Начало | Блог | KODAK SONORA пластини без проявяване: екологична и икономична изработка на пластини

Блог

KODAK SONORA пластини без проявяване: екологична и икономична изработка на пластини

KODAK SONORA пластини без проявяване: екологична и икономична изработка на пластини

Значителен ефект на спестяване поради елиминирането на проявителната машина и свързаните с него химикали; намаляване на потреблението на вода и енергия при изработката на пластини; eкологичност и устойчивост; съвместимост с повечето термални CTP системи налични на пазара; печат в къс и дълъг тираж, в различни размери като се използват UV мастила; голям обхват на приложение в печата; и на края, но не на последно място - напълно готови пластини за зареждане на печатната машина веднага след експонация на изображението. Това са само няколко от основните характеристики на термалните пластини KODAK SONORA предлагани от Kodak. Техните предимства и ползи вече са оценени от повече стотици потребители на Kodak по целия свят. 

 

Наследници на технологията Kodak Thermal Direct 

Концепцията за пластините без проявяване възниква още през 1995, когато 3М патентова и след това пуска на пазара конвенционална UV пластина без необходимост от проявяване. Пластините Kodak Polychrome Graphics DirectPrint, които бяха пуснати на пазара през 2001 и се базираха на същата технология. Четири години по-късно бяха представени много успешните пластини без проявяване Kodak Thermal Direct. Те дебютираха под логото на Kodak след промяна в собствеността на дружеството. В момента има над 2 000 обекта в света, които използват тези пластини в ежедневната си работа в голям брой приложения: листов печат, heatset и coldset ролен печат, безпроблемно работещи с различни овлажнителни разтвори и мастила, включително UV мастила. Пластините Kodak Sonora XP и Sonora X (за комерсиален печат и печат на опаковки) и Kodak Sonora News (за печат на вестници) направиха своя дебют на търговското изложение drupa 2012. И двете технологии са наследници на Thermal Direct пластините, основаващи се на уникалната Press Ready технология, която позволява да се постави пластина на печатната машина след експониране на изображението. Нещо повече, поради най-новите подобрения SONORA пластините вече са подходящи и за по-широко приложение, за печат в голям обем, големи размери и дебелини (до 0.4 мм).

 

PressReady означава готова за печат

PressReady е подобрена версия на предишната технология, за възпроизвеждане на изображението използвана в пластините Thermal Direct.Тя позволява изцяло да се елиминира проявяването на пластината преди да се зареди на печатната машина.

По време на стартиране на печатната машина, действието на овлажняващият разтвор подготвя слоя на не - печатаемите полета върху пластината да бъде физически премахнат чрез полепване и разрушаване от мастилото, попаднало върху пластината. Това дава възможност за успешен трансфер на емулсията от пластината към гуменото платно, след което емулсията се предава на хартията за печат. В почти всички случай това се случва в рамките на първите няколко листа или копия на вестници (предвидени като макулатури при подготовката) за тиража. В почти всички случаи, съществуващите настройки на печатната машина, мастилата, овлажняващ разтвор и офсетовите платна могат да бъдат използвани без да бъдат променяни.

 

Голям диапазон от приложения

Пластините KODAK SONORA са разработени за много и различни приложения. Този нов клас пластини предлага параметри, които са типични за "традиционните" CtP пластини: големи обеми, голяма скорост на експонация и качество на печата. В края на 2013, на пазара беше пусната и VLF версията на пластините SONORA. По този начин Kodak стана единствения доставчик на пластини без проявяване подходящи за много големи печатни машини - пластините са с максимална широчина 1 495 мм. Пластините SONORA могат да се използват за 2/3 от приложенията на офсетовия печат. Те могат да се използват за листов печат, heatset ролен печат, coldsetролен печат, офсетов печат на опаковки, за комерсиален печат и печат на вестници. Нещо повече, те са отлични дори за по- къси тиражи при UV приложения. Поради високата чувствителност, SONORA пластините могат да се експонират с висока скорост с повечето термални CTP системи разпространени на пазара, включително експонатори базирани на технологията KODAK SQUARESPOT Imaging.
Високата чувствителност на пластините SONORA позволява да се обработват и с по-стари CTP експонатори без да се намалява номиналната скорост, което не винаги е възможно при безпроцесни пластини на 3ти производители. Високата тиражоустойчивост на пластините SONORA води до високи производствени обеми. Те могат да издържат на тираж до 200 000 отпечатъка за комерсиален headset или coldset ролен печат, до 100 000 отпечатъка при  комерсиален листов печат, до 50 000 отпечатъка офсетов печат на опаковки и до 10 000 за тиражи с приложения с използване на UV-мастила. 

 

Устойчиво "зелено" производство

"Зеленото" производство е една от горещите теми в печатарската индустрия от много години насам. Производителите се конкурират, като създават и подобряват екологични и устойчиви решения обозначени като "зелени". Пластините KODAK SONORA отлично се вписват в тази пазарна тенденция. В случая на SONORA етапът на проявяване на пластината е напълно елиминиран. Какво означава това на практика? Няма отпадъци от използван проявител генериран по време на процеса. Нещо повече, използването на вода и енергия по време на проявяването на пластината и използваните химикали в печата са значително по-малко. Със SONORA се оптимизира използване на разтворите за овлажняване, а също така и се достига по-бързо точния мастилено-воден баланс. В резултат се получават по-висока стабилност на печата и по-малко време необходимо за съхнене на мастилото. И накрая, но не на последно място - елиминирането на самата проявителна машина е огромна стъпка напред: няма вече необходимост от сервизна поддръжка, почистване, рециклиране на отработена химия, а и спестява място за машината.

Може да се каже, че пластините KODAK SONORA са перфектен пример за устойчив и екологичен консуматив за печатарската индустрия. Според предвижданията на Kodak, поради високата си популярност, през 2014 спестяването на вода в световен мащаб използвана в печатарските процеси ще достигне 265 милиона литра.
Производител като Коdak се стреми не само продуктите им да бъдат екологични, но и да упражняват непрекъснат контрол на условията при които се произвеждат. От 2009 година, дружеството е намалило използването на вода в производствените си мощности с 25%.

 

Икономически ползи от използването на пластини без проявяване

Ползите за околната среда от SONORA пластините са само едната страна на предимствата за печатниците, които решат да ги използват. Икономическите ползи са много по-впечатляващи от гледна точка на много фирми. По точно: увеличаване на потенциалните спестявания благодарение на преминаването от традиционните CTP пластини към такива без необходимост от проявяване. Kodak анализира нуждите на всеки клиент и всеки случай по отделно, и в зависимост от обемите на производство, нивото на спестяванията може да бъде значително или много високо. Една от най-големите ползи от използването на пластините SONORA е пълното елиминиране на използването на химикали при обработката на пластините. Тези огромни разходи, които могат да бъдат намалени до 100%, са свързани с покупката на проявителна машина, инсталацията и обучението на персонала, изграждане на допълнително електрозахранване и водопроводна инсталация, както и с обслужването и поддръжката на машината.  Всекидневно за работата на проявителната машина, се използват  не малки количества вода и електричество. Възможността за намаляване на същите, както и липсата на необходимост от монтаж на оборудването (по-голямa свободна площ за другите машини/оборудване, промени в работните условия) не могат да бъдат подценявани. Въпреки това, възможно най-голямата икономия идва от елиминиране на риска от променливите условия при самото проявяване, които могат директно да повлияят върху качеството на готовата пластина и да доведат до повторна експонация. 

Пластините KODAK SONORA имат още предимства: благодарение на фоточувствителния слой няма необходимост от инсталиране на система за почистване на разпрашената емулсия при експониране. Това води до допълнителни измерими спестявания, идващи от намаляване на  инвестициите  в помещението за разполагане на предпечатната техника.

 

KODAK SONORA: стремеж към глобална експанзия

Наскоро Kodak , за първи път в своята история , връчи наградата „Sonora Green Leaf“ на печатници, които успешно са реализирали устойчива стратегия и съответно разчитат на екологичните технологии. Използването на пластини  SONORA  е една от тях. Четири печатници от Европа бяха наградени в първото състезание за наградата Sonora Green Leaf. През следващите години Green Leaf ще обхване клиентите на Kodak по целия свят. Дружеството заявява, че популярността и общата употреба на SONORA пластините ще нараства много динамично. 
В началото на март Kodak информира за значително подобрение на производствената си линия в Остероде, Германия, която беше настроена за ефективно и рационализирано производство на пластини SONORA. Завода производител обслужва клиенти от цяла европа, африка и близкият-изток (EAMER). Kodak също така планира да обнови своите производствени линии в Азия и Северна и Южна Америка като по този начин отговори на растящото търсене в световен мащаб на пластини SONORA.

Първите полски потребители на пластините SONORA вече са взели решение да преминат към тази иновативна технология. Пластините вече успешно са внедрени в няколко десетки печатници, печатници на книги и опаковки от цялата страна. Ето и няколко от изказаните мнения относно опита им с пластините SONORA: "Ние използваме пластините SONORA в автоматичния режим на зареждане на печатната машина.  Получените цветове са много задоволителни"; "По време на печат пластината SONORA се държи толкова добре, колкото и добре известната ELECTRA XD пластина"; "SONORA може да бъде добре проявена на печатната машина като се използват както овлажняващи разтвори с високо съдържание на алкохол, така и овлажняващи разтвори с добавки "; 
Струва си да отбележим, че през 2013 KODAK SONORA XP  пластината беше наградена със Златен медал на международното печатарско изложение POLIGRAFIA в Познан, Полша.

Прочетете история за успешното внедряване на пластините SONORA:
Английската печатница Gemini извлича огромни ползи от преминаването към безпроцесни пластини KODAK SONORA XP
Най-популярни
Последни