Начало | Блог | Нови бизнес възможности чрез печат с висока резолюция

Блог

Нови бизнес възможности чрез печат с висока резолюция

Нови бизнес възможности чрез печат с висока резолюция

Висока разделителна способност от 4,800 / 5,080 dpi за термални експонатори Kodak Trendsetter

 

Без значение дали говорим за защитен печат, артистични произведения с висока резолюция или лентикулярен печат, всички тези приложения са възможни с Опцията за висока резолюция (high-resolution) 4,800 / 5,080 dpi на всички нови експонатори от серията Kodak Trendsetter. Тази подобрена възможност е само една от причините да се обмисли инвестиция в оборудване за CTP, особено що се отнася до печатници, които искат да разграничат услугите си от конкуренцията, да привлекат нови клиенти и разбира се, да увеличат приходите.

Опцията high-resolution (или с висока разделителна способност) може да се използва за изобразяване на изключително малки елементи със сложни фонови текстури или микропечат при защити, които са неразличими с невъоръжено око.

Специален софтуерен алгоритъм работи с термалната глава на CTP устройството, за да удвои адресируемостта на пикселите, като дава възможност за 4 800 x 4 800 dpi изображения с глава от 2400 dpi или изображения от 5,080 x 5,080 dpi с глава от 2,540 dpi. Минималният размер на отделните точки е непроменен с ширина приблизително 10 микрона, но подобряването на адресируемостта означава, че пикселите могат да бъдат поставени на всяко място при решетка 4 800 dpi (или 5,080).

Докато възпроизвеждането на изображения с най-висока разделителна способност ще бъде по-бавно, доставчиците на печатни услуги ще могат да продължат да експонират редовните си поръчки на пълна скорост, така че общата производителност няма да се промени негативно. Като цяло, те ще могат да поемат допълнителни поръчки с висока резолюция, без това да повлияе на редовния бизнес.

За да печатат използвайки опцията с висока разделителна способност от 4,800 / 5,080 dpi, доставчиците на печатни услуги се нуждаят от пластина, която може да издържа печат с висока резолюция. Такава издръжливост Kodak осигурява със своите Electa Max и Electra XD термални пластини.

 

Приложение на печат с висока резолюция

Kodak продължава да препоръчва стандартно отпечатване на изображения от 2400 dpi за широко приложение. Ефектът от използването на по-високата разделителната способност може да се види само при много фини изработки, гледани при увеличение с лупа. Така че, на практика, по-високата резолюция не трябва да оказва видимо влияние върху качеството на изображението за повечето стандартни поръчки. Новият вариант с висока резолюция 4,800 / 5,080 dpi отваря възможности за следните приложения:

 

Микроптинт (Малки Текстове) / Гилош

Изключително подробната продукция може да бъде използва се за печат с висока резолюция и за точно възпроизвеждане на малките текстови размери, които се изискват за печат на облигации и сертификати. Текстът обикновено е достатъчно малък, за да бъде неразличим с невъоръжено око.

 

Приложения за сигурност

Резолюцията от 4,800 x 4,800 dpi може да се използва за експониране на малки, високо детайлни изображения с характеристики, които са трудни за възпроизвеждане, така че репликите да се различават видимо от оригинала. Типични примери за такива изображения включват компоненти на основното изображение, насложени от вторична текстура. Той може да представлява фини линии в допълнителни цветове, или фонови шарки на вълнообразни линии с променлива ширина и много ситен шрифт.

 

Приложения за лентикулярен печат

Променливата резолюция по посока на лазера (Variable Mainscan Resolution - VMR) позволява на печатниците да се приспособяват към леки вариации в лещата. Със стандартната резолюция от 4,800 dpi, която е налична както по посока на лазера, така и по посока движение на пластината, основните изображения могат да бъдат рендирани с високо ниво на прецизност и детайл. Това от своя страна води до впечатляващо 3D, ефект на движение, обръщане или друг тип ефекти в изображението.

 

Как работи?

По-висока резолюция по посоката на лазера (около барабана) не е нова - тя отдавна е достъпна чрез опцията за разделителна способност на VMR. Резолюцията в посоката, перпендикулярна на лазера (или посоката на движение на пластината) е зададена с вътрешната оптика на термалната глава. При 2400 dpi всеки пиксел е с височина 5,3 µm и ширина 10,6 µm. Преди това пикселите можеха само да бъдат поставени на 2 400 dpi решетка с допустими позиции на пиксели, разположени на разстояние 10.6 µm.

 

Медия

Поради фините детайли и характеристики на експонацията се изискват носители с висока резолюция. Термалните пластини Kodak Electra XD и Electra Max са единствените, които имат необходимите характеристики.

Опцията за висока резолюция важи само за офсетови пластини и не е подходяща за други носители, като например термален филм.

 

Пропускателна способност

При експонация с удвоена резолюция, производителността се намалява наполовина. Скоростта на преноса на изображението се намалява, така че напредва с половин обиколка на завъртане на барабана. По този начин се удвоява времето за възпроизвеждане на изображението. В допълнение, термалната глава има по-ниска максимална скорост на движение за изображения при по-висока разделителна способност. Това може също да доведе до увеличаване на времето за отпечатване на изображения в зависимост от устройството и носителя.

Общият ефект върху пропускателната способност зависи от номиналната скорост на устройството. На F-скорост при Trendsetter устройствата за експонация на пластини, влиянието е по-малко, защото времето за изобразяване е по-малка част от общото време на цикъла на обработване на една пластина.

Пропускателната способност за поръчки, експонирани при резолюция 2400 dpi, остава непроменена, еднаква с тази на стандартно устройство без 4,800 / 5,080 dpi опцията за висока резолюция (т.е. стандартна скорост F или X). 

 

Комбиниране с лицензи за други функции

Експонацията с висока резолюция от 4,800 / 5,080 dpi може да се комбинира със следния лиценз.

Променливата резолюция по посока на лазера (VMR)

Можете да използвате опциите VMR и 4,800 / 5,080 dpi едновременно. Това би било подходящо за лентикулярна печатна машина, с която искате да имате възможността да отпечатвате високо детайлна работа. При VMR-96, резолюцията (по дължината на барабана) е фиксирана или на 2400 (2,540) или 4,800 (5,080) dpi. Резолюцията по посока на лазера (около барабана) варира до 9,600 dpi. На практика 9 600 dpi вероятно е по-висока отколкото е необходимо, а освен това голямо влияние оказват и възможностите на пластините. 

Една лентикулярна печатница например може да избере да експонира при 4,800 x ~ 4800 dpi, използвайки функцията за висока разделителна способност и да приложи опцията VMR, за да променя разделителната способност по посока на лазера, за да отговаря точно на стъпката на лупата. Разбира се, те също могат да използват VMR самостоятелно с 2400 dpi и по посока на движение на пластината; Това е обичайна конфигурация за лентикулярни печатници днес. За сигурност при отпечатване на фини линии и микротекст върху нелентикулярна медия, VMR не е необходим и печатницата ще се нуждае само от функцията за висока резолюция.

Термалните експонатори Kodak Trendsetter и техните нови спобосности отварят нови врати за печатниците. Печатниците, които искат да различат продуктите си от конкуренцията, да привлекат нови клиенти и да увеличат приходите си, сега могат да го направят чрез новите възможности за печат с висока резолюция. Експонацията с висока резолюция може да се използва както за по-малки, така и за големи приложения с изключително сложни текстури и микропринт.

Най-популярни
Последни

Свързани продукти