздействие върху бялото като цвят на основата, така че без значение колко добре са отпечатани CMYK цветовете, крайният резултат са “мътни” цветове.


Ефективен трансфер на мастило


Традиционните решения имат своята цена

Печатниците могат да избират от няколко стратегии за справяне с тези проблеми, но всички те имат един от двата неприятни странични ефекта - а в някои случаи дори и двата. Те увеличават разходите и намаляват капацитета на печатната машина. Най-често срещаното решение е да се използва повече бяло мастило, за да се премахнат дупките. Това може да се направи по няколко начина:

Повече обем: Увеличаване на обема на количеството мастило ще увеличи непрозрачността. Освен това обаче изисква значително повече мастило, което струва повече и в резултат се получават много тежки слоеве мастило. Няма и гаранция че ще предотврати замърсяване от каквото и да се намира под белия слой, така че цветовете може да изглеждат мътни. Друг недостатък е увеличеното необходимото време за сушене, което изисква по-бавна работа на печатната машина, намалявайки капацитета и производителността.

Допълнителни „удари”: Два или повече отпечатъка от бяло мастилото обикновено се използват за запълване на кухини, което ефективно запушва дупките и дава приемливо бяло мастило. За да се направи това, се използват две или дори три печатни станции с анилоксови валове с различни настройки за линии-на-инч, така че шаблоните да не съвпадат.

Това решение обаче обикновено консумира 50% или повече допълнително бяло мастило, отколкото при използване на една станция. Това не само влияе значително на разходите, но и на времето за сушене. Използваната енергия за сушене върху преса е предимно концентрирана върху белия печат, скоростите трябва да бъдат намалени, за да се даде възможност на ефективно изсушаване на бялото мастило.

Купуване на по-скъпо мастило: По-фин бял пигмент има вероятност да направи белия печатат по-добре, с по-малко кухини - но, отново при това решение, цената е много по-висока.

 

Отворът - Текстурата на повърхността на клишето

През последните пет години са положени значителни усилия за намиране на начин за отпечатване на най-тънкия възможен слой мастило. Той трябва да е без отвори или без дефекти; да дава най-гладкото полагане на мастило; да отговаря целевата стойност на непрозрачността; да осигурява оптимална основа за отпечатаните цветове и да го прави на най-високо производствени скорости. От решаващо значение за всички тези фактори е постигането на ефективно ниски разходи за мастило (което не означава използването на най-евтиното мастило).

Към момента са намерени три специфични подхода: подобрен материал на клишетата, случайно моделиране на повърхността или проектирани повърхностни текстури. Решения, базирани на вторите две, са най-успешни в увеличеното прехвърляне на мастило.

Въпреки това, използването на случайни текстури върху повърхността пречи да се приложат допълнения на място, за поддържане на чист печат или засилване на крайния резултат. Винаги може да се постигне и компромис между моделирането и приложенията, CMYK и бяло, солвент и UV мастила и т.н. Следователно, единственото наистина гъвкаво, високо контролирано и системно решение е използването на прецизно проектирани повърхностни текстури, които се прилагат електронно във файловете и при експонация.

 

Подходът на Kodak

Методът, разработен от Kodak  е технологията NX Advantage на компанията за системата Flexcel NX. NX Advantage идва от проблема за прехвърляне и полагане на мастилото. Технологията разпознава, че специално проектираните повърхности, разработени за CMYK печат, работят с анилоксови валове с малък обем. Те не функционират ефективно с бяло мастило и по-високи обеми на анилоксите и обратно. Следователно има нужда от специално създадени текстури на повърхността за по-високите обеми мастило, използвани за бели мастила, в сравнение с CMYK цветовете.

Технологията NX Advantage добавя още функции на добре представящата се Flexcel NX система, която подпомага печатници да трансформират възможностите си за флексопечат от 2008 г. насам. Създаден е разширен набор от нови видове микро моделиране на база опита, че флексо е широко разнообразен процес на печат с прекалено много приложения, за да работи само с един модел на повърхността. Нужен е широк обхват от проектирани модели и най ефективния начин за тяхното прилагане и контрол е чрез експонация. (Фигура 2)

 

Повече възможности за избор - по-малко усложнения

Новите повърхности на клишетата дават на печатниците серия от функционални опции, без допълнителна сложност. Чрез изграждане на серия от повърхностни текстури, се използват прогресивно нарастващи обеми мастило върху повърхността. Така печатниците могат да използват решението, което пасва на тяхната конкретна комбинация от мастило, анилокс и медия. По този начин те могат да оптимизират производителността на печатната си машина и нейната ефективност. Днес мнозинството от печатници за гъвкави опаковки, използващи солвентни мастила, употребяват модел A01 за печат с CMYK  и A03 за бели приложения. Но когато мастилената система, медията или крайните приложения се променят, те могат да използват решение, което им се напасва спрямо нуждата на конкретното приложение.


Фигура 2 (отгоре) и Фигура 3 (отдолу)

Моделите са избрани по логичен път, използвайки уникален подход, който съчетава прецизно експонирана микро-повърхност на клишето, оптимизирайки трансфера на мастило за широк набор от приложения. Резултатът е  драстично намаляване на дупките в зоните с пълна покривност на цвета. Постига се по-голяма плътност и непрозрачност на цвета с по-малък обем мастило. Върху машината печатът върви гладко и бързо, в следствие от автоматизираното изпълнение на технологията Advanced Edge Definition (AED) на Kodak. AED се експонира в ръбовете на всички модели по повърхността на клишето. Така се контролира мастилото и въздушното течение, предотвратявайки от всеки риск от “мръсен” печат на високи производствени скорости. (Фигура 3)


Как формата на точката влияе на усилието и износването на флексо клишетата


Получаване на правилно бяло

Технологията на Kodak предлага на печатниците a фундаментален инструмент за управление при отпечатване нa бял слой, който отговаря на целите на непрозрачността, използвайки ефективно ниско количество мастило, (Фигура 4) - елегантно решение за съществено флексо предизвикателство.


Фигура 4
Най-популярни
Последни