Начало | Блог | 7 известни шрифта, определящи историята

Блог

7 известни шрифта, определящи историята

7 известни шрифта, определящи историята

 

Има някои шрифтове, които просто мразим и някои, без които не можем да живеем. Всеки има любим за себе си, но Enfocus избират 7 забележителни шрифта, които според тях заслужават място в историята.

  1. Helvetica

Вероятно най-широко използваният шрифт в света, Helvetica е създаден през 1957 г. През 2007 г., за да се отпразнува 50-тият му рожден ден, се създава пълнометражен филм, фокусиран върху историята на Helvetica и нейните създатели.

Разгледайте интервюто на вестник "Гардиън" със създателя на филма Гари Хюстуит. Известни дизайни на лога, базирани на Helvetica, включват American Airlines, Lufthansa, Nestle и Harley Davidson.

  1. Comic Sans

Стартиран от Microsoft през 1994 г. и често наричан "клише на всички клишета", Comic Sans е един от онези прекомерно използвани шрифтове, които хората обичат да мразят. В случай, че се чудите, дизайнерът Винсънт Конаре е човекът, на когото искате да благодарите. От Enfocus препоръчват да се разгледа уеб сайта на автора на Design Hackers - Дейвид Кадави, който е носител на награди. Той наистина дава задълбочен (и забавен) преглед на шрифта, "приличащ на детски ръкопис, който е толкова неизвестен, че има организация, която се опитва да го премахне“

  1. Times New Roman

Изработен по поръчка на британския вестник „The Times“, през 1931 г., Times New Roman е създаден от Виктор Лардент. Въпреки че вестникът вече не го използва, Times New Roman е стандартен шрифт на Microsoft към момента и остава много популярен.

  1. Garamond

Garamond е серифен шрифт, създаден от френския занаятчия Клод Гарамонд през 16 век. Има слух, че Garamond изисква значително по-малко мастило от Times New Roman. Спомняте ли си историята през 2014 г., когато 14-годишно момче съобщи на американското правителство, че разполага с лесен начин да им спести 467 млн. долара само чрез промяна на шрифта на правителството на Garamond. Прочетете историята тук. Знаете ли, че Garamond е изборът за шрифт на д-р Seuss и книгите за Хари Потър?

  1. Arial

Приликите между Arial и Helvetica не са съвпадение: Arial по предназначение е създаден като свободна алтернатива на Helvetica, с еднакви ширини на знаците. Той е считан за един от най-добрите шрифтове, който се използва за оптимална скорост на четене и е най-популярният шрифт за обикновените компютърни потребители. За по-задълбочен преглед на Arial, разгледайте статията на Марк Симонсън - The Scourge of Arial.

  1. Verdana

Пуснат в употреба през 1996 г., когато разделителната способност на екрана беше доста лоша, Verdana е специално проектиран да остане четлив при малки размери на екрана. Можете да използвате Verdana за печат за дома или офиса за кратки текстове, но трябва да се избягва за офсетов печат и дълги документи.

  1. Futura

Въпреки, че Futura е проектиран през 1927 г., шрифтът все още изглежда свеж и модерен, както винаги. Вдъхновен от дизайнерския стил на Баухаус, създателят Пол Ренър базира Futura на геометрични форми. Шрифтът е създаден в контекста на проекта "Нов Франкфурт" (тогавашен проект за жилищно строителство). Не много хора знаят това, но Futura е първият шрифт, отишъл до Луната! Прочетете за епичното му пътуване тук.

 

Най-популярни
Последни