Начало | Блог | Английската печатница Gemini извлича огромни ползи от преминаването към безпроцесни пластини KODAK SONORA XP

Блог

Английската печатница Gemini извлича огромни ползи от преминаването към безпроцесни пластини KODAK SONORA XP

Английската печатница Gemini извлича огромни ползи от преминаването към безпроцесни пластини KODAK SONORA XP

След преминаването към безпроцесни пластини SONORA XP на производствената им база в Бристол, през Юли 2016г., Gemini успяват да спестят от време за предпечат, консумативи и пространство, като едновременно с това рекламират своята „Програма за околната среда“ на клиентите си.

„Преминаването към безпроцесна технология определено е част от по-големия план за околната среда в рамките на Gemini,“ казва Управителят на Gemini, Стийв Кропър. „Това подобри нашата репутация и отпечатъка, който оставяме върху околната среда.“

Gemini Print Group е отдавна установена компания, която е създадена в началото на 90-те години от сливането на две съществуващи компании, базирани в Брайтън – Gemini Press и Blackburn Print. Първоначално и двете компании са използвали предпечатни системи Scitex. След сливането на Scitex с Creo и последващото им придобиване от Kodak, преди повече от десет години, слетите компании продължили да използват продуктовата гама в продължение на нейната еволюция.

Междувременно Gemini Print Group също расте, за да достигне сегашните си четири локации - две производствени бази в Shoreham-by-Sea (близо до Брайтън), плюс търговски офиси в Лондон и Нюкасъл на Тайн. Всичко, което компанията произвежда, се отпечатва в двете производствени бази.

Компанията притежава шест офсетови печатни машини, което означава и голямо потребление на пластини, обслужвано от три експонатора KODAK MAGNUS, като всички работят с пластините без проявяване SONORA XP. Gemini също имат обширни съоръжения за дигитален печат, отново доставени от Kodak, като две са печатни машини KODAK NEXPRESS 2500, една NEXPRESS SX и една NX, плюс KODAK DIGIMASTER 9100 монохромна печатна машина. Софтуерите за управление на работен поток KODAK PRINERGY и PRINERGY EVO управляват работните потоци за пластини и дигитални печатни машини, а предпечатният портал KODAK INSITE се използва за предаване на дистанционни печатни проби на клиентите.

Инвестиционна стратегия

"През годините, Gemini винаги се е опитвала да прави инвестиции в технология, която подобрява качеството и производството, и това се простира назад във времето, когато работният поток и CTP се появиха за първи път със Scitex и Creo", казва Кропър. "Тази инвестиционна стратегия винаги е задвижвала нашите решения и експонаторите KODAK MAGNUS, които имаме инсталирани сега, бяха естествен заместител от "следващо поколение" на оригиналните системи от Scitex и Creo, тъй като предлагат високо качество и по-бързо производство в сравнение със своите предшественици."

Сега пластините KODAK SONORA XP се използват за целия печат и в двете производствени бази на компанията. Gemini са премахнали съоръженията за химическо проявяване, освобождавайки място и спестявайки от производствени разходи и време. Пластините SONORA XP са голям успех за Kodak от представянето им на drupa 2012 и се произвеждат в САЩ, Европа и Китай. Обемът на продажбите им е нараснал с 50% за 2015-16 г., тъй като все повече клиенти ги избират заради екологичните и икономическите им ползи.

SONORA XP са подходящи за листов и ролен офсетов печат, като има специална разработка за печат на вестници и такава - за печат с UV мастила. Пластините SONORA предлагат същите характеристики за тиражоустойчивост, скорост на експонация и качество на печат, както масовите химически обработвани пластини, но при значително снижение на производствените разходи и вредния ефект върху околната среда. Отстраняването на етапа на проявяването спестява време от: самото проявяване, почистване и поддръжка на проявителната машина. Няма нужда да поръчвате, плащате или складирате химия, и следователно няма нужда да се разпореждате с безопасното отстраняване на употребяваната химия.

Трансформация на изработката на пластини

"Нашият акаунт мениджър от Kodak обсъждаше с нас преминаването към тази пластина от известно време, но както всички печатници знаят, това не е решение, което обикновено се взема лесно", казва Кропър. "Безпроцесните пластини Sonora бяха първите, които тествахме с цел да заместим нашите KODAK ELECTRA XD термални пластини. От самото начало беше съвсем очевидно, че тази пластина ще преобрази нашия отдел за подготовка на пластини".

Gemini са разгледали и други опции за пластини, налични на пазара, но са предпочели Kodak, казва Кропър. „Ние винаги разглеждаме съществуващите опции, когато вземаме такова важно решение, но нашите отношения с Kodak се простират назад във времето и засега не сме оставали разочаровани. Те демонстрираха пластините SONORA в действие, в нашите работни условия, както и тяхната устойчивост, когато са качени на печатната машина. Да имаш доверие на хората, с които работиш е критично важно, не само когато всичко работи, но и ако нещо се обърка. Kodak ни дадоха тази увереност.“

Тестовете, проведени успоредно със старите пластини ELECTRA XD, са обнадеждаващи. „Въвлякохме много от операторите ни в процеса.“, казва Кропър. „Не сменихме пластините за една нощ, но след като печатахме различни продукти в продължение на няколко месеца, предимствата бяха ясни. Тестовете бяха лесни за подготовка, тъй като използвахме същото CTP устройство, с променена експонация, и просто занасяхме пластината директно от експонатора на печатната машина, прескачайки процеса на проявяване.“

Лесно внедряване

Не бяха необходими никакви значителни промени в предпечатния или печатния процес, за да се използват пластините SONORA, казва Кропър. „Преходът беше наистина лесен – техникът просто настрои нова опашка за експониране в нашата PRINERGY Workflow система и след това продължихме както обикновено. Първоначално следяхме показателите за контрол на качеството на пластината и на листа, но те бяха изключително стабилни. Единственото истинско предизвикателство, което срещнахме по време на тестовете бе надраскването на пластините, което преодоляхме като започнахме да работим по-внимателно с тях.“

Sonora UV

„Производството, изцяло на пластини SONORA XP в цялата група, започна през Юли 2016 г., но ние тествахме и правехме частично производство с тях още от Януари. Всякакви съображения, които имахме в началото, вече не съществуват и няма изгледи да се върнат. Икономиите от химия за проявяване са очевидни, но има и редица по-незабележими ползи като спестяване на разходи, време и пространство.,“ добавя Кропър. „Преминаването към безпроцесни пластини няма само един положителен ефект, а множество ползи за компанията като цяло. Заедно с преимуществата във финансово отношение, съществуват и редица други, като тези за служителите и околната среда.“

„Икономиите включват: разходи за вода, електричество, пространство, предаване на химията за преработка и намалено време за работа по почистване на проявителната, плюс елиминиране на разходите за поддръжка на проявителната машина. Ползите за околната среда са в това, че се елиминира химията, подобрява въглеродния отпечатък и нашата репутация, което пасва с изискванията на много от клиентите ни. Също така се подобрява средата, в която работят операторите. Имаме по-малко тежкотоварни превозни средства, които да доставят и събират химията, по-малко изисквания за съхранение и по-малко вдигане. Това наистина е един дълъг списък, който бива подценяван. "

 

Желаете да се убедите в качеството и ползите на тези продукти? Свържете се с нас за тестове, пробен печат и консултация.

Свържете се с нас

Най-популярни
Последни

Свързани продукти