Начало | Блог | Защо науката обича печата?

Блог

Защо науката обича печата?

Защо науката обича печата?

Наскоро Kodak беше помолен да участва заедно със своя партньор Mimeo в създаването на доклад, озаглавен “Нарастващата роля на печата в едно модерно предприятие”. Mimeo е утвърдена компания, предоставяща решение печат при поискване - и много важен клиент на Kodak, който наскоро достигна милиардния си NexPress печат.

Miмео патентова първоначалната си идея през 1998г, с намерението да комбинира печатна технология, нарастващата интернет свързаност и стабилна логистика. През 2002г. компанията лансира Easy Copy (което в последствие през 2005г. става Mimeo), първата онлайн платформа за документи, която позволява на потребителите да качват, изграждат, одобряват и нареждат документи отвсякъде. Днес моделът Mimeo намалява свързани с документация разходи и подобрява продуктивността на служителите на повече от 50 000 организации в 140 страни. С фокус върху пазарите на обучение и развитие, Mimeo има производствени печатни мощности в САЩ и Европа с продукция, достигаща близо 2 млн. дигитални отпечатъка на ден.

Техният модел до голяма степен се отнася до това как печатът и дигиталната среда съжителстват заедно днес и процъфтяват в днешното модерно предприятие.

Тази философия също рефлектира върху това как Kodak подхожда към технологичното развитие. Фокусът на Kodak е върху предлагането на решения, които свързват софтуер, оборудване, контролери, медии, мастила, пластини, химия и услуги по начин, който да генерира растеж за печатниците. С решенията на Kodak, печатниците могат да получат поръчка. А със софтуерът за работен поток могат да направят първоначалната настройка и след това да я приложат на много на брой устройства - офсетови или дигитални. След това имат възможност да изберат от какъв тип финализиращи операции се нуждаят, да селектират специфични медии, които са оптимизирани за съответното оборудване, и да определят кои пластини ще дадат най-добри крайни резултати.

И за Kodak и за Mimeo - не е свят от “ИЛИ”, а в много по-голяма степен свят  “И”, в който комбинацията от дигиталното пространство и печатът предоставя най-всеобхватните и ефективни решения, когато безпроблемно работят заедно. И двете компании са фокусирани върху запазването на печата живо и адекватно средство и за в бъдеще.

Първа глава: Защо науката обича печата?

Задържане на информация

Скорошно европейскo проучване прави опит да измери степента на задържане на информация от читатели след четене на кратка история на хартиено и електронно копие. Проучването прави заключение, че тези които използват Kindle се представят значително по-зле от тези, които четат на хартиен носител, когато са помолени да възпроизведат кратката история.

Една от основните причини, които седят зад този резултат е т.нар. “дълбоко четене”, което печатното копие предполага. Дълбокото четене се отнася до нивото на ангажираност, при което читателя е изцяло отдаден на текста; изисква пълно внимание, за разлика от начина, по който хората четат в интернет: бързо прескачане на пасажи и скролване.

Печат и невромаркетинг

В друго проучване, направено от канадската невромаркетингова компания TrueImpact, ефектите от хартиения маркетинг са сравнени с тези от дигиталните медии. Заключението е, че печатните маркетингови материали са по-лесни за умствена обработка и дават по-добър резултат при разпознаваемост на бранда.

По-специално, печатния маркетинг (директна поща в случая) изисква 21% по-малко когнитивни усилия за обработка от дигиталната медия. Разпознаваемостта на марката е със 70% по-висока при участници в изследването, използвали директна поща.

Награда и затвърждаване

Оказва се, че печатните и дигиталните медии активират различни зони на мозъка. Изследване на университета Темпъл, наречен “Печатът срещу дигиталното: Още една емоционална победа за хартията” сравнява 3D изображения на мозъчната активност на участниците. Резултатите показват, че хартиената реклама активира т.нар. “вентрален стратиум” в мозъка в по-голяма степен от дигиталната медия. Това е област в мозъка, която се свързва със възнаграждение и затвърждаване.

 

Дигитална умора

Синдромът Computer Vison (компютърно зрение), познат още като Digital Eye Strain (дигитална умора на окото), е все по-разпространена група проблеми, свързани с окото и зрението и резултат от твърде много време, прекарано пред екраните на различни дигитални устройства. Американската оптометрична асоциация обяснява една от основните причини за това: “Гледането на компютърен и/или дигитален екран е различно от четенето на отпечатана страница. Често буквите на дигиталното устройство не са така прецизни и точни като изображение. Нивото на контраст на буквите към фона е намален и наличието на отблясъци може да влоши значително процеса на гледане.”

Можем да заключим, че науката ни казва, че печатът в много по-голяма степен се вписва в начина, по който нашият мозък, нервна система и зрение работят. Това води до диференциране на печата и добавяне на стойност. И като такъв печатът остава много важен елемент в цялостния микс от различни сегменти и пазари, работещи заедно с дигиталното в днешния “И” свят, за да предложат най-доброто от двете технологии и да постигнат най-висока възвръщаемост.

Разберете повече за “Нарастващата роля на печата в едно модерно предприятие” и как Kodak’s NexPress technology дава възможност на бизнес модели като Mimeo с тяхното цялостно портфолио от дигитални печатни решения.

Докладът (PDF на англ. език)  може да прочете тук: http://bit.ly/2D52MLS

 

Прочетете още материали по темата:

 

Ако да получавате актуална информация и материали от полиграфията и бизнеса, запишете се за нашия бюлетин.

Абониране за бюлетин

Най-популярни
Последни