Начало | Блог | Безпроцесните пластини разширяват обхвата си в печата с UV мастила

Блог

Безпроцесните пластини разширяват обхвата си в печата с UV мастила

Безпроцесните пластини разширяват обхвата си в печата с UV мастила

Немската компания cre art – Die Werbeproduktion използва потенциала на офсетовия LEC UV печат и новите безпроцесни пластини SONORA UV за производство на ексклузивни продукти.

 

Торстен Грьогер,  Директор „Производство“ в cre artТорстен Грьогер,  Директор „Производство“ в cre art

Офсетовият печат е фокус на cre art, базирана във Фулда, Германия, в продължение на повече от четири десетилетия. Въпреки това, Торстен Грьогер, който е Директор „Производство“ и отговаря за обслужването на клиенти, не оставя място за съмнение по отношение на основна задача на фирмата: "Ние сме рекламна агенция, която има печатница и осигурява медийни услуги".

Печатницата, която принадлежи на отдела за производство на рекламни материали, произвежда около половината си продукция за рекламната агенция и другата половина за външни клиенти като агенции за производство на печатни материали. Придобиването на Roland 700 HiPrint хибридна листова печатна машина за офсетов печат през пролетта на 2016 г. отбелязва важна стратегическа стъпка.

"Имаме добра репутация на пазара за специализирани решения, заради способността ни да се развиваме и да произвеждаме печатни продукти, които никой друг не би поел риска да напечата. Пътят, който сме избрали да следваме в бъдеще е този на нишова печатница. Ние не се стремим да бием рекордите за обем, работейки без прекъсване, на три смени – вместо това, всеки ден разсъждаваме как можем да се разграничим от останалите“ казва Грьогер. "UV печатът е един добър начин за нас да се освободим от взаимозаменяемостта, която доминира на пазара в момента. Нашата UV печатна машина ни позволява да печатаме сложни поръчки с високи изисквания на всякакви печатни медии с богато разнообразие от довършителни ефекти.“ Тук той има предвид възможности като печат с UV лак, частичен лак, drip-off ефекти, допълнително бяло или лак, мастила за изтъркване (scratch-off inks) или ароматизирани покрития.

Нови изисквания, нова пластина

cre art използват новите безпроцесни пластини KODAK SONORA UV, разработена за възможно най-дълги тиражи при печат с UV мастила, печат с високо реактивни LEC UV мастила. Компанията работи като бета тестер на новото допълнение в семейството безпроцесни пластини KODAK SONORA от Март 2016 г. Но, безпроцесните пластини са използвани от cre art още преди това. Датата се е запечатала в съзнанието на Торстен Грьогер „Ние преминахме към безпроцесната пластина SONORA XP от пластина, без нужда от химия, която трябваше да се третира с почистващ финишър след експонация, на 26 Май 2014 г. Безпроблемно печатаме с безпроцесни пластини от тогава.“

По-малко обработка, повече стабилност

Той резюмира какво прави безпроцесните пластини SONORA толкова привлекателни за cre art: „Основните предимства за нас са по-малко променливи, свързани с обработката, по-високата стабилност, както и по-лесната работа. Искахме да премахнем почистването и поддръжката на проявителната машина, а вече нямаме и почистващ финишър, който да трябва да ликвидираме. Безпроцесните пластини очевидно ни предлагат значителни екологични и икономически ползи, защото химията, водата и електричеството, които са неизбежни при класическата обработка на пластини, могат да бъдат елиминирани. Сметнахме, че при нашата консумация на пластини спестяваме 6000 евро на година от енергия, вода и отпадъци, както и от почистване и поддръжка на оборудването за измиване. Въпреки това, по-важното за нас е, че пластините SONORA заемат по-малко място в предпечатния отдел. Там вече просто няма място за проявителна в близост до нашата CTP система.”

Оператор зарежда безпроцесната пластина KODAK SONORA UV в експонатор KODAK TRENDSETTER 800 II Quantum.

И като стана дума за CTP, cre art имат термален експонатор KODAK TRENDSETTER 800 II Quantum с опция за автоматично зареждане за 50 термални пластини. До 700 пластини на месец се експонират на тази CTP система, която използва технологията KODAK SQUARESPOT Imaging. 90% от тези пластини са предназначени за LEC UV печатната машина. Останалите са за конвенционална пет цветна печатна машина с лакова секция с формат на листа 36 х 52 см., който се използва за по-малки поръчки, визитни картички, канцеларски материали и вътрешни обложки за винилови плочи. Когато става въпрос за растеризация, cre art използва модулиран 250 lpi растер като стандарт, за да подчертае собствения си ангажимент към качеството, както и 200 lpi AM растери за няколко специфични приложения.

Значително по-дълги тиражи за UV приложения

Не е тайна, че силно реактивните мастила и помощни вещества, които се използват за UV печат са предизвикателство що се отнася до живота на пластината. С безпроцесната пластина SONORA XP, cre art постига 7000 отпечатъка за LEC UV приложения. „Когато Kodak ни предложи да тестваме бета версията на безпроцесната пластина SONORA UV, която полагаше основата на по-дълги тиражи при същите печатни свойства, ние не се поколебахме. Специалист по печатните медии от Kodak ни оказваше активна помощ и ни помогна да намерим подходящия път“ казва Грьогер. „Междувременно, производството с безпроцесната пластина SONORA UV е много стабилно и можем да получим до 20 000 отпечатъка в зависимост от печатната медия.“ Той добавя, че и двете пластини SONORA се обработват по еднакъв начин, с еднакви настройки на печатната машина.

„Благодарение на безпроцесните пластини Kodak Sonora UV и обширните възможности на нашата печатна машина, която е оборудвана с множество UV и други екстри за подобряване на печата, ние можем да произвеждаме комплексни поръчки с високи изисквания на всякакви субстрати. Нивото на креативност и качество (което се изисква от нашите клиенти) е много високо и (изпълнението на) тези поръчки би било невъзможно само до преди няколко години. Безпроцесната пластина Sonora UV позволява значително по-дълги тиражи, с поне два пъти повече отпечатъци, отколкото постигаме с пластината Sonora XP”, завършва Грьогер.

За cre art – Die Werbeagentur. Die Werbeproduktion.

cre art е основана от Ърнст Нейдхарт и Педро Херциг през 1970 г. като студио за графичен дизайн. Днес, за cre art (www.creart.de) работят около 40 души на няколко различни места във Фулда, Германия.

"Die Werbeagentur", рекламната агенция, се фокусира върху консултации, разработване и създаване на концепции и медийни услуги. Креативните и производствени дейности на агенцията, които са спечели няколко престижни индустриални награди за cre art, се допълват от собствено фотографско студио и дъщерно дружество с експертиза в областта на  мултимедията - COM.POSiTUM.

"Die Werbeproduktion", отговорна за производството на рекламни материали, има собствена печатница от 1976 г. В допълнение към двете листови офсетови печатни машини, тя има и собствен отдел за довършителни работи. cre art планира да поднови своята ISO 12647-2 (Process Standard Offset) сертификация по-късно тази година.

Save

Най-популярни
Последни

Свързани продукти