Начало | Блог | 5 тенденции в CTP технологията, които преобразяват предпечата

Блог

5 тенденции в CTP технологията, които преобразяват предпечата

5 тенденции в CTP технологията, които преобразяват предпечата

В крак ли сте с най-новите тенденции в областта на предпечата? Достатъчно модерно ли е вашето оборудване за експонация?

 

Най-значимите тенденции в CTP технологията трансформират дейността по предпечат, като намаляват разходите и увеличават приходите. Тази статия разглежда най-новото, предложено от Kodak, в сферата на тази технология. Ето кои са СТР тенденциите, които помагат да сте в крак с развитието:

 

Тенденция № 1: Повече автоматизация, по-малък размер

Сама по себе си, автоматизацията за CTP устройства не е новост. Технологията обаче става все по-добре развита и все по-компактна. CTP автоматизацията издига проявяването на пластини на следващото ниво на ефективност и производителност, като намалява шанса за грешки при ръчно боравене с пластините и ускорява производството. Колкото повече пластини могат да бъдат автоматично зареждани, експонирани и разтоварвани, толкова повече работни цикли могат да се извършат за един ден. По този начин се увеличава потенциалът за възвръщаемост и намаляват разходите на работен цикъл.

Сред новите продукти на Kodak е Multi-Pallet Loader (MPL) за експонатор MAGNUS Q800 Platesetter. Той разполага с капацитет до 2600 пластини в 4 различни формата - като цялата система заема съвсем малко място.

Този MPL издържа до 2 палета от по 1200 пластини и до 2 касети с по 100 пластини. В комбинация с бързото експониране от MAGNUS Q800 Platesetter и точността и стабилността на технологията за експониране SQUARESPOT, новият MPL постига невероятна производителност за печатници, които нямат място и време за губене.

 

Тенденция № 2: По-висока скорост, по-малък размер

Една от 5-те тенденции в CTP технологиите, които преобразяват предпечата, е увеличаването на скоростта на CTP устройствата и същевременното намаляване на мястото, което те заемат.

Ако пластините достигат по-бързо до печатната зала, това би позволило още един или два работни цикъла на ден. Една стратегия за удвояване на броя пластини, които могат да се произведат за час, е да се добави допълнителен експонатор. С използването на 3 експонатора, например, броят на пластините за 1 час се утроява. Но кой изобщо има място за допълнителни експонатори?

Едно решение са по-бързите термални експонатори. За да отговорят на този тип търсене, от Kodak представят опцията W-Speed за своите експонатори TRENDSETTER. Експонаторите TRENDSETTER са добре познати с изключително малкия си отпечатък. Това важи дори и за модели, които автоматично зареждат, експонират и разтоварват до 480 пластини. С производителност до 75 пластини на час (четиристранично) или 62 пластини на час (осемстранично), няма по-бърз термален експонатор за офсетови пластини с толкова малък отпечатък.

Съвременните печатници променят дизайна на своите зали за предпечат, за да произвеждат пластини по-бързо, но на по-малко място. Понякога те заместват два стари експонатора само с един, който обаче е по-модерен и бърз.

 

Тенденция № 3: Енергийна ефективност

Друга от тенденциите в CTP технологиите, които преобразяват предпечата, е че печатниците правят всичко по силите си да спестяват енергия. Причините за това са както намаляване на разходите, така и опазване на околната среда. 

Бизнесите се стремят да пестят енергия, където е възможно, и помещението за предпечат не прави изключение. Ето няколко начина, по които печатниците намаляват разходите за енергия в предпечата:

  • Преминаване към енергоспестяващо оборудване;
  • Използване на печатни пластини, които не изискват печка. Така не само се елиминира енергията, използвана от печките, но и се намалява необходимостта за климатизация;
  • Отстраняване изцяло на оборудването, необходимо за проявяване на пластините чрез преминаване към безпроцесни пластини;
  • Изключване на лампите, когато съответните зони от помещението не се употребяват;
  • Преминаване към LED светлини, където това е възможно.

Заедно с Kodak, от ГЕД се стремим да помагаме на клиентите да намалят влиянието върху околната среда. Затова енергийната ефективност е ключова при подбирането на нови продукти за нашето портфолио. Най-новите модели експонатори на Kodak: TRENDSETTER и ACHIEVE, използват до 43% по-малко енергия при експонация, в сравнение с предишните модели, и до 93% по-малко от експонаторите на други производители. Тези модели са идеалното решение за печатници, които искат да постигнат възможно най-висока енергийна ефективност в  производството.

 

Тенденция № 4: Мобилни приложения

Внедряването на мобилни технологии също е сред тенденциите, които преобразяват предпечата и CTP технологиите. С тяхна помощ управлението на производството може да се извършва дистанционно.

Можете да проверявате децата и домашните си любимци от телефона си, затова не е изненада, че дистанционният мониторинг е сред най-модерните тенденции в областта на предпечата. Тук разработките на Kodak са водещи с новото мобилно приложение KODAK Mobile CTP Control App. С него можете да проверявате CTP устройството от всяко място и по всяко време!

Приложението съобщава, когато работният цикъл е приключил или когато поради някаква причина CTP устройството спре. Възможно е дори самият работен цикъл да се управлява дистанционно. Приложението може да повиши ефикасността и производителността. Първо, отпада нуждата да стоите и да чакате стартиралият работен процес да приключи. Второ, не се губи време, когато експонаторът е приключил един работен цикъл, но няма кой да се заеме с него.

 

Тенденция № 5: Адаптация за безпроцесно проявяване

Преминаването към технология за безпроцесно проявяване на пластините е може би най-ключовата според нашия екип тенденция при СТР технологиите.

Безпроцесните пластини са вече утвърдена иновация и все по-често стават изборът на печатници, които целят конкурентност. Затова и устройствата, които могат да работят с безпроцесни пластини, са добра инвестиция. Това важи дори и за доставчици на печатни услуги, които не смятат, че безпроцесните пластини са подходящи за бизнеса им в този момент.

Експонаторите KODAK са проектирани да работят лесно с безпроцесни пластини като новата SONORA X Plate. За разлика от други производители, Kodak направи инвестиция в разработването на експониращи глави SQUARESPOT Imaging Heads, за да ги направи по-добре съвместими с негативни пластини. Технологията SQUARESPOT прави възможна висока тонална стабилност, така че печатниците да постигат възможно най-доброто качество на растеризация при използване на безпроцесни пластини.

Дали да използвате безпроцесни пластини е важно решение за вашия бизнес. Затова от ГЕД ви предлагаме възможност да ги тествате безплатно и сами да проверите дали те са правилният избор. 

Вижте повече за безплатния тест на офсетови пластини. 

Пазарът на печатни продукти придобива все по динамичен вид и търпи бързо развитие, заедно с развитието на технологиите. Затова е важно ние да влезем във вълната на тенденциите, за да можем да отговорим на очакванията, които индустрията поставя и на нуждите на потребителите, които се обучават изключително бързо с всеки изминал ден.

 

Най-популярни
Последни

Свързани продукти