Начало | Блог | 5 съвета за широкоформатния печат

Блог

5 съвета за широкоформатния печат

5 съвета за широкоформатния печат

Когато печатате билборд, гигантски банер или друго изделие рискът е голям и трудностите да отпечатате такъв голям формат изделие успешно стават големи. Не всички файлове са подходящи за печат на големи изделия и дори най-малките грешки могат да се превърнат в скъпи проблеми. В повечето случаи подобни големи поръчки се печатат на скъпи материали като винил и се нуждаят по по-специални мастила, които могат да устоят на влиянията на стихиите.

Ето няколко прости но полезни съвета за да печатате успешно всеки път.

1. Проверете настройките си

Ако планирате да използвате снимка за да отпечатате вашия банер или билборд е най-добре да настроите своя фотоапарат на най-високата възможна резолюция и да снимате в RAW формат вместо в JPG.

2. Направете математиката

Трябва също да знаете, че независимо колко добре нещо изглежда на екрана, не е възможно да предвидите как едно изображение ще се преведе в печатен вид само като го погледнете. За да калкулирате максималния размер на печатното изделие, което можете да постигнете разделете ширината и дължината (в пиксели) на 300 и ще получите резултата в инчове. Например едно изображение от 4800 х 2700 пиксела ще стане на печатно изделие с размер 16 х 9 инча.

Знаете ли че, 300 пиксела на инч (ppi) е най-малкият брой пиксели нужен за високо качество печат, особено ако печатате на широк формат.

3. Не увеличавайте изображенията

Никога не разчитайте не софтуер за обработка на снимки да увеличи вашите изображения. Използвайки функцията за промяна на размера на изображенията има голяма вероятност да получите значителна пикселизация по време на печат.

4. Използвайте векторни изображения

За разлика от JPG, JPEG и BMP изображенията, векторните изображения са направени от така наречените пътеки, вместо от пиксели. Докато увеличаването на стандартни изображения може да доведе до ръбати, пикселизирани печатни изделия, векторните изображения могат лесно да се преоразмеряват към по-големи или по-малки без да се губи качеството на изображението.

5. Намерете и коригирайте грешките автоматично

Вместо да прекарвате часове в проверката на входните файлове за грешки, ръчно да измервате размера и да рисувате дупки, да избирате правилната печатна машина.... защо не инвестирате в софтуер, който прави това за вас с натискането на един бутон. PitStop Pro 13 update 1 е последното поколение софтуер за проверка на качеството на входящи файлове - софтуер който автоматично проверява и коригира вашите файлове. Използвайки такъв софтуер вие можете да сте спокойно, че вашите печатни изделия ще са перфектни всеки път.

Знаете ли че, PitStop 13 update 1 може да добавя автоматично маркери за дупки?

 

Още по темата: 

 

Най-популярни
Последни