Начало | Блог | Kodak Sonora пластини без проявяване: екологична и икономична изработка на пластини

Блог

Kodak Sonora пластини без проявяване: екологична и икономична изработка на пластини

Kodak Sonora пластини без проявяване: екологична и икономична изработка на пластини

Само няколко от основните характеристики на термалните пластини за печат Kodak Sonora Xtra, предлагани от Kodak, са следните:

 • значителен ефект на спестяване поради елиминирането на проявителната машина и свързаните с него химикали; 
 • намаляване на потреблението на вода и енергия при изработката на пластини;
 • eкологичност и устойчивост; 
 • съвместимост с повечето термални CTP системи налични на пазара; 
 • печат в къс и дълъг тираж, в различни размери, като се използват UV мастила; 
 • голям обхват на приложение в печата; 
 • и накрая, но не на последно място - напълно готови пластини за зареждане на печатната машина веднага след експонация на изображението. 

 

Наследници на технологията Kodak Thermal Direct 

Концепцията за пластините без проявяване възниква още през 1995, когато 3М патентова и след това пуска на пазара конвенционална UV пластина без необходимост от проявяване. През 2001 бяха пуснати на пазара пластините Kodak Polychrome Graphics DirectPrint и се базираха на същата технология. Четири години по-късно бяха представени много успешните пластини без проявяване Kodak Thermal Direct. Те дебютираха под логото на Kodak след промяна в собствеността на дружеството. 

В момента има множество обекти в света, които използват тези пластини в ежедневната си работа в голям брой приложения: листов печат, heatset и coldset ролен печат, безпроблемно работещи с различни овлажнителни разтвори и мастила, включително UV мастила. 

Пластините Kodak Sonora XP и Sonora X (за комерсиален печат и печат на опаковки) и Kodak Sonora News (за печат на вестници) направиха своя дебют на търговското изложение drupa 2012. И двете технологии са наследници на Thermal Direct пластините, основаващи се на уникалната Press Ready технология, която позволява да се постави пластина на печатната машина след експониране на изображението. 

Нещо повече, след още редица подобрения, включително постигане на изключително ясен контраст, последното поколение пластини за печат без проявяване Kodak Sonora Xtra вече е на пазара, при това с огромно разнообразие от приложения, без да се прави компромис в качеството:

 • Офсетов печат на опаковки и етикети;
 • UV и Low Energy UV печат;
 • Хийтсет печат и други ролни приложения; 
 • Печат на вестници;
 • Комерсиален печат с дълги тиражи;
 • VLF приложения.

 

Устойчиво производство с безпроцесни пластини

По-екологичното производство е гореща тема в печатарската индустрия, особено в последните години. Офсетните пластините Kodak Sonora дават възможност на печатниците да бъдат част от тази пазарна тенденция, като същевременно получават реални предимства за производството си и спестяват разходи.  

На практика, елиминирането на етапа на проявяване означава, че: 

 • няма отпадъци от използван проявител, генериран по време на процеса;
 • използването на вода и енергия по време на проявяването на пластината и използваните химикали в печата са значително по-малко. 

С тази марка пластини за офсетов печат се оптимизира използването на разтворите за овлажняване, а също така и се достига по-бързо точният мастилено-воден баланс. Резултатът е  по-висока стабилност на печата и по-малко време необходимо за съхнене на мастилото. 

Не на последно място, елиминирането на самата проявителна машина е огромна стъпка напред: няма вече необходимост от сервизна поддръжка, почистване, рециклиране на отработена химия, а и спестява място за машината. 

 

Икономически ползи от използването на пластини без проявяване

Ползите за околната среда от пластините за офсетов печат Sonora са само едната страна на предимствата за печатниците, които решат да ги използват. Работещите в печатниците имат множество въпроси за това, как протича работата с безпроцесните пластини, включително дали те имат отражение върху икономическото състояние на печатницата. 

Всъщност, икономическите ползи са значителни. По-точно увеличаване на потенциалните спестявания благодарение на преминаването от традиционните CTP пластини към такива без необходимост от проявяване. 

Една от най-големите ползи от използването на пластините Sonora е пълното елиминиране на използването на химикали при обработката на пластините. Тези разходи, които могат да бъдат намалени до 100%, са свързани с покупката на проявителна машина, инсталацията и обучението на персонала, изграждане на допълнително електрозахранване и водопроводна инсталация, както и с обслужването и поддръжката на машината.  

 

Още някои спестявания, свързани с безпроцесните пластини

Всекидневно за работата на проявителната машина, се използват немалки количества вода и електричество. Възможността за намаляване на същите, както и липсата на необходимост от монтаж на оборудването (по-голямa свободна площ за другите машини/оборудване, промени в работните условия) не могат да бъдат подценявани.

Въпреки това, възможно най-голямата икономия идва от елиминиране на риска от променливите условия при самото проявяване, които могат директно да повлияят върху качеството на готовата пластина и да доведат до повторна експонация. 

Пластините Kodak Sonora имат още предимства: благодарение на фоточувствителния слой няма необходимост от инсталиране на система за почистване на разпрашената емулсия при експониране. Това води до допълнителни измерими спестявания, идващи от намаляване на  инвестициите в помещението за разполагане на предпечатната техника.

 

Безпроцесни пластини за по-екологичен печат

Ако искате печатницата ви да се включи в преминаването към по-зелено производство, като спестявате вода, намалите използваната електроенергия и елиминирате химията за проявяване, внедряването на последното поколение безпроцесни пластини на Kodak могат да изиграят значителна роля. 

С технологията на пластините Sonora Xtra, те могат да се поставят директно на машината за офсетов печат след експонация, като не се преминава през стъпката на проявяване. По този начин отпадат както разходите за проявяване, така и отпадъците, свързани с него. Освен това, освобождавате място и елиминирате вариациите в качеството, възникващи вследствие на проявяването, като си спестявате време и пари при работата с печатната машина. 

 

Отпадащи елементи и консумативи за печата при работа с безпроцесни пластини 

При работа с пластини Kodak Sonora Xtra стават ненужни някои консумативи и действия, типични за етапа на проявяване:

 • Без обработка на химия, нито отговарящо на изисквания депониране, обработка, и доставки;
 • Без вода, с която да се изплаква пластината в проявяващата машина, за добавяне към концентрираната химия или за почистване на оборудването за проявяване; 
 • Без повече електроенергия за работата на проявителната машина;
 • Без повече отпадъци от печатната машина поради вариации или дефекти на пластината, причинени от проявяването. По-кратко време за достигане до крайния продукт и по-висока стабилност на точката.

 

Пластини без проявяване Kodak Sonora Xtra: голям брой приложения без компромис в качеството  

В печатниците за офсетов печат 

безпроцесните пластини от последно поколение на Kodak

могат да се използват за много широка гама от приложения с отлично качество, сред които:

 • Офсетов печат на опаковки и етикети;
 • UV и Low Energy UV печат;
 • Хийтсет печат и други ролни приложения; 
 • Печат на вестници;
 • Комерсиален печат с дълги тиражи;
 • VLF приложения.

Това са пластини, които имат висок контраст и са издръжливи на UV мастила за всички видове печатни приложения. Те добавят допълнителни възможности към вече утвърдената технология, които я превръщат не просто в алтернатива на стандартните офсетови пластини, а във водещ и смислен избор за печатниците за офсетов печат.


Вижте най-важното за пластините без проявяване Kodak Sonora Xtra

Най-популярни
Последни