Начало | Блог | Винаги стъпка напред

Блог

Винаги стъпка напред

Винаги стъпка напред

Създадена в подземна стая подобно на други стартиращи бизнес начинания, Avantgarde днес е една от най-големите компании за широкоформатен печат в Германия. Благодарение на ORIS Press Matcher Pro те поддържат един и същ постоянен цвят във всичките им системи, заедно със значителни икономии в разхода на мастило.

Компанията е основана преди десет години от Wolfgang Böning, чиято първа работа е била като декоратор. Той отрано, осъзнава новите творчески възможности за рекламен дизайн с тогавашните иновативни системи за широкоформатен печат. Реалният пробив за Avantgarde идва с инсталирането на първия плосък принтер DURST RHO 600 UV, който позволява директен печат върху широка гама от твърди и гъвкави материали с бяло като цвят или като фон. Този принтер дава възможност и за инлайн лакиране с цел създаване на по-висок интензитет на цвета или специални ефекти за гланц.

Днес, в допълнение на Durst, компанията използва и два OCÉ Arizona 250 и 350 GT UV принтери, система за печат VUTEK QS 2000 UV и солвентен принтер MIMAKI JV5 в пълна печатна линия. За създаване макети на опаковки или специални форми се използва голямоформатни VHF CNC с въртящ се нож и плотер ZÜND. Сградата, която е незабележима отвън, също така разполага с голяма площ за съхранение на материали. Всички стандартни материали като твърди дъски от пяна Forex или композитни панели Alu Dibond се съхраняват в големи запаси, за да може да произвеждат критични за времето "спешни поръчки" без забавяне- ситуация, която се случва доста често. Производство и работа през нощта и през уикенда не е нищо необичайно за Avantgarde.

Въпреки, че не се рекламират и че тяхната онлайн страница дори не дава информация за цялото им портфолио от услуги, качеството и възможностите на компанията се разпространяват отвъд районите на Есен и Рур. Сред клиентите им са класически строители на изложбени щандове, проектанти на магазини и разбира се, дизайнерски агенции, които редовно правят поръчки за марки като Red Bull или магазини на Sony и Karstadt.

В допълнение към тези стандартни продукти, винаги е имало и ще има поръчки, които са творческо предизвикателство за екипа на Wolfgang Böning. Редовно се произвеждат впечатляващи големи копия на произведения на изкуството на художник от остров Рюген. Те са направени от закалено стъкло, тежат няколко тона и се отпечатват за музей на изкуствата. Разнообразието от машини и солидното ноу-хау на служителите дават възможност за сложни манипулации с опаковки или сложни модели, които трябва да бъдат завършени. Пример за такъв сложен модел построен наскоро е прототип в реални размери на Google street-view камерата за уличен оглед. Тя е създаден от Avantgarde специално за изложба.

“Има причина да нарека компанията “Avantgarde”.”, споделя Böning. “Инвестираме много не само в най-новата технология, но също така в обучение и ноу-хау на нашите служители, за да бъдат винаги стъпка напред. Противно на класическите методи за печат като офсет, които сега следват индустриалните стандарти, дигиталният широкоформатен печат, не познава никакви стандарти или стандартни оперативни процедури. Ето защи ние просто се придвижихме стъпка напред и определихме наши собствени стандарти и вътрешни процеси през годините. Днес можем да гарантираме сигурна и ефективна продукция, въпреки разнообразието и сложността на бизнеса.”

Ръководител на всички технически операции е Achim von Armeln, който преди да се присъедини към Avantgarde, е работил  няколко години за Durst. Той е бил човекът, представил ORIS Press Matcher на компанията:

"В една партньорска компания за предпечат видях CGS като решение, използвано там за цветни проби и дигитален печат.”, добавя той. “Нашите клиенти все повече очакват от нас като печатница за широк формат да се придържаме към стандартите, използвани при офсетовия печат. Още повече, че ние получаваме ISOcoated V2 проби, които също трябва да съответстват с нашия UV печат. Ето защо не е изненадващо, че нашите клиенти имат много по-високи изисквания за идентичност на марката, отколкото доскоро.

Постоянните цветове на цялостната комуникация на бранда е от съществено значение днес. Инсталирахме пробна версия на ORIS Press Matcher Pro и веднага забелязахме значително повишаване на качеството. Само това, обаче, не оправдава инвестицията, тъй като в допълнение към софтуера, трябваше да закупим подходящ спектрофотометър и мощен компютър. Основната ни цел беше да се създаде по-надежден и сигурен производствен процес.

Благодарение на ORIS Press Matcher, сега можем да произведем определено качество с натискането на един бутон, намалявайки разходите за ненужни тестови отпечатъци или отпадъци от материали. Естествено, използваме множество твърди и гъвкави печатни медии. Въпреки това, сега можем да постигнем едно и също възпроизвеждане на цветовете на почти всички печатни машини и комбинация от печатни медии.

До голяма степен можем да запазим широформатните си принтери в рамките на допустимите отклонения с цветопробните системи. Сега сме създали профили в ORIS за всички стандартни материали и работните потоци, автоматизирайки цялата продукция. Тъй като почти всички файлове се обработват централно в ORIS Press Matcher, а някои от файловете са доста големи, наскоро инвестирахме в висококачествен четириядрен настолен компютър.”

 

За някои от профилите на печатните медии von Armeln използва всички инструменти за профилиране в софтуера, например за полупрозрачни материали с беклит, където цветната температура на задната светлина не е известна предварително.

“Интересно е, че значително пестим мастило на всички наши принтери при използване на ORIS Press Matcher в сравнение с управлението на цветовете само с ICC профили. Софтуерът предлага възможност за изборно влияние върху ограничението върху цветовия състав, например общото покритие на мастилото. Използвайки интегрираната функция UCR / GCR, хроматичните цветове са заменени с черно. Като цяло, освен икономията на мастило, постигаме много гладки линеатури и неутралнен сив баланс.

Друг проблем на вградените в принтерите rip-ове е нежеланата трансформация на състава на черното. В миналото се случваше редовно, 100% черно, например черен текст, да бъде незабавно трансформирано в четирицветно черно или в специфичен цветен микс, който не се поддържа от InDesign или Illustrator. Проблемът лежи в основата на технологията за ICC профилите, която използва свързващо профилно пространство за трансформацията. Това цветно пространство LAB очевидно не съдържа черен канал. ORIS Press Matcher използва специални Device Link профили, които директно да конвертират от CMYK в CMYK. С тях един конкретен състав на черното може да бъде пропорционално преобразуван към целта. Една от специалностите ни е печат върху стъклени плочи или чиста пластмаса и в процеса е важно да се постигне висока плътност в черните области, така че те да са максимално непрозрачни . Изненадващо, 100% чисто черно има по-висока плътност, отколкото например 100% черно, примесено с жълто.

Полезна функция на софтуера ORIS е интегрираната предварителна проверка и файлова нормализация. За съжаление нашите печатни системи използват различни rip-ове. Drust РХО 600, например, е оборудван с американски Cheetah-Rip. Вместо да купуваме скъпи актуализации, ORIS Press Matcher ни дава възможност да генерираме нов PDF, включващ трансформацията на цветовете и съвместим с по - старите rip-ове и все още да печатаме правилно.”, заключва Böning.

ORIS Press Matcher // Web е решение, което ви дава възможност да постигате еднакви цветове с всяка поръчка на една или повече дигитални печатни машини. Независимо дали става дума за поръчка, която ще се печата на различни машини или има ретираж, благодарение на ORIS Press Matcher // Web вие можете да сте сигурни, че ще постигнете стабилни и повторями резултати.

Както в началото на своя път, така и днес ГЕД предлага на пазара в България висок клас продукти и решения за полиграфията, които са на ръба на иновацията. В портофлиото ни ще намерите оборудване и софтуер, които са създадени от международно утвърдени производители. Всички те инвестират в разработка на продукти, които дават на печатниците възможност да бъдат успешни и печеливши на българския и международния пазар.

Най-популярни
Последни