Начало | Блог | Безпроцесни пластини - Какво? Защо? Как?

Блог

Безпроцесни пластини - Какво? Защо? Как?

Безпроцесни пластини - Какво? Защо? Как?

Пластините без проявяване носят ползи за офсетовия печатен бизнес, увеличаващи неговата ефективност и производителност

 

Какво представляват безпроцесните пластини?

Безпроцесната пластина е термална офсетова пластина, която е напълно готова за печат веднага след експонация без нужда от проявяване или измиване. Тя е с широко приложение за печатници на комерсиални продукти, опаковки, вестници, книги и други.

Безпроцесните пластини могат да се експонират на почти всички популярни термални експонатори, включително всички CTP машини на Kodak и могат да се използват както с ръчни, така и с напълно автоматични системи. Възможността за бърза експонация позволява постигане на максимална скорост на CTP машината.

 

Технологичен пробив при безпроцесните пластини на Kodak

Безпроцесните пластини са технология за директен печат, елиминираща процеса на проявяване, като слоят фоточувствителна емулсия се премахва от непечатаемите области на пластината в процеса на подготовка на печатната машина. При процеса на печат в почти всички случаи, могат да се използват същите настройки на печатната машина, мастила, овлажняващи разтвори и офсетови цилиндри (гумени платна).

Безпроцесните пластини Kodak Sonora са негативни, не са аблативни и няма необходимост от инсталиране на система за почистване на разпрашена емулсия, предлагат чист и безопасен процес по експониране.

 

Защо да се възползвам от безпроцесни пластини?

С проектирането на технологията за безпроцесни пластини се създават и голям брой полезни предимства за офсетовите печатници. С тях те спестяват пари от оборудване, опазват околната среда, подобряват производството си, пестят време и място, както и разходи за труд.

 

Икономически и ценови ползи на безпроцесните пластини

Безпроцесните пластини идват с икономически ефективни предимства, позволявайки спестяване на финансови средства от действието на един и същи производствен процес. Премахването на процеса на проявяване спестява разходи, които могат да се насочат към други инвестиции или да се превърнат в печалба за бизнеса.

Безпроцесните пластини елиминират разходите от проявяването чрез химия, заради липсата на самия проявител (закупен или под наем), както и всички разноски по използването му - поддръжка, електроенергия, вода, пространство. Като следствие се премахват и разходите за химикали и тяхното изхвърляне.

 

Екологично отговорни за околната среда

Предимствата за околната среда от премахване етапа на проявяване от производството на пластини вече са видими. Елиминирането на цялата химия и отпадъци, свързани с проявяването, позволяват да не се замърсява въздуха от тяхното използване и разграждане. С тях се намалява разхода на вода, която е ограничено количество на планетата, както и използването на електроенергия, пряко влияеща на околната среда. Премахват се и отпадъците от опаковки на химията и няма оборудване за проявяване, което непрекъснато да се почиства и поддържа, подобрявайки екологичната устойчивост на процеса с всички гореизброени предимства.

 

Как биха оптимизирали моето производство?

Освен, че спестяват разходи на бизнеса, премахват много елементи, влияещи негативно на околната среда, без да променят печатния процес, безпроцесните пластини, също така, влияят пряко на производството, подобрявайки неговата ефективност и качество.

На първо място безпроцесните пластини пестят време, което може да бъде инвестирано в други дейности за оптимизиране на бизнеса. Те премахват целия процес по проявяване, следван от почистване на проявителната, ремонт, профилактика и обработка на химията. Като допълнение, с безпроцесните пластини се намаляват миризмите и шума в печатницата. Така мястото (където досега е била проявителната машина) може да се използва за други дейности или като повече свободно пространство за печатния процес.

 

Тиражоустойчивост

При печат безпроцесните пластини се държат както всяка друга термална офсетова пластина. Тиражоустойчивостта на пластината, разбира се, зависи от вида на печатната машина. Ето и някои от приложенията и показателите на безпроцесните пластини на Kodak:

Sonora X:

- До 400 000 отпечатъка – за комерсиален headset или coldset ролен печат

- До 200 000 отпечатъка – комерсиален листов печат

- До 100 000 отпечатъка – офсетов печат на опаковки

- До 60 000 отпечатъка – при UV приложения

 

Sonora XP:

- До 200 000 отпечатъка – за комерсиален headset или coldset ролен печат

- До 100 000 отпечатъка – комерсиален листов печат

- До 50 000 отпечатъка – офсетов печат на опаковки

- До 10 000 отпечатъка – при UV приложения

Sonora News:

- До 200 000 отпечатъка – типичен ролен coldset

- 50 000 до 75 000 отпечатъка – директен лито-печат

- до 10 000 отпечатъка – при UV приложения

 

Безопасни ли са те за моята машина и има ли възможност от замърсяване / заплаха за машината?

Ако се замислим, има много компоненти от офсетовия печат, които биха могли да се считат за замърсители, но само ако стигнат прекалено високи нива или не са контролирани. Потенциалните замърсители включват комбинация от компоненти от хартията (власинки, прах, талк и др.), мастилото (пигменти, масла и др.), печатната машина (почистващи разтвори, талк и др.) и дори гумата на пластината.

С оглед на този факт, безпроцесните пластини сами по себе си не биха могли да бъдат заплаха за машината. Възможност от замърсяване може да се получи само при неправилното им използване, както при всеки друг елемент от офсетовия печат. Премахвайки химията и процеса на проявяване, безпроцесните пластини дори биха били полезни за печатната машина.

 

 Прочетете повече: 

За пластините SONORA:
 
Технология
 
Предимства на безпроцесните пластини
 
Важни материали
 
Последни новини от областта
 
Успешни истории
Най-популярни
Последни