Начало | Блог | Липсващи шрифтове в PDF - как да се справим?

Блог

Липсващи шрифтове в PDF - как да се справим?

Липсващи шрифтове в PDF - как да се справим?

 

Винаги когато отворите PDF файл и приложението ви казва, че липсват шрифтове, знаете, че най-вероятно ще последват неприятности. Освен че PDF файлът няма да се възпроизведе правилно на екрана, забравете, че ще получите файл, който изглежда така както създателят е възнамерявал. За щастие всеки проблем има решение и вие не сте първият човек, който попада в подобна ситуация. Тази статия обяснява защо се появява проблемът с липсващи шрифтове в PDF файлове и как можете да го отстраните незабавно.

Някои шрифтове имат право да изчезнат

Казусът с липсващите шрифтове обикновено възниква, когато PDF съдържа шрифтове, които са обект на лицензионни ограничения. Когато създателят на PDF е закупил правата да използва тези т.нар. собствени шрифтове, всичко с PDF файлът ще е наред. И въпреки че ще изглежда добре на екрана на създателя, крайният потребител на PDF файла също трябва да е купил шрифтовете, за да види същия резултат.

Настройките за генериране на PDF се контролират в момента, в който се експортира или записва самият файл. В зависимост от това коя програма се използва за създаване на PDF файл, може да са налице различни опции за обработка на шрифтове. Може например да има настройка за вграждане символите от един шрифт при използването им под определен процент или дори невграждане на определени шрифтове, включени в предварително определен списък.

Много приложения включват опции за създаване на PDF файл въз основа на индустриални стандарти като PDF/X, според който всички шрифтове трябва да бъдат вградени, в противен случай PDF файлът няма да бъде създаден.

Продължаване  на работата с невграден шрифт

Когато шрифтовете "липсват", иначе казано, не са вградени в PDF, крайният потребител може да избере да разреши на приложението да замени липсващите шрифтове. В такъв случай PDF използва шрифт с отворен код или други подобни шрифтове, който са инсталирани на текущия компютър. PDF файлът може да бъде прегледан и отпечатан, но оформлението му най-вероятно ще изглежда по-различно от първоначалното. Ако правилният формат и коректното отпечатване са важни е най-добре е да се използва друг подход, както е посочено в следващата точка.


Вграждане на шрифтове в PDF файлове

Друга възможност е да поискате от създателя на PDF файла да вгради всички шрифтове, които е използвал. За съжаление обаче, това не винаги е възможно. Най-лесното решение е да имате инсталиран PitStop Pro и да проверите PDF файловете, преди да ги отпечатате. PitStop може автоматично да вгражда всички шрифтове, ако са налични в локалния компютър, или от облачната системата, като използва услугата Monotype Baseline. Ако нямате нужда да притежавате шрифта и не искате да го закупувате, PitStop Pro може да го превърне в векторни очертания (криви).

Повече за възможностите на програмата PitStop Pro и за начините да се възползвате от нейните преимущества можете да прочетете в секция "Проверка и корекция"

 

Прочетете повече:

 

Желаете да се убедите в качеството и ползите на този продукт? Свържете се с нас за персонална демонстрация и консултация.

Свържете се с нас

Най-популярни
Последни