Начало | Блог | Проверка на клиентските файлове за успех в печата

Блог

Проверка на клиентските файлове за успех в печата

Проверка на клиентските файлове за успех в печата

Печатниците знаят, поне на теория, че използването на мощен софтуер за проверка на файловете ще увеличи ефикасността на работния поток.

В добрите стари времена, клиентските поръчки, подадени за печат, минаваха през много етапи, които се наблюдаваха от хора – камерата, филмите, пластините и грешките се хващаха на ранен етап.

Това даваше възможност да се говори с клиента за възникналия проблем или ако имаше просто решение, предпечатът просто го правеше.

Нарастващ брой широкоформатни печатници са тръгнали по пътя на колегите си от комерсиалния печат за автоматизацията на работния поток и технически е съвсем реалистично за един клиентски файл да премине изцяло автоматично до момента, в който се вижда от човек за първи път, когато поръчката излиза от принтера.

Пропускането на грешки и лоши файлове да преминат на печат е очевидно скъпо и води до проблемът “кой ще плати” – клиентът или (за съжаление често) печатарят, който не иска да загуби бизнеса като прави проблеми. Затова и широкоформатните печатници използват все повече софтуери за проверка на файловете, които могат автоматично да хванат проблемите преди да се провали продукция, което струва много пари.

Производителите на софтуери за проверка на файловете твърдят, че широкоформатния печат и печатът на опаковки са двата най-бързо растящи за тях пазара. Възможно е това да е така, тъй като комерсиалният печат и изданията са вече стабилизирани пазари.

Според David van Driessche - главен технически директор на FourPees, базиран в Белгия разработчик и дистрибутор на решения за работен поток в предпечата: “Стандартизацията и проверката на файлове и автоматизацията стават все по-важни на този пазар. Но също мисля, че причината това да изглежда като голяма тенденция сега е, защото на този пазар не се е случвало кой знае какво в тази посока през последните 10 години. В повечето случаи всичко е ръчно и поръчка по поръчка. Конкуренцията и ценовият натиск ги кара да се замислят.”

David Dilling, управляващ директор на разработчика на софтуер за проверка на файловете Markzwaze обяснява: “За всички е ясно – колкото по-голям е принтерът, толкова по-скъпа е грешката. Резолюцията е едно от основните неща, за които трябва да се проверява.”

Други, често срещани грешки, са липсващи шрифтове, спот цветове вместо CMYK стойности, RGB вместо CMYK, невъзможни за печат тънки линии, проблеми с прозрачности, сенки, които се получават, където не трябва, и неправилна подредба на слоеве.

Надеждност на PDF/X

PDF е най-често срещаният формат, в който се подават файлове, въпреки че в широкоформатния печат не е универсален. Все още можете да видите векторни формати като AI (Adobe Illustrator), CDR (CorelDraw) и EPS (опция за експорт на много графични програми). Можете също така да видите и  растерови формати като TIFF или JPEG за някои видове изображения.

Acrobat_preflight_PDFX4_fail

Изображение 1 - Тук Acrobat Pro не е верифицирал PDF/X-4 конверсия

От 2001г. насам е възможно да се създават PDF файлове, които отговарят на тесен “набор” от изисквания, които гарантират, че този файл ще може да се отпечата правилно – нарича се “blind exchange” или “сляпа размяна”. Това са  различните видове PDF/X. Най-често използваните днес са PDF/X-1 и X-3 или Х-4.

Първият от тези, в момента най-широко използван, е PDF/X-1a:2003, базиран на формата PDF 1.4 и, просто казано, гарантира, че всички цветове са обърнати в CMYK, че всички шрифтове са вградени във файла и резолюцията на изображенията е поне 300 dpi, без прекалена компресия.

PDF/X-3 може да съдържа CMYK, спот, калибрирани RGB и CIELAB обекти с ICC профил. PDF/X-4 разширява това, поддържайки цветоуправлявани CMYK, Grayscale, RGB или спот цветове, както и PDF прозрачности и опционално съдържание.

Програмите, които могат да създават PDF/X файлове, обикновено имат начин да проверяват съдържанието по време на работа и отказват да създадат файл, ако неговото съдържание е извън спецификациите. Adobe Illustrator CC, InDesign CC 2015 и QuarkXPress 2015 могат да създават PDF/X-1, X-3 и X-4 и връщат информация, ако не могат да верифицират файловете заради тяхното съдържание.

Принципно, ако печатниците изискват правилните PDF/X файлове и клиентите им ги предоставят, тогава почти няма нужда да се прави проверка на файловете. Файловете в PDF/X формат се идентифицират или в описанието на файла, или в мета данните. Въпреки това печатницата може да иска да провери повторно, а също така може  да ги провери и за други проблеми.

Избор на програма за проверка на файловете

В Европа основните програми за проверка на файловете са Callas pdfToolbox и Enfocus Pitstop Pro и неговите производни. Те проверяват, верифицират и където е възможно позволяват корекции на PDF файловете.

Adobe Acrobat Pro и наскоро обявените Acrobat DC инструменти за създаване и корекции на PDF имат прилична вградена проверка на файловете, която е базирана на технологията на Callas. Въпреки че опциите позволяват да търсите всякакви проблеми и да ги коригирате, потребителският интерфейс е различен и не много интуитивен в сравнение с оригиналния pdfinspector.

Enfocus_Bleed-Before-After

Изображение 2. Преди и след - Enfocus Pitstop Pro се показва разликата в наддаването на дясното изображение.

За по-сложни функции ще трябва да се обърнете към Enfocus или Callas. “През последните две или три години виждаме все повече PDF-и да се използват в широкоформатния печат”, казва Andrew Bailles-Collins, продуктов мениджър в Enfocus.

“Когато правим нашите анкети, виждаме все повече да се използва (PDF файлове, бел. Преводача) в широкоформатния печат. Отидохме на FESPA за пръв път миналата година и чухме същите проблеми, които чуваме през последните 10 или 15 години от комерсиалния пазар, но за тях те са нови.”

Enfocus PitStop е пуснат на пазара през 1998 и най-новата 13-та версия беше обявена през Април 2015г-а и обновена през Май 2016-а с нови функции за широкоформатния печат, опаковките и етикетите. Може да работи като plug-in за Adobe Acrobat, означавайки, че трябва да купите и двете и добавя значителна функционалност.

Софтуерът не само проверява PDF файлове с опцията автоматично да приложи корекции на намерените проблеми, но също така предлага богат набор от ръчни инструменти за корекции на текстове и графично съдържание във файловете. Новост в PitStop 13 е възможността за добавяне на марки за дупчене за банери и подобни изделия.

Проверките могат да бъдат направени според предефиниран сет, който включва PDF/X и стандартите на Ghent PDF Workgroup или потребителите могат да избират своите предпочитания от дълъг списък с опции. Те могат да бъдат конфигурирани в Action Lists, които прилагат специфични проверки и корекции.

Стандартният Enfocus PitStop Pro 13 е насочен към индивидуални потребители, но може да се интегрира и в автоматизирани работни потоци като Enfocus Switch. Има и версия PitStop Server, който следи входящите PDF файлове (например в папка или FTP) и автоматично прилага предварително дефинирани проверки.

Софтуерът може да коригира някои проблеми автоматично, но може и да отхвърля някои грешки, като сигнализира за тях на потребителя или да пренасочи файла към друга папка за намеса на оператор. PitStop Server 13 дава възможност да се създават Action Lists директно в апликацията, докато преди те трябваше да се създават в PitStop Pro и да се експортират.

Технологията на PitStop Pro 13 се използва и в технологията на Enfocus Connect ALL, който позволява на печатниците да предоставят на своите клиенти предварително създадени, опростени работни процеси. По този начин се проверяват файловете по зададени от печатницата параметри, още преди файловете да са подадени.

callas_pdfToolbox__Edit_Fixup

Изображение 3. Тук Callas pdfToolbox се използва за да се провери и коригира PDF файл.

Callas pdfinspector е подобен на Enfocus PitStop Pro, но без наличието на толкова възможности за ръчна корекция на файловете. Актуалният pdfToolbox 9 беше представен през Юли 2016-а, като plug-in за Acrobat.

Има функции за проверка на файловете плюс цветови конверсии (включително RGB или CMYK към многоканални цветови сетове), управление на страницата и съдържанието, както и електронни монтажи. Може също така да конвертира PDF в растерен формат (TIFF, PNG или JPEG), което може да се изисква от някои печатници.

Автоматичната сървърна версия може да се свърже с автоматизираната система Enfocus Switch. Има възможност за разработчиците да включат кодът в своите продукти.

David van Dreissche казва, че Callas планира да добави повече функции за широкоформатния печат в бъдещите версии на pdfToolbox. Междувременно pdfToolbox може да добавя марки за дупчене и слепване, което може да се прави с фиксирани позиции или използвайки JavaScript за изчисляване на прецизно позициониране.

От версия 7 насам има и възможността да се прави репорт за намастиляването в даден файл като процент от страницата или общо като квадратура. Това може да се използва от широкоформатните печатници за ценообразуване.”

Без ефективна система за проверка на входящите файлове е много вероятно печатниците да срещат проблеми по време на печатния или завършителния етап в цялостния процес на изготвяне на продукцията. Такива системи не само спомагат за коректното планиране на производството, но и предотвратяват появата на грешки на късен етап, което би могло да коства на печатницата много време и средства.

За повече информация относно продуктите на Enfocus, както и Callas pdftoolbox, моля обърнете се към екипа на ГЕД ООД или ни посетете на www.gedbg.com

Оригиналната статия е публикувана на английски език на сайта на FESPA.

 

Желаете да се убедите в качеството и ползите на този продукт? Свържете се с нас за персонална демонстрация и консултация.

Свържете се с нас

Най-популярни
Последни