Начало | Блог | Устойчивост на опаковките: как да вземаме правилните решения

Блог

Устойчивост на опаковките: как да вземаме правилните решения

Устойчивост на опаковките: как да вземаме правилните решения

Що се отнася до устойчивостта на околната среда, опаковането на потребителски продукти често има недобра репутация. В края на краищата депата за отпадъци съдържат пластмасови опаковки, които водят до разлагане на еони, а дебатът за океанските "боклуци" се разпалва. Потребителите са все по-чувствителни към проблемите за устойчивостта на опаковките - до степен, която засяга техните решения за покупка.

Това обаче не винаги е просто от обикновено значение за производителите на потребителски продукти. Опаковането е ключов фактор за влиянието върху решенията за покупка, така че конкурентния пазарен натиск често надхвърля екологичните проблеми. В най-добрия случай това е сложен процес в свят, в който се изискват бързи решения.

 

Преглед на казуса

Нека да разгледаме потребителската електроника. Съществуват силни, водени от пазара причини, поради които производителите избират чисти пластмасови покриващи опаковки, вместо сгъваем картон. Традиционна мъдрост гласи, че потребителите искат да видят това, което купуват, така че повечето компании показват своите слушалки и USB адаптери по същия начин - в оформена пластмасова кутия, предназначена за депото за отпадъци. След като потребителя взима решение за покупка само за секунди, производителите не могат да си позволят да рискуват да нарушат нормата.

Разбира се, съществуват опции за устойчивост на опаковките. Отпечатаният картон по принцип е по-екологично устойчив от пластмасата. Има дори нови подходи, включващи повече рециклируема пластмаса. Въпреки това, дори когато дадена компания има указ за устойчивост, разработването на алтернативни подходи и тестването им на пазара струва пари. За потребителската електроника - както и при всяка продуктова линия, при която има значение къде на рафта е подредена - трябва да има по-ефикасно средство за избор на надеждни алтернативи.

 

Виртуалната реалност идва на помощ

Маркетинговите фокус групи са предназначени да измерват общественото възприятие. При опаковките традиционно се разчита на физически прототипи - самостоятелно или в комбинация с алтернативи и конкуренция. Цената на тези прототипи е обезсърчаваща и често е причина да не се опитваме да ги правим, освен в екстремни случаи. Въпреки това, с виртуални 3D прототипи се правят сериозни все по-надеждни пазарни проучвания от типа "какво ще стане, ако...".

В примера за потребителската електроника производителят може да използва триизмерни модели, за да тества рейтингите на аудиторията за традиционните пластмасови покривни опаковки, в сравнение със сгъваемите картони с отпечатани изображения на продуктите. Дори може да се сравняват различни видове пластмаси (обикновени срещу по-устойчиви медии), стига да са известни техните отразяващи свойства.

Възможен е по-евтин виртуален подход към това изследване, ако 3D обектите наистина симулират готовия продукт. За щастие iC3D - софтуерът за проектиране на опаковки "всичко в едно" за рекламни послания - прави точно това.

В допълнение към външния вид на виртуалната опаковка, 3D подходът също така дава възможност на дизайнера да се похвали за устойчивостта на опаковката. По време на процеса на прототипиране и тестване, дизайнерски елементи като "100% рециклируема опаковка" могат лесно да се проектират, да се добавят към 3D модела, да се тестват фокус групите и да се модифицират – всичко това, използвайки iC3D.

 

Разумно вземане на решения

Всяко компания за потребителски продукти трябва да направи за себе си указ за възпримане устойчивостта на опаковките въз основа на натиска от страна на потребителите, правителствата и (в крайна сметка) акционерите. След като това решение бъде взето обаче, то трябва да бъде балансирано спрямо маркетинговата действителност, която прави дизайна и производството на опаковки толкова сложен процес.С всяка нова идея за опаковане или новаторство излиза, че компаниите трябва да са готови да се обърнат на 180ᵒ и да продължат да се развиват уверено. Техните екологични решения трябва да съответстват на необходимостта опаковките им да бъдат най-добрият възможен маркетинг инструмент. С правилното изследване, основано на технологията за 3D и облачен преглед, шансовете им са добри.

Научете повече за IC3D ТУК.

Най-популярни
Последни