Начало | Блог | Коя е най-качествената пластина за офсетов печат?

Блог

Коя е най-качествената пластина за офсетов печат?

Коя е най-качествената пластина за офсетов печат?

Няколко точки, които трябва да знаете, преди да изберете своя доставчик на офсетови пластини.
Всеки собственик се стреми да избере най-добрия консуматив за своето производство, който ще му позволи да печата с качеството, очаквано от неговите клиенти, като в същото време остане конкурентоспособен на пазара.

 

Най-качествената или най-евтината пластина за офсетов печат?

Много често, когато са изправени пред решението кой доставчик на пластини да изберат за своето производство, собствениците на печатници първо си задават два въпроса:

На първо място трябва да дадем дефиниция на нещо, което сме свикнали да използваме ежедневно, без да се замисляме – какво означава думата „качество“? Ако се замислите, сигурно ще можете да постигнете определение, което е приемливо за вас, но ако го споделите с група собственици на печатници, ще установите, че няма единно мнение какво означава думата „качество“, когато става дума за офсетови пластини.

 

Въпросите, които определят идеалното качество на офсетовата пластина в една печатницата

По-долу ще откриете няколко точки, които трябва да имате предвид, за да можете да си отговорите на първия въпрос, а именно „Коя е най-качествената пластина“.

1. Пластината отговаря ли на тиражите, които печатате? Обърнете внимание, че тук има няколко различни параметъра, които трябва да се вземат предвид. Изборът ви зависи от това дали печатате дълги тиражи, къси тиражи или и двете.

 • Каква е тиражоустойчивостта на избраната офсетова пластина? Ако печатате тиражи, които са дълги, то за вас е от ключово значение да можете да изкарате целия тираж, без да сменяте пластини или с възможно най-малко смени. Пластина, която може да изкара дълъг тираж, е важна за такъв тип производства.
 • Колко бързо влиза в тираж и постига оптимални параметри на печат? Колкото и да звучи парадоксално, всъщност най-тиражоустойчивите пластини обикновено са най-подходящите за къси тиражи. Колкото по-къс е един тираж, толкова по-голямо влияние за неговата цена има времето за подготовка. Колкото по-бързо една пластина влиза в тираж, толкова по-ниска себестойност на поръчките ще имате. Честа грешка на печатниците е да търсят най-евтините пластини за късите тиражи, без да разбират, че реално това изяжда маржовете им, изразени във време за подготовка, мастило, хартия и пропуснати ползи.

2. Офсетовата пластина отговаря ли на технологията на печат и мастилата, които използвате? В зависимост от това, дали печатате с UV, спиртни или други мастила, вие имате избор между различни пластини, които са съобразени със спецификата на избраната технология на печат. Пластини за офсетов печат с UV мастила обикновено са специално разработени за това приложение, заради по-голямата агресия на този тип мастила.

3. Дали пластината отговаря на нуждите ви за качество на печата? Качеството на печат, което се стремите да постигнете, влияе пряко на пластините, които избирате за вашето производство.

 • При печат на поръчки, които не изискват високо качество – хубаво е да изберете пластина, която може да влиза бързо в тираж и която е може да се експонира бързо, в случай че по време на печат се случи нещо със старата.
 • При печат на взискателни поръчки – доколко пластината, която сте избрали, може да бъде експонирана стабилно и повторяемо с висока резолюция. Това зависи също така и от експонатора, който ползвате. Пластината трябва да може да печата на високи линеатури и да поддържа стохастични растери, без нужда от настройка на експонатора всеки път.

4. Пластината трябва да отговаря на хартията, с която работите – хартията може да бъде качествена или евтина, да бъде чиста или да пуска прах и частици, които да рефлектират върху пластината. До колко пластината не е чувствителна към хартията или картона, които ползвате?

5. До каква степен пластината се влияе от качеството на проявителя? Това е един много често пропускан въпрос, но реално качеството на пластината се влияе изключително много от качеството на проявителя. Колкото повече проявителят стои в проявителната машина и колкото повече пластини преминават през него, толкова той променя своите характеристики и съответно проявява пластините по различен начин. Пластината трябва да може да запазва своите качествени характеристики в широк спектър от живота на проявителя.

6. Позволява ли ви пластината да генерирате допълнителни спестявания? Експонацията на пластини е процес, който има много стъпки. Правилната последователност е експонация, проявяване, измерване, запазване, качване на машината за печат. Има пластини, които дават нисък разход на проявител и спестяват разходи от втората стъпка. Има пластини, които са изцяло безпроцесни и напълно премахват нуждата от проявяване и измерване, както и всички свързани с това разходи.

7. Влияе ли се пластината от промяна на условията по време на печат? До каква степен пластината се влияе от промени във водно-мастиления баланс, смяна на мастилата, смяна на гумените платна и подобни. Офсетовият печат има много консумативи и променливи, които трябва да се поддържат в оптимален баланс. До каква степен пластината е устойчива на вариации в този баланс?

8. Може ли една пластина да отговори на всички ваши нужди? Ако една пластина може да отговори на нуждата ви да печатате дълги и къси тиражи, качествени и неизискващи продукти, тя ще ви спести много разходи за логистика, както и евентуални проблеми при грешка на избора на пластини от операторите на CTP експонаторите и други.

 

Офсетовите пластини - продукт или услуга

Не е добре да се разсъждава за офсетовите пластини като за продукт. Важно е да гледате на пластините за офсетов печат като на услуга. В крайна сметка, какво значение има това, че знаете коя е най-качествената пластина за офсетов печат, ако не можете да се сдобиете с нея или не можете да се възползвате от нейните качества?

 

Въпроси за офсетовите пластини от гледна точка на производителя и доставчика

9. С постоянно качество ли са пластините, които получавате? Този параметър може да бъде разделен на няколко подпараметъра:

 • Качество на емулсията – дали всяка доставка е с покритие, което има еднаква дебелина, еднакво е нанесена върху алуминия и винаги има еднакви характеристики на експонация.
 • Дебелина на алуминия – много азиатски производители спестяват от дебелината на алуминия, като го произвеждат извън ISO стандарта. По този начин пластините стават по-тънки и съответно много по-трудни за настройки по време на подготовка. В допълнение при изкупуване на алуминия, ще получите по-ниска възвръщаемост.

10. Има ли производителят постоянен процес на производство?

 • Следи ли производителят качеството на пластините? Високите изисквания за качество налагат постоянни системи за наблюдение на производството, които често биват спестени от някои производители.
 • Има ли процес по изпичане на пластините в завода? Това също е малко известен факт, но след производство пластините трябва да минат през термална обработка, за да се фиксира емулсията върху алуминия. Много азиатски производители пропускат този етап, защото той е доста енергоизискващ и оставят пластините да „зреят“ в контейнерите на път за Европа. Често такива пластини на палета дават различно качество при печат – тези отгоре на палетата са с по-правилни граници от тези по средата например.

11. Има ли доставчикът склад с различни размери и различни модели пластини? Наличието на склад ви дава възможност да не се притеснявате за производството си, ако имате пиково натоварване, заради някоя кампания на печатни материали. Също така няма да има нужда да управлявате сложен склад – ако доставчикът има добри наличности и добра организация, може да заявявате вашите пластини всеки ден.

12. Има ли доставчикът експерти, които да ви помогнат да постигнете максималното от пластините? Добрите експерти имат опит и са преминали през редица обучения при доставчика, за да могат да ви помогнат да извлечете максимални ползи от пластините. Има ли доставчикът канал, по който да може да се консултирате, публикува ли статии и материали, които да ви бъдат от полза?

13. Има ли доставчикът методология за рекламации? Дори най-качествените пластини могат да покажат проблеми при определени обстоятелства. Колко бързо може да реагира вашият доставчик на рекламациите, има ли методология да работи с производителя за установяване на проблема, има ли ясни условия за компенсация при такива случаи?

 

Безпроцесните пластини от последно поколение Kodak Sonora Xtra

С безпроцесната технология на Kodak Sonora Xtra вече няма нужда да избирате между пластини със и без проявяване:

 • Контрастът на пластината Sonora Xtra е изключително ясен;
 • Пластината е изключително бърза и издръжлива;
 • Подходяща е за огромната част от печатните приложения;
 • Постига изключително дълги тиражи;
 • Налице са добри практики за качество и ефективност с безпроцесните пластини, които могат да се следват за подобрение на работата и финансовите резултати

Sonora Xtra е поредното поколение безпроцесни пластини от Kodak, постигнато след години на тестване и все по-широко разпространение сред печатниците. Тя добавя нови възможности към вече утвърдената и широко използвана технология. С нея безпроцесните пластини не са просто алтернатива на стандартните офсетови пластини, а се превръщат във водещия и обоснован избор на печатниците - за постигане на качество, осезаеми спестявания и положителен отпечатък върху околната среда.


Научи повече за пластините без проявяване Kodak Sonora Xtra и технологията зад тях 

Най-популярни
Последни